Calciul, regăsit în mod special în produsele lactate, este extrem de important în dieta noastră zilnică, atât pentru sănătatea oaselor și a dinților, cât și pentru scăderea incidenței obezității sau a cancerului de colon. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică exact cum trebuie consumat laptele pentru a ne aduce doar beneficii, fără să ne creeze probleme la nivel dentar. De asemenea, specialistul explică de ce apare așa zisa carie de biberon în cazul copiilor mici.
Poate am fi tentați să credem că laptele sau calciul este esențial doar pentru copiii aflați în creștere. Greșit. Calciul ne este necesar pe tot parcursul vieții, dozele depinzând în funcție de vârstă.
De cât calciu are nevoie organismul?
„Sugarii între 0-6 luni au nevoie de 200 mg/zi, câtă vreme adolescenții (9-18 ani) au nevoie de 1300 mg/zi. Un adult are nevoie de 1000 mg/zi până la vârsta de 70 ani, când necesarul de calciu crește la 1200 mg/zi. Pentru femei, despre care se știe că mai târziu în viață au nevoie de mai mult calciu, este recomandat ca după 50 ani să creștem la 1200 această doză zilnică”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Cum ne asigurăm necesarul zilnic de calciu?
„Vestea buna este că e foarte simplu să ne asigurăm aportul zilnic de calciu. El se regăsește în produsele lactate (iaurt, brânză, lapte), legume (varză chinezească, kale, broccoli), unele produse destinate micului dejun (cereale, suc de portocale), care sunt îmbogățite cu adaosuri de calciu”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.
Cum contribuie calciul la sănătatea dinților?
„În cavitatea orală sunt multe bacterii, unele dintre ele fiind dăunătoare, responsabile de crearea unui mediu acid și ulterior a apariției cariilor dentare. Calciul este extrem de important deoarece el este un agent de remineralizare, care întărește smalțul și îl face să fie mai greu susceptibil în fața acestor bacterii. Deci, așa cum oasele sunt mai dure dacă aportul de calciu este cel potrivit, similar și dinții noștri vor fi mai rezistenți”, dezvăluie medicul stomatolog Sorina Stroe.
Poate laptele să dăuneze dinților în cazul copiilor? Cum apare caria de biberon
„În primul rând, trebuie precizat că orice fel de lapte poate dăuna dinților copilului dacă nu este corect administrat. Copilul pus la culcare cu biberonul este expus să dezvolte carii. Vorbim în speță despre caria de biberon, care apare cel mai frecvent la nivelul dinților frontali superiori, din cauză că aceștia stau „îmbăiați” în lapte. În plus, noaptea fluxul salivar scade, ceea ce face ca dinții să fie și mai expuși. Asta în contextul în care știm deja că saliva are un rol protector. Dacă laptele este oferit în cană pe parcursul zilei și nu ca ultim gest la culcare în pat, nu au de ce să apară probleme la nivel dentar”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Laptele matern și sănătatea dinților
„Dacă discutăm despre lapte matern, preconcepția cum că odată ce au apărut dinții e cazul ca copilul să fie înțărcat este falsă. Ba din contră, sunt multe studii care afirmă că micuții alăptați după vârsta de 6 luni – 1 an au o prevalență la carie mult redusă și au o incidență a anomaliilor dento-alveolare mai scazută. Asta însemnând că au mai puține șanse să necesite purtarea unui aparat dentar mai târziu în viață. Ideal este ca, mai ales pentru un copil mai mare, indiferent de tipul de lapte pe care îl primește, să fie spălat pe dinți înainte de culcare și să nu primească din nou pe parcursul nopții”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.