de Steen Jakobsen, Economist-șef & CIO / Saxo Bank
- Brexitul va face lira sterlină să plonjeze în gol, spre nivelul cel mai jos din 2016
- Dacă vor câștiga cei care doresc ieșirea, băncile vor subperforma
- Dacă reducerile de dobânzi post-Brexit nu vor stăvili piețele, ne vom întoarce în 1992
Riscul major? Discrepanța dintre politicieni și piețele financiare
Săptămâna trecută, Financial Times dezbătea subiectul: “ce facem când clienții tăi întreabă ce se va întâmpla dacă Marea Britanie iese din UE?”
Printre primele indicii arată că, pe termen lung, GBPUSD a petrecut deja mult timp sub 1.40. 2016 a fost un an slab pentru această pereche valutară, iar când a fost anunțat votul pentru Brexit a atins 1.3836. Poate să fie această valoare prima pe care o atinge lira post-Brexit?
Sursa: Saxo Bank
Mai e foarte puțin până la referendum, iar mișcarea lirei se va produce – în sus sau în jos – în funcție de pozițiile nete ale investitorilor în această valută.
Acum, opinia mea: dacă ”ieșirea” din UE continuă să câștige teren, piața va dori cu disperare să facă hedging. Din perspectiva riscului, cel mai bun scenariu ar fi ca pariorii și institutele de sondaj să se fi înșelat.
Dacă ”plecarea” se întâmplă, totuși, într-o săptămână de acum înainte vom avea GBPUSD între 1.36 și 1.41, mai exact spre valoarea inferioară a acestui interval.
Dacă se produce ”rămânerea”, adică nu se schimbă nimic, joi vom avea o valoare GBPUSD între 1.40 – 1.45.
Riscul principal, acum, este distanța dintre piețele financiare și politicieni care își asumă (în mod eronat) că va avea câștig de cauză rămânerea Marii Britanii în UE. Realitatea e că, pentru fiecare indecis care alege o opțiune, doi din trei se duc în tabăra ”plecării”, de unde și creșterea în sondaje.
Chestiunea importantă în momentul votului va fi răspunsul Băncii Angliei și al Băncii Centrale Europene. Dacă indicele FTSE și GBP vor fluctua mai mult de 5%, vom putea asista la o reducere de dobândă de cel puțin 25 de puncte de bază, dacă nu 50, însoțită de influx masiv de lichidități din partea BCE și a Rezervei Federale a SUA.
Ce se întâmplă după reducerea de dobândă a Băncii Angliei va cataliza piața: dacă reducerea nu oprește piețele, suntem într-un scenariu de tip ”1992”.
Scenarii probabile?
· Sondaje: ”Plecarea” va continua să câștige teren, determinându-i pe pariori să se gândească la șanse 50-50
· GBP: Cum sondajele încep să arate semne de nervozitate, lira va continua să coboare spre 1.38 (versus dolarul SUA)
· FTSE: Indicele va părea performant în raport cu lira sterlină, dar va fi de fapt în cădere
· Băncile: Subperformanță masivă
· Vot: Cei care doresc ”plecarea” vor câștiga
· Sesiunea de deschidere a piețelor pe 24 iunie: GBP scade cu 5% chiar la deschidere, apoi se întoarce la 1% pierdere până la finalul zilei de tranzacționare; FTSE deschide cu 5% minus și începe cumpărarea, odată ce Banca Angliei anunță tăierea de dobândă
Dacă Marea Britanie votează să rămână în Uniunea Europeană, atunci raportul istoric al fluctuațiilor este de 1:2 sau 1:3. Cu alte cuvinte, dacă așteptați la o fluctuație de 10% a prețurilor în cazul unui ”Nu”, un eventual ”Da” ar genera o fluctuație de 3-5%.
La final, vreau să mai spun că eu am trăit multe ”evenimente cu risc” – 1992, 1998, 2000, 9/11, atentatele de la Londra și Madrid etc. și iată ce am învățat:
· Piața cade cu maximum 5%. Așa s-a întâmplat la 9/11, când piețele au fost închise o săptămână
· După aceea, se reechilibrează – dacă nu în 24 de ore, în 72 de ore cu siguranță. Asta înseamnă că iubitorii de risc se vor mișca în marja unei zile de tranzacționare, pentru că riscul de la o zi la alta e mult mai mic decât dintr-o singură zi