De multe ori folosit doar pentru uscarea rufelor sau ca spațiu de depozitare, balconul pare a fi în România cea mai subapreciată parte a unei locuințe. Asta în timp ce potențialul adevărat este unul imens. Amenajat corespunzător, balconul poate deveni acea oază de liniște și de relaxare care te ajută să evadezi zi de zi din traiul agitat specific orașelor. Mic sau mare, un balcon se dovedește un spațiu excelent de odihnă și îți poate oferi și o perspectivă “la înălțime”. Pentru asta ai nevoie de un pic de inspirație. Încă din primul moment, trebuie să iei o decizie complicată: alegi un balcon închis sau unul deschis. Fiecare variantă are avantajele si dezavantajele ei, important este să alegi ceea ce ți se potrivește cel mai bine.
Balconul închis, o soluție pentru toate anotimpurile
Un balcon închis este ideal dacă vrei să te bucuri de acest spațiu fără să ții cont de vreme. Cu această soluție, obții un spațiu ușor de încălzit în anotimpul rece și simplu de răcorit în lungile veri toride. În schimb, trebuie să știi că amenajarea durează mai mult și necesită un buget pe măsură. Dacă alegi să-ți închizi balconul, primul pas pe care va trebui să-l faci este să-l termoizolezi. Motivul este simplu: deoarece vorbim de blocuri vechi, cele mai multe balcoane din România sunt construite doar din beton și fier. Dacă nu se ia în calcul o soluție de termoizolare exterioară generală a clădirii, atunci aceasta trebuie făcută la interior.
O soluție ar fi realizarea acesteia cu polistiren EPS de interior de la AdePlast. Odată realizată această etapă, se trece la alegerea tâmplăriei. Fie că este vorba despre pvc, lemn sau aluminiu, aveti multe posibilități să vă alegeți formele și culorile preferate. Aveți și o variantă neconvențională, balconul fiind închis cu un sistem de geamuri securizate fără tâmplărie clasică, dar bugetul trebuie să fie pe măsură. Marele avantaj al unui balcon închis este că poate fi integrat în bucătărie sau în living, prin renunțarea la peretele despărțitor. De asemenea, pentru finisaj puteți alege o vopsea de interior, de exemplu Aeria Antibacterii de la Adeplast. Nu trebuie să vă faceți griji nici pentru mobilierul pe care il folosiți și nici pentru pardoseală, având varianta parchetului, cât și a gresiei de interior.
Balconul deschis, libertate cu o investiție mai mică
Un balcon deschis îți oferă o senzație de libertate. Are avantajul că o amenajare necesită un buget mai mic, dar, în schimb, trebuie ținut cont că sunt perioade destul de lungi când nu te poți bucura de el. Pentru lunile de vară, poți alege o copertină sau, dacă spațiul permite, o umbrelă care să protejeze de razele soarelui. Foarte important, în cazul unui balcon deschis trebuie aleasă o vopsea de exterior, care să reziste la intemperii, cum ar fi Sauber Weiss de la Adeplast, recunoscută pentru gradul de lavabilitate și hidrofobicitatea ridicată. O gresie de exterior este, de asemenea, obligatorie, iar montajul se poate realiza cu o soluție Sika, spre exemplu adezivul flexibil SikaBond – T8, care are și proprietăți hidroizolante.
De asemenea, pentru etanșeizarea scurgerilor se poate folosi, tot din portofoliul Sika, sigilantul Sikaflex -11 FC. Acesta este ideal pentru sigilarea rosturilor orizontale și verticale, sigilarea străpungerilor de țevi, etanșarea în construcțiile metalice sau lemnoase, dar și pentru lipirea glafurilor, plintelor sau treptelor.
O atenție deosebită trebuie acordată și mobilierului, care va trebui să facă față umezelii, dar și căldurii. Pentru a oferi spațiului culoare și pentru a obține acea atmosferă de relaxare pe care o căutați, puteți să decorați spațiul cu diverse plante. Aici însă trebuie să țineți cont că unele plante au nevoie de mult soare, altele preferă umbra. Orice ați alege, trebuie să știți că toate au nevoie de îngrijire și că această activitate se poate dovedi una cât se poate de benefică pentru starea dumneavoastră de spirit.
Un spațiu cu posibilități nelimitate
În perioada pandemiei s-a simțit cel mai bine cât de important este să ai o locuință funcțională, care să-ți asigure tot confortul necesar. Transformarea unei încăperi în birou a fost, pentru cei care au avut această variantă, o soluție salvatoare, care a favorizat eficiența și productivitatea. De multe ori, chiar balconul a jucat acest rol, amenajarea unui spațiu de lucru aici nefiind neapărat costisitoare și degrevând astfel alte spații de noi configurări. Tot în pandemie, multe familii au transformat balconul în loc de joacă pentru copii. După ce s-au luat măsurile de siguranță necesare, transformarea acestuia într-un spațiu care să aducă bucurie celor mici nu a fost ceva complicat. Cu toate acestea, cel mai des, românii transformă balcoanele în bucătării. Explicații sunt multe, la fel ca și avantajele și dezavantajele unei astfel de alegeri. Cert este că balconul este un spațiu care merită mult mai multă grijă și apreciere. Rămâne să decidem fiecare cum vrem să îi fructificăm imensul potențial.