Pentru parinti, copiii sunt cei mai importanti si, din aceasta cauza, parintii isi doresc tot ce este mai bun pentru cei mici. Si evident ca va creste inima in parinti daca micutii lor devin niste persoane care mai tarziu pot fi luate ca exemplu si daca acestia ajung bine din punct de vedere profeional.
Dar pentru acest lucru, este nevoie de multa munca si de o buna educatie inca din primii ani din viata. Pentru un copil este foarte important ca parintii sa petreaca mult timp cu el si ca acestia sa il sustina in ceea ce face.
O relatie foarte apropiata intre parinti si copii este cheia spre o educatie de nota 10. Atunci cand pe langa relatia parinte-copil exista si putina prietenie, parintii ajung sa isi cunoasca mult mai bine copiii, stiindu-le toate laturile, deoarece acestia se simt in largul lor si nu isi mai ascund adevarata fata.
Cunoasterea copilului este secretul pentru sprijinirea acestuia. Exista mai multe tipuri de copii atunci cand vine vorba de invatat: daca unii sunt ambitiosi si isi doresc sa ajunga cei mai buni pe un anumit domeniu sau pur si simplu sunt foarte pasionati de anumite activitati si astfel sunt intr-o continua invatare, sunt copii care nu au motivatie sa invete. Daca iti cunosti copilul si il intelegi, atunci stii cum poti sa il stimulezi sa invete si lucrurile devin mult mai usoare.
sursa foto
Iata cateva sfaturi in ceea ce priveste stimularea copiilor spre invatare:
1. Mici recompense – De foarte multe ori, copiii pot fi “pacaliti usor” prin diferite metode, mai ales ca, la fel cum noi muncim pentru a castiga bani, si ei tind sa invete mai usor atunci cand stiu ca au ceva de castigat din asta.
Cum “pauzele lungi si dese sunt cheia marilor succese”, poti incerca sa negociezi cu copilul, spunandu-i ca daca invata, citeste sau scrie o ora, va putea sa se joace pe telefon o jumatate de ora. Cum este de preferat ca parintii sa petreaca mai mult timp cu copiii, o alta varianta ar fi sa se compenseze o ora in parc sau la un film alaturi de parinti cu o ora de scris sau citit.
2. Obiecte care il stimuleaza – Mai ales atunci cand sunt mici, copiii sunt foarte impresionati de orice obiect pe care il primesc cadou. Atunci cand cresc, ei au personaje preferate din desene si isi doresc tot mai multe lucruri cu acel personaj.
Parintii pot profita de acest lucru, cumparandu-le copiilor rechizite scolare atragatoare pentru acestia, cu personajele preferate si in culorile lor preferate, iar copiii vor fi mult mai interesati sa le utilizeze. De exemplu, un stilou nou cu eroul preferat din desenele animate, il va face pe copil sa iis doreasca sa il utilizeze mult mai des.
De asemenea, atunci cand parintele stie ce il pasioneaza pe copil, acesta va putea sa ii achizitioneze carti despre acel domeniu sau subiect, pentru a-l face curios pe micut, iar la un moment dat, cititul va deveni o pasiune.
3. Viitorul – Copilul trebuie sa stie ca trebuie sa invete cat mai mult pentru a avea un loc bun de munca si pentru a ajunge ok in viitor si a nu duce lipsa de nimic.
Ideea ca mai tarziu o sa isi poata permite tot ce isi doreste daca va invata si va avea un loc de munca bun, poate fi vazuta de acesta atat ca si o recompensa pe termen lung, cat si ca un stimulent. Astfel, parintele are datoria de a vorbi cu cel mic despre viitor, intelegand ce isi doreste acesta sa faca mai tarziu si sprijinindu-l cat mai mult in acest sens.
4. Lauda – Asa cum noi suntem multumiti atunci cand primim un feedback pozitiv la ceea ce am realizat, la fel si copiii sunt incantati cand sunt laudati. Daca parintii observa lucrurile mici, dar bune facute de copiii, precum o tema corecta sau o ora in care copilul a citit, si il lauda pe acesta, atunci copilul va vrea sa mai fie Laudat, asa ca va mai repeta aceasta activitate.
5. Puterea exemplului – Cei mici fac de cele mai multe ori ce vad la parinti. Daca parintii petrec macar o ora pe zi citind, si copilul va avea curiozitatea sa participle la aceasta activitate, care mai tarziu va deveni obicei. De asemenea, daca cei mari isi fac o lista de activitati pe care sa le faca intr-o zi si reusesc sa realizeze toate activitatile pe care si le-au propus, atunci si copiii o sa incerce sa faca acelasi lucru.
Aceste exemple sunt destul de eficiiente in cazul tuturor copiilor, insa trebuie retinut faptul ca fiecare parinte trebuie sa isi cunoasca copilul si sa il stimuleze in functie de ceea ce el isi doreste si in functie de caracterul acestuia.