Mihail Musat
initiatorul LumeBuna.ro, autor al "Eu cine sunt?"
A fost la un moment dat o intrebare ce mi s-a adresat. Am stat mult sa ma gandesc daca exista asa ceva. Exista oare liniste intr-un oras, mai mult traiesc si in orasul Bucuresti, in care lumea parca alearga pe strada, claxoanele sunt ca o constanta la fieare semafor si nu numai, iar la orele de pranz fast-food-urile sunt pline de oameni grabiti sa manance ceva in 30 de minute si sa revina la birou; si tot asa.
Si apoi m-am uitat si la mine, care asa cum spuneam si aici, anul trecut am avut chiar un an de Sabbatical. M-am intrebat „Mihail, poti spune ca traiesti in liniste?”. Si probabil cum este si cazul multora, linistea nu tine doar de galagia din exterior, ci si de o pace interioara. O pace care rezulta din impacarea cu sine, din siguranta data de un drum ales si urmat in viata, de caldura unor oameni pe care ii iubesti si te iubesc pe care ii ai alaturi si multe alte aspecte personale. Nu stiu daca o sa pot spune vreodata ca am gasit formula pentru a avea liniste in permanenta in viata. Pot sa spun insa despre cateva lectii de viata care aduc liniste atunci cand cu adevarat e nevoie de ea.
Respectul fata de valorile si credintele personale
Indiferent ce facem in viata, indiferent daca avem sau nu un loc de munca, zi de zi avem posibilitatea sa alegem sa ne respectam valorile si credintele personale. A nu face asta inseamna sa ne tulburam singuri linistea. Inseamna ca apoi sa auzim pe fundal un zgomot de fond, o voce care ne sopteste „Oare nu cumva am gresit acolo…gresit in primul rand fata de mine?”.
Fiecare are dreptul la propriile valori si credinte. Si spun asta pentru ca, chiar daca nu va fi asa, si cineva ne impune anumite valori, noua tot va fi greu sa ne raportam la ele. Asa ca, cel mai bine este sa ni le identificam pe ale noastre si sa ne responsabilizam in a ni le respecta, in a le trai zi de zi, clipa de clipa.
Respect fata de visurile (telurile) personale
Perioada de incertitudine prin care trece Romania si lumea intreaga a facut ca multi oameni sa ramana fara locuri de munca. Poate in foarte multe cazuri a fost ceva de-a dreptul dramatic. Insa, pentru unii a insemnat un nou inceput (un exemplu interesant e si in acest film – Lemonade, si cred ca se potriveste foarte bine acest exemplu si acestei comunitati).
Ce vreau sa subliniez aici este ca nu trebuie sa asteptam un stimul extern (fie ca e pozitiv sau un „sut in fund”) ca sa ne traim visurile. Nu trebuie sa ne gasim scuze si sa amanam de la luna la luna, de la an la an, ceea ce simtim ca ne reprezinta. Asa cum a fost prezentat si intr-o scena din acest film (Up in the air), cu cat amanam mai mult, cu atat sunt sanse mai mari sa uitam visurile noastre. Se pune praful pe ele si la un moment dat nu le mai recunoastem.
Poate de aceea si unii psihologi ne intreaba „Ce iti doreai sa te faci cand erai mic si te vedeai mare?”. Atunci, multi dintre noi eram poate mai aproape de ceea ce simteam sa facem decat am ajuns in ziua de azi.
Acestea sunt doar doua aspecte din multe care pot influenta linistea de zi cu zi, iar motivul pentru care le-am ales este pentru ce le vad ca doua aspecte fundamentale, care influenteaza multe alte aspecte secundare.
Mihail Musat – Dupa 8 ani de experiente in ONG si multinationale pe domeniul trainingului si al managementului in IT s-a decis sa se dedice intru totul viselor sale de a ii ajuta pe cei din jur. Face asta in prezent prin site-ul LumeBuna.ro, un proiect de coaching colectiv WhichWay.ro, Cartea “Eu cine sunt?”, blogul personal si activitati de mentorat cu tineri studenti sau liceeni.
Mai multe detalii despre el puteti sa aflati de aici.
Pe PRwave Mihail Musat a mai scris:
- Evaluare si Planificare personala
- Motivarea colegilor
- Cheia e la tine
- Cum sa comunicam prin email… eficient
- Criza si Motivatia
- Succesul pe timp de "criza" – partea I si partea a II-a
{mosloadposition user10}