Jocul este posibil oriunde și oricând, este un univers paralel al fanteziei și imaginației în care copiii pătrund după bunul plac.
Joaca este distractivă, dar totodată complexă și plină de sens. Prin joc, cei mici comunică, experimentează, învață.
Instinctul de a se juca există la toți copiii, înmugurind imediat după naștere și înflorind pe deplin la vârsta de doi-trei ani când încep să apară reguli și parteneri de joacă. Cum îl ajuți pe copil să-și dezvolte spiritul de echipă? Iată câteva exemple menite să încurajeze jocul comun.
1. Joacă-te cu el!
Jocul, cu exuberanța lui și comunicarea plină de încântare pe care o prilejuiește, poate fi modalitatea perfectă de a pătrunde în lumea copiilor, pentru a cultiva apropierea, încrederea și conexiunea. Copiii noștri vor și au nevoie ca noi să ne relaxăm și ce încântați sunt că îi alegem pentru a pentru a face asta!
Fie că facem jocuri de rol, construim, modelăm ori sărim pe trambulină, bucuria copiilor este nemăsurată. Ne putem juca acasă, în mașină, în parc, la plajă sau la restaurant. Putem oriunde. Toți părinții știu să se joace. Doar că, multora, le lipsește exercițiul!
sursa foto
2. Alege jucării educative, menite să le dezvolte creativitatea!
Găsim în magazinele destinate copiilor, mii de feluri de jucării. E drept că suntem tentați să cumpărăm tot ce nouă ne-a lipsit, dar înainte de achiziție ar fi bine să analizăm produsele după gradul de satisfacție, utilitate și mai ales după dezvoltarea motrică și informațională pe care copiii le pot spori jucându-se cu acestea.
Optează pentru jocuri de societate, puzzle-uri pentru copii, seturi de construcții, jocuri de rol. Acestea sprijină dezvoltarea socială și emoțională. Devin empatici, creează scenarii variate, învață cum să găsească soluții pentru rezolvarea problemelor.
O altă idee menită să încurajeze interacțiunea socială, o reprezintă cărțile cu povești. În limba maternă sau în limbile studiate, cu sunete sau ilustrații, acestea îmbunătățesc competențele de comunicare. Este fascinant să asculți cum copiii pot reproduce expresii sau cuvinte din pasajele citite. Ei se pot imita reciproc într-un mod amuzant, sporindu-și astfel vocabularul de zi cu zi.
3. Ajută-l să fie un bun prieten!
Copiii au nevoie și să ofere dragoste și afecțiune în aceeași măsură în care o primesc. Pe lângă iubirea pentru noi, pot să își exprime sentimente cu frații mai mici, prietenii sau chiar animalele de companie. Ei trebuie să știe că au dreptul la o anumită libertate, în limite de siguranță. Este adevărat, nu mereu teoria învățată acasă se va potrivi cu realitatea pe care o vor întâlni, de aceea este bine să îi înveți să fie independenți ca să poată face față oricărei situații.
În mod cert, vor exista conflicte în relațiile de prietenie, cel puțin la vârste fragede. Sunt normale. Promovează-i deznodămintele cu câștig comun. Astfel va ști că dacă va remedia amiabil problema, ascultând părerea celuilalt, va fi bine pentru toți.
Învață-l să adopte o atitudine jucăușă, să glumească pentru a destinde mereu atmosfera. Asta îl va ajuta să-și învingă emoțiile și le va spori și încrederea celorlalți.
Dă-i de înțeles că prietenia nu ține cont de culoarea pielii, forma ochilor, sau de limba vorbită. Fiecare copil este special și unic în felul său și de la fiecare are multe de învățat. Cu fiecare poate face schimb de jucării și crea momente minunate.
Oferă-i modalitatea de a relaționa în diverse medii, nu numai cele cunoscute. Atunci când ies din zona de confort, își descoperă noi calități menite să contureze ideea că nimic nu îi este imposibil.
E normal să exceleze într-un domeniu, cum de altfel este normal să nu se descurce în altele. Chiar dacă a ieșit pe primul sau pe ultimul loc, asigură-te să știe că efortul lui este la fel apreciat în ambele cazuri. Atitudinea acesta îl va încuraja să nu-i privească pe ceilalți ca rivali ci ca prieteni cu scopuri și pasiuni comune.
De fericirea propriului copil este responsabil fiecare părinte. În primii anii de viață noi reprezentăm pentru ei întreg universul. Noi le alegem hainele, mâncarea, jucăriile, grădinița și multe altele. Ei îți doresc doar să le fim alături și să se joace, iar când în jocul lor suntem personaje principale, sunt mai mult decât fericiți. Jucați-vă în voie!