Solurile cultivate cu legume au un grad de fertilitate foarte ridicat, iar din această cauză constituie un teren propice pentru dezvoltarea buruienilor. De obicei, acestea se dezvoltă mai rapid decât plantele de cultură, fiind și foarte rezistente la condițiile nefavorabile de mediu.
Pe lângă faptul că ajung să sufoce legumele cultivate în grădină, buruienile constituie și un mediu favorabil pentru dezvoltarea altor dăunători, astfel că apariția bolilor și a insectelor constituie o altă problemă generată de aceste plante dăunătoare.
Ținând cont de toate acestea, este lesne de înțeles că trebuie intervenit la timp pentru combaterea buruienilor, iar una dintre soluțiile eficiente este erbicidarea. Pentru ca erbicidele aplicate să-și facă efectul trebuie să ții cont de anumite aspecte pe care le vom descrie în cele ce urmează.
sursa foto
Alegerea erbicidului potrivit
Substanța folosită trebuie să distrugă doar buruienile, fără a afecta și legumele cultivate. De aceea, primul criteriu trebuie să fie selectivitatea soluției folosite față de plantele de cultură. Contează totodată și gradul de fitotoxicitate pentru buruienile care s-au dezvoltat în grădină, precum și nocivitatea reziduurilor din sol, care trebuie să fie cât mai scăzută.
Când se aplică erbicidul
Momentul optim pentru efectuarea erbicidării depinde de substanța folosită, cultura în care se aplică tratamentul și tipul buruienilor pe care vrei să le combați.
Pentru culturile legumicole, în cele mai multe cazuri, erbicidarea se efectuează înaintea însămânțării. Unele erbicide pot fi aplicate și în timpul însămânțării și chiar în perioada de vegetație, atunci când este nevoie. De asemenea, erbicidarea mai poate fi făcută preemergent, adică în perioada dintre semănat și răsărirea plantelor de cultură și a buruienilor.
Mai există erbicide cu aplicare postemergentă, care se administrează când plantele de cultură au ajuns la un anumit stadiu de dezvoltare, iar buruienile nu au depășit faza de 2-3 frunze în rozetă – în cazul celor dicotiledonate – sau 5-6 centimetri în înălțime – în cazul celor monocotiledonate.
Temperatura și gradul de umiditate optime pentru aplicare
Condițiile atmosferice au o importantă influență asupra efectului erbicidelor, astfel că trebuie să ții cont și de acest aspect când vrei să scapi de buruieni. Temperatura ideală a mediului ambiant la care trebuie efectuată erbicidarea este de 16-20 de grade. Între aceste valori, erbicidele acționează imediat după aplicare, în timp ce la temperaturi mai mari sau mai mici, efectul este întârziat, iar eficacitatea scade.
Umiditatea atmosferică și vântul sunt alți factori care influențează acțiunea erbicidelor. Astfel, în cazul în care aplici un erbicid de contact postemergent, este bine ca umiditatea aerului să fie la un nivel mai ridicat, pentru că soluția își va face efectul mai rapid.
Nu este recomandat să faci erbicidarea atunci când vântul suflă cu o viteză mai mare de 15-20 de kilometri pe oră. În aceste condiții, stropii pulverizați sunt luați de vânt și purtați la mare distanță, iar pe buruieni va ajunge o cantitate mult mai mică de erbicid.
Erbicidarea și precipitațiile
Erbicidarea nu se face imediat după ploaie, atunci când plantele sunt umede, și nici dacă se anunță precipitații abundente în perioada următoare. Soluția are nevoie de un anumit interval de timp pentru a-și face efectul, deci trebuie să fie aplicată pe planta uscată și să nu fie spălată imediat de prima ploaie. Totuși, o ploaie moderată la circa 5-6 ore după erbicidare poate crește eficacitatea substanței aplicate.
Dacă într-un interval de maxim o săptămână după erbicidare nu a plouat, plantele trebuie stropite prin aspersiune, pentru că altfel se reduce considerabil absorbția substanței de către buruieni.
Acum, că ai toate informațiile necesare, nu-ți mai rămâne decât să cauți erbicide la PlantMaster și să alegi produsul de care ai nevoie pentru grădina ta de legume.