Exfolierea este, în prezent, cea mai în trend etapă în procesul de îngrijire a tenului și beneficiază de cea mai mare atenție din partea influencerilor de beauty din lumea întreagă. Totuși, pe cât de importantă este în menținerea sănătății și frumuseții tenului, pe atât trebuie să fie de sigură și eficientă, deoarece poate produce sensibilizare și dezechilibre ale tenului.
Diana Baicu, consultant în industria de înfrumusețare, ne recomandă să ne informăm corect cu privire la tipurile de exfoliere și la produsele la care putem apela cu încredere, pentru a obtine rezultatele dorite și sigure.
“Pielea se degradează din pricina multor factori externi și interni, astfel că stratul profund al său, responsabil de buna funcționare a pielii și de regenerarea celulară, se subțiază, în timp ce acela superficial, format din celule moarte, se îngroașă.
Pielea devine ternă, cu o culoare neuniformă, se reduce elasticitatea și părem mai în vârstă din cauza lipsei de strălucire. Are, prin urmare nevoie de exfoliere”, spune specialistul
Tipuri de exfoliere
“Exfolierea poate fi mecanică, enzimatică sau chimică, în funcție de activul exfoliant.
Exfolierea mecanică presupune integrarea unor particule abrazive precum granule de celuloză, perlită sau din sâmburi de fructe într-o formulă cremoasă. Funcția principală este de îndepărtare a celulelor moarte de la suprafața pielii și deblocarea porilor. Exfoliere mecanică facem și atunci când frecăm ușor fața cu un prosop umed, de exemplu. Totusi, acest tip de exfoliere nu este potrivit în cazul tenurilor devitalizate, sensibile, cu acnee pustuloasă sau care prezintă erupții cutanate. Adesea, exfolierea mecanică doar subțiază epiderma, fără a acționa în profunzime.
Adevărata diferență o fac exfolierile enzimatice (pe bază de acizi din fructe) sau cele chimice, care acționează în profunzime, dizolvând legăturile dintre celulele moarte și stimulând metabolismul celular.
Exfolierea mecanică se poate face și cu o serie de dispozitive de uz cosmetic cu vibrație, ultrasunete, și da, ea este benefică, doar că trebuie să fim blânzi cu pielea și să o facem o dată pe săptămână”, spune Diana Baicu.
Ce beneficii are exfolierea
“Integrată în programul de înfrumusețare, exfolierea are beneficii multiple asupra sănătății și frumuseții tenului.
1. Exfolierea deblochează porii și, ca urmare, previne apariția comedoanelor și chiar a acneei.
Prin dizolvarea legăturilor dintre celulele moarte și eliminarea rapidă a acestora, sunt eliminate impuritățile din piele și, astfel, tenul devine mai luminos. În acest sens, un produs foarte eficient, ideal pentru exfolierea frecventă, este Guinot Gommage Biologique, un exfoliant enzimatic, pe bază de acizi din fructe, potrivit chiar și pentru tenul sensibil sau acneic. Varianta practică pentru integrarea exfolierii în programul de îngrijire vine de la Babor, care asociază într-o ediție specială, Babor Cleansing & Skinovage Mini Set, două produse Discover Me. Exfoliantul Enzyme Cleanser 20 gr este un produs hybrid, care oferă atât curățare cât și exfoliere, sub forma unei pulberi delicate, îmbogățită cu vitamina C și enzime. Potrivit pentru toate tipurile și condițiile de ten, acest produs smart oferă luminozitate și catifelare tenului. Se combină cu apa și formează o spumă ușoară care curăță în profunzime și, totuși, delicat tenul, având concomitent o acțiune de exfoliere cu efect regenerant pentru ten. Setul include Skinovage Moisturising Cream 15ml, cu efect intensiv hidratant, și care restabilește echilibrul filmului hidro-lipidic.
2. Previne acneea și sensibilizarea tenului. În cazul tenurilor care prezinta aceste conditii nu trebuie folosit un gomaj mecanic, cu particule exfoliante. Este recomandată integrarea unui peeling enzimatic delicat, care nu doar exfoliază ci are și activi cu efect calmant și protector pentru ten. În multitudinea de produse exfoliante se remarcă Dermia Light Peeling, care stimulează regenearea celulară, fără a produce sensibilizare foto. În același timp, stimulează regenerarea celulară și reglează funcționarea glandei sebacee – astfel, secreția de sebum este corectată, iar tenul este matifiat.
3. Faciliteaza absorbția ingredientelor active din produsele complementare de îngrijire. Prin îndepărtarea celulelor moarte, tenul este receptiv la beneficiile celorlalte produse de înfrumusetare. Ingredientele active din serumuri sau creme nu mai sunt absorbite de keranocitele moarte și sunt, astfel, irosite. După exfoliere, ingredientele pătrund în profunzimea tenului, acționând acolo unde este nevoie. În acest sens recomandăm un peeling cu acizi, într-o concentrație mai ridicată, cum ar fi dischetele impregnate cu AHA, Doctor Babor Refine Cellular Peeling Pads. Impregnate cu 5.1% AHA complex (alfahidroxiacizi: acid glicolic, acid lactic și acid citric), extrem de eficiente, redau strălucirea pielii terne și cu fiecare aplicare, corectează nuanța ternă, neuniformă a pielii, porii dilatați, liniile fine și ridurile. Cele 3 tipuri de AHA îndepărtează eficient celulele moarte de la suprafața pielii și ajută la reducerea liniilor fine. Pentru tenurile mature, mai subțiri, ideale sunt dischetele exfoliante Dermacte, ideale mai ales după 40 ani, când procesul natural de exfoliere este încetinit, iar celulele moarte se acumulează sau, din contra, tenul devine foarte subțire și fragil. Formula lor, ce conține acizi tamponați, menține sănătatea și calitatea epidermei, reducând totodată aspectul ridurilor fine și avand efect depigmentant.
4. Uniformizează nuanța tenului. Alături de funcția esențială de îndepărtare a celulelor moarte, unul dintre cele mai cautate rezultate oferite de exfoliere este uniformizarea nuanței tenului. Din fericire, exista produse hibrid, ca Mary Cohr New Cell Serum, un ser regenerant, cu efect de intensificare a luminozității tenului. Secretul acestui produs este tehnologia Skin Renewal Complex, care asociază acid fitic și extract din orhidee albă. Acesta exfoliază celulele moarte de pe suprafața epiermei și previne colmatarea porilor. În același timp menține nivelul de hidratare al pielii și are un efect de luminozitate. Este potrivit pentru toate tipurile de ten, cu precădere tenurile devitalizate, cu dezordine pigmentară, terne.
5. Stimulează sinteza colagenului. Adesea, produsele exfoliante conțin vitamina C, care joacă un rol esențial în formarea colagenului în piele. Pentru o acțiune eficientă, zilnică, produsul smart este Guinot Beaute Neuve. Formula regenerantă a acestei creme hybrid Guinot oferă o nouă dimensiune programului de înfrumusețare, cu acțiune triplă de luminozitate, anti-age și fermitate. Ingredientul activ cheie este Vitamina C stabilizată, care are efect exfoliant, antioxidant și redensifiant. În plus, crema Beaute Neuve oferă un plus de fermitate tenului (sub acțiunea biopeptidelor) și are un efect matifiant.
6. Accelerează regenerarea celulară. Exfolianții au acest rol, însă domeniul profesional skincare a dezvoltat produse inteligente, care produc acest rezultat prin folosire zilnică. DermActe Crème Peeling Renovatrice este un produs cu formulă unicat, un produs tratament 2 în 1, cu efect sinergic: combină acțiunea de peeling și efectul regenerant al unei creme de noapte. Această cremă de noapte, cu efect exfoliant regenerant, stimulează procesul natural de regenerare celulară și este îmbogățit cu un complex de acizi în combinație cu ingrediente active pentru fermitate, oferind astfel o acțiune intensivă anti-îmbătrânire.
Toate aceste soluții se pot folosi în conditii de siguranță pentru ten, acasă. Pentru persoanele care doresc sa corecteze aspectul sau funcțiile pielii se recomandă varianta tratamentelor profesionale de peeling, efectuate în saloanele de înfrumusețare sau clinici medicale. Prin integrarea de acizi și activi concentrați, aceste tratamente acționează în profunzime, la nivel celuar, cu rol profund corector și regenenerant. Chiar și asa, după un astfel de tratament, recuperarea optimă a tenului și menținerea efectului intensiv regenerant, se recomandă folosirea, spre exemplu, a setului de produse post-peeling Babor Doctor Babor Pro post [AHA] peel kit. Schema specială de îngrijire a pielii va permite intensificarea și prelungirea efectului regenerant al peeling-ului profesional cu acid de fructe.
Setul conține:
• DOCTOR BABOR PRO AHA Peeling Overnight cu un pH de 4,0. Se bazează pe tehnologia peptidelor biomimetice și acțiunea intensă a AHA-urilor. Peptidele de perfecțiune și acidul glicolic stimulează procesele de întinerire a pielii peste noapte. Peeling-ul favorizează procesul natural de exfoliere a pielii și îndepărtează celulele moarte de la suprafața pielii. Cu o utilizare frecventă, conferă pielii o textură mai fină, un aspect mai uniform și rafinat. Fără parfum și coloranți artificiali.
• DOCTOR BABOR PRO PM Phyto Moss Cream ajută la susținerea vitalității pielii și a procesului natural de întinerire al pielii. De asemenea, oferă tenului rezistență în fața agresiunii factorilor externi de mediu, diminuând apariția ridurilor și oferind o senzație de confort. Nu conține parfum și coloranți artificiali.
• DOCTOR BABOR PRO HA-Hyaluronic Acid Concentrate combină 4 acizi hialuronici diferiți pentru a oferi o hidratare intensivă. Ajută la îmbunătățirea aspectului elasticității pielii cu efecte de lungă durată și redensifiază tenul. Pentru un ten cu aspect întinerit, mai bine hidratat și radiant. Fără parfum și coloranți artificiali.
• DOCTOR BABOR PROTECTING BALM SPF 50 este o cremă solară ușoara pentru față, cu o combinație echilibrată de filtre UVA si UVB. Oferă protecție solară completă cu SPF 50 și protejează împotriva îmbătrânirii premature a pielii. Potrivit pentru pielea sensibilă, în special după un tratament cosmetic de microdermabraziune sau o exfoliere intensă. Oferă o protecție intensă pentru pielea sensibilă”, declară Diana Baicu.
Exfolierea corporală
“Exfolierea corporală are efect de menținere a supleții pielii, mai ales în sezonul rece, când hainele nu lasă pielea să respire. Un exfoliant cu efect dublu, atât de peeling cât și de curățare, este Guinot Gommage Facile formula “smart”, care stimulează regenerarea celulară și oferă catifelare a corpului.
Exfolierea corporală ajută și la combaterea celuitei, dacă formula gomajului conține activi care permit defibrozarea. Guinot Gommage Peau D’Orange, pe bază de particule de cafeină, hidratează și înlătură pielea moartă de la suprafața corpului, favorizând astfel regenerarea celuară. Totodată, circulația sanguină este intensificată, facilitând astfel metabolismul celular. Combate efectul de “coajă de portocală”, pentru a obține o piele netedă și catifelată”, încheie Diana Baicu.
Produsele recomandate sunt disponibile în magazinul Top Line (Bd. Regina Maria 14, București), pe www.toplineshop.ro și în saloanele și clinicile partenere Top Line.