Lucrezi în relații publice, marketing sau comunicare? Ești pasionat de arte vizuale sau vrei să te inițiezi în aceste domenii? Îți prezentăm în continuare cum să amenajezi un studio foto acasă, pentru proiecte de promovare produse, portrete, poze de grup ș.a.
Alege un spațiu adecvat pentru studio foto acasă
Primul pas în amenajarea unui studio foto acasă este alegerea spațiului potrivit. Transformă o cameră pe care n-o utilizezi prea des sau organizează un colț din biroul unde lucrezi de obicei. Important este să ai loc suficient pentru instalarea echipamentelor necesare.
Ia în considerare sursele de lumină și optează pentru zone din casă unde ai posibilitatea să folosești lumina naturală. Vei avea mai multe variante de fotografiere, iar imaginile realizate vor fi spectaculoase.
Achiziționează echipamentele foto necesare pentru studio
Al doilea pas în amenajarea unui studio foto acasă este achiziționarea de echipamente foto, în special camere foto și obiective foto. Alege aparate foto profesionale: modele premium de DSLR, cu opțiuni Full HD. Acestea trebuie să aibă rezoluție 25MP, senzori foto BSI CMOS (BSI se referă la backside illuminated sensor, iar CMOS la complementary metal oxide semiconductor). Vei avea nevoie de camere foto cu autofocus, dar și cu setări manuale, ca să reglezi triunghiul expunerii și să realizezi poze în cascadă.
Realizează un set-up de bază pentru ședințe foto în studio
Completează dotările pentru studioul foto de acasă cu echipamente și accesorii de fixare. Astfel vei reuși să stabilizezi aparatele foto, să elimini vibrațiile și să realizezi ședințe foto prelungite, fără grija că pozele ies mișcate. Ai nevoie de trepiede și stabilizatoare de imagine, cu sisteme de prindere. Achiziționează kituri foto cu telecomandă și declanșare de la distanță, filtre foto ND și filtre de polarizare.
Montează în studioul foto de acasă surse de lumină suplimentară
Alege sisteme de lumini profesionale, ca să reglezi nivelurile dorite de iluminare, în funcție de imaginile pe care vrei să le obții. Achiziționează kituri de lumină albă, neutră și caldă, montează accesorii de lumină continuă, blițuri și lămpi de studio. Folosește câte un stativ de lumini pentru fiecare zonă a studioului. Completează lista de echipamente pentru iluminare cu diverse modificatoare de lumină, precum umbrele reflectorizante și softboxuri.
Instalează diferite tipuri de fundaluri pentru studio foto acasă
Acordă atenție sporită detaliilor de amenajare a studioului foto. După ce ai instalat echipamentele menționate, achiziționează seturi de fundaluri, ca să ai o gamă largă de opțiuni pentru ședințe foto acasă. În funcție de tipul imaginilor, vei avea nevoie de diverse background-uri. Cele mai des utilizate sunt fundaluri pentru fotografii de produs, poze de familie, albume tematice. Alege fundaluri din hârtie colorată și albă, carton de diferite grosimi, PVC, vinilin, pânză și alte texturi. Completează cu fundaluri translucente sau opace, fundaluri 3D ș.a.
Urmează pașii prezentați și amenajează un studio foto acasă, pentru activități profesionale sau de timp liber. Te vei perfecționa în arta fotografiei și vei reuși să realizezi imagini de înaltă calitate.