Livingul este spațiul din locuință care, deși în majoritatea timpului servește ca o cameră de zi, pentru tine și familia ta, ocazional, se poate transforma în dormitor. Se poate întâmpla ca musafirii să rămână peste noapte și să nu ai o cameră de oaspeți.
Nu trebuie să îți faci griji pentru că există metode prin care livingul să fie amenajat și ca un dormitor, foarte confortabil și primitor. Iată câteva secrete prin care îți poți amenaja dormitorul ca un veritabil dormitor odihnitor.
Photo by Mael BALLAND on Unsplash
Creează în living o atmosferă liniștitoare cu ajutorul luminii
O încăpere în care amenajezi spațiu de dormit trebuie să fie o încăpere cu atmosferă relaxantă care să îndemne la odihnă. Livingul poate să devină cameră de oaspeți ocazional, însă pentru asta trebuie să ai grijă la detalii. Nu opta pentru o lumină prea puternică și rece în living dacă vrei să fie și dormitor. Asigură-te că alegi și corpuri de iluminat care să genereze lumină caldă, chiar difuză – mai ales în timpul serii. Pe Concris.ro găsești o gamă variată de corpuri de iluminat sau variatoare ori lămpi de veghe, pe care cu siguranță le poți integra în living în funcție de preferințele tale.
Alege o canapea extensibilă confortabilă pentru living
Dacă vrei să poți folosi livingul și pe post de dormitor este necesar să oferi și confort. Așadar, alege o canapea extensibilă cât mai comodă pentru ca oaspeții să se poată odihni. Atunci când alegi canapeaua pentru living trebuie să te gândești și la dimensiune. În funcție de suprafața pe care o ai la dispoziție încearcă să cumperi o canapea cât mai mare, să poată dormi minim două persoane pe ea.
Alege culori calde și relaxante pentru un living care e utilizat și pe post de dormitor
Culorile sunt foarte importante în domeniul amenajărilor interioare. Este cunoscut faptul că unele culori pot să creeze o atmosferă închisă sau agitată, pe când altele au rolul de a oferi o stare de bine, de relaxare. Mai ales în cazul unui living care se transformă uneori și în dormitor pentru oaspeți, combinațiile de culori sunt esențiale.
Alege nuanțe calde, fără pete stridente de culoare, astfel încât să existe acea ambianță calmă care invită la odihnă. Griurile, nuanțele de galben deschis sau chiar roz pal pot să fie o soluție ideală pentru a reda o atmosferă potrivită pentru o cameră de zi care se transformă în dormitor pentru oaspeți.
Nu încărca livingul folosit și ca dormitor cu prea multe obiecte de decor
Decorațiunile în exces pot să încarce foarte mult o încăpere, iar când vine vorba de un living care este utilizat și ca dormitor acest lucru poate să deranjeze. Un dormitor clasic nu are foarte multe accesorii pentru că trebuie să fie un spațiu cât mai aerisit și mai liber.
Evident că un living trebuie să aibă și decorațiuni pentru că este o cameră de zi, însă pentru a evita aglomerarea limitează-te la obiecte de decor de bază, spre exemplu rafturi pentru cărți, vaze potrivite stilului încăperii și perne mari.
Alege draperii pentru living prin care să nu treacă lumina
Pentru a te odihni cât mai bine trebuie să te asiguri că în timpul nopții nu te deranjează lumina sau sunetele. În living e nevoie de ferestre cât mai mari pentru a te bucura de lumină naturală în timpul zilei, însă pentru un living care e folosit și ca dormitor trebuie să eviți ca lumina să deranjeze somnul. Cea mai bună soluție este alegerea unor draperii opace, asortate cu stilul în care ai amenajat și a unei culori care să se potrivească cu restul încăperii.
Livingul poate fi folosit pe post de dormitor dacă acorzi atenție acestor detalii importante. Creează un spațiu relaxant și intim, cât mai confortabil și primitor pentru ca oaspeții să se simtă bină și să se odihnească în voie în timpul nopții.