Îți dorești o locuință nouă într-un imobil nou și modern? Atunci ar fi ideal să începi să cauți un dezvoltator imobiliar care să te ajute să îți îndeplinești acest vis. Acum există o mulțime de dezvoltatori pe piața imobiliară, care construiesc atât blocuri, cât și case sau cartiere de vile, așa că în funcție de nevoile pe care le ai, poți alege o anumită firmă. Pentru a face o alegere corectă iată câteva detalii esențiale pe care ar trebui să le iei în calcul.
Photo by Tierra Mallorca on Unsplash
Află cum funcționează firma
În ultima perioadă au apărut pe piața imobiliară anumiți dezvoltatori care construiesc ansambluri ca persoane fizice, „în regie proprie”. Unii dezvoltatori aleg o astfel de metodă din diferite de optimizarea fiscală. Însă acum poți verifica foarte ușor bonitatea unui dezvoltator. Spre exemplu, persoanele juridice SRL sau SA pot fi găsite în Oficiul Registrului Comerțului, dar și pe diferite platforme de specialitate. De asemenea, poți cere opinii și din partea altor specialiști din piața imobiliară. Astfel, poți afla mai multe despre experiența unui anumit dezvoltator și despre portofoliul pe care îl are. După ce ai adunat toate informațiile, poți lua o decizie mult mai ușor în ceea ce privește semnarea unui contract cu un anumit dezvoltator.
Tipul de finanțare
În general, construcțiile imobiliare sunt construite cu credite bancare, așa că poți verifica dacă dezvoltatorul pe care ai dori să îl alegi a accesat un astfel de credit, care ar oferi un plus de credibilitate. În general, băncile analizează toată documentația unui proiect urbanistic, înainte de a aproba un împrumut. Iar dacă banca refuză cererea de împrumut, acest lucru ar putea indica o serie de probleme în ceea ce privește reputația dezvoltatorului sau calitatea proiectului.
Accesul la documente de urbanism
Atunci când îți dorești să afli mai multe despre un dezvoltator imobiliar și despre proiectul său, poți să îi ceri acces la documentele de urbanism, unde vei găsi mai multe informații importante. Iar pentru a te asigura că nu ai omis nimic, poți cere ajutorul unui arhitect sau al unui inginer constructor. Un certificat de urbanism trebuie să cuprindă regulile de urbanism economice, tehnice și juridice pe care proiectul trebuie să le respecte. De asemenea, documentația cuprinde planul urbanistic general, care reglementează posibilitățile de construire și accesul la utilități; planul urbanistic zonal, care prezintă anumite aspecte legate de un teritoriu delimitat și planul urbanistic în detaliu, care conține detalii legate de întregul imobil – de la poziționarea racordurilor la utilitati, până la relațiile funcționale cu imobilele vecine.
Experiența de lucru în România
Tot mai mulți dezvoltatori străini au venit în România pentru a construi ansambluri rezidențiale, însă, o parte dintre aceștia se află la primul proiect imobiliar în țara noastră. Tocmai de aceea, ar fi ideal să le ceri un portofoliu pentru a verifica proiectele pe care le-au desfășurat aici. De asemenea, poți verifica credibilitatea dezvoltatorilor imobiliari și prin trimiterea un e-mail către Registrul Comerțului din țara lor de proveniență.
Plata în rate
Există dezvoltatori care își vând ansamblurile rezidențiale doar în rate, iar acest lucru se întâmplă atunci când băncile refuză să acorde credite pentru acele proiecte. În astfel de situații ar trebui să te gândești că ar putea exista anumite nereguli cu privire la modul în care au fost construite acele imobile. Așa că dacă îți dorești să cumperi în rate un apartament, direct de la dezvoltator, ar fi bine să cercetezi piața și să afli mai multe detalii despre întreaga afacere. Pentru că în cazul în care dezvoltatorul nu va putea finaliza proiectul, ar putea fi extrem de greu să îți recuperezi banii.
Așadar, atunci când cauți cel mai bun dezvoltator pentru locuința ta, trebuie să te asiguri că ai ales o firmă cu experiență în piața imobiliară locală. Dacă alegi un dezvoltator cu un portofoliu divers, există șanse să obții mai multe păreri din partea clienților. În plus dacă este vorba despre un proiect imobiliar popular, precum proiectul Dumbrava Vlăsiei, poți găsi foarte multe informații și în mediul online.