Un dezumidificator profesional este un dispozitiv special conceput pentru a reține particulele de apă conținute în aer până când umiditatea relativă este redusă la nivelul optim.
Umiditatea relativă este exprimată sub formă procentuală, iar atunci când ajunge la 100% înseamnă că aerul este „plin” de apă, iar aceasta va începe să formeze condens și să se depună pe orice suprafață. În spațiile comerciale sau industriale, chiar și o umiditate mai scăzută poate fi un semnal de alarmă sau poate duce la degradarea accelerată a produselor și materialelor, de aceea alegerea unui astfel de echipament trebuie făcută cât mai corect.
În ce situații este nevoie de un dezumidificator de aer într-un spațiu industrial?
Situațiile care presupun utilizarea unui dezumidificator de aer profesional sau industrial sunt următoarele:
- nivelul umidității măsurat cu un termohigrometru are valoarea mai mare decât umiditatea maximă recomandată pentru mărfurile din spațiul respectiv. Poate fi vorba de mărfuri care au nevoie de un regim special de umiditate de sub 30-40% sau este necesară doar păstrarea unei umidități normale de sub 60%.
- există mucegai pe pereți sau tavan – acesta are efecte negative asupra sănătății umane, ducând la apariția alergiilor sau a unor boli de plămâni. Mucegaiul apare în condițiile unei umidități de peste 60%
- există condens pe suprafețele reci inclusiv pe mărfurile existente în spațiul respectiv
pereții sunt umezi – acest lucru duce în timp la apariția igrasiei și la deteriorări specifice
Care sunt principalele criterii de alegere a unui dezumidificator industrial?
Alegerea unui astfel de dezumidificator trebuie sa țină cont de următorii factori:
- volumul spațiului în care trebuie folosit. Spațiile de acest gen având o înălțime variabilă, trebuie luată în considerare volumetria spațiului care trebuie comparată cu puterea de circulare a aerului a dezumidificatorului
- diferența de nivel de umiditate între umiditatea existentă în cel mai defavorabil moment – în special în sezonul rece sau ploios umiditatea crește – și nivelul de umiditate urmărit. În funcție de acești parametri, alături de temperatura medie – se poate calcula volumul de umiditate ce trebuie evacuat într-o anumită unitate de timp
- temperatura de lucru. În funcție de spațiul în care trebuie controlată umiditatea și de temperatura uzuală a acestui spațiu, se alege tipul de dezumidificator potrivit, fie un dezumidificator cu compresor sau un dezumidificator cu absorbție (pentru temperaturi sub 10-12 grade).
- nivelul de schimbare a aerului cu exteriorul. Dacă este vorba de un spațiu în care se circulă foarte des, trebuie redimensionat aparatul sau adoptate alte soluții
- aportul de umiditate. Trebuie luat în considerare dacă aportul de umiditate este unul natural datorat schimburilor cu exteriorul sau există surse de umiditate cu un aport constant.
De asemenea, atunci când vorbim de un spațiu industrial, este important să poți menține control permanent al umidității relative a aerului, astfel că este indicat un dezumidificator industrial cu higrostat reglabil care oferă avantajul de pornire automată a aparatului în situațiile în care valoarea setată în prealabil va fi depășită. Imediat ce va fi atinsă valoarea de umiditate dorită, aparatul se deconectează automat fără a mai fi nevoie de intervenție umană pentru deconectare.
În cazul spațiilor mari nesupravegheate este important ca un dezumidificator industrial să aibă un sistem dublu de evacuare a apei condensate cu posibilitatea de a racorda un furtun de scurgere pentru uscarea permanentă a acestor spații.
În general, pentru o astfel de achiziție este util să discuți cu un specialist AlecoAir – furnizorul de dezumidificatoare profesionale pentru o dimensionare corectă. De multe ori este necesară o analiză tehnică la fața locului cu ajutorul unor aparate de măsură pentru a lua o decizie de achiziție pe baza unor date reale și corecte din teren.
Cum funcționează un dezumidificator?
Cele mai multe dezumidificatoare funcționează prin tragerea aerului din încăpere printr-o baterie răcită, la o temperatură foarte scăzută, de către un sistem de răcire. Acestea sunt cunoscute sub numele de dezumidificatoare de refrigerare. Vaporii de apă se condensează pe suprafața rece și lichidul generat se va scurge în recipientul de colectare a apei de dedesubt sau este drenat dacă este un aparat cu drenaj continuu.
De asemenea, există și dezumidificatoare care utilizează o metodă alternativă – absorbția – cunoscută sub numele de dezumidificator desicant. Dezumidificatoarele de acest tip trec aerul printr-un element acoperit cu un material care are proprietăți de absorbție a apei (denumit desicant).
Dezumidificatoarele desicante sau cu absorbție se recomandă atunci când temperatura de lucru este mai scăzută de 10-15 grade. Sub acest nivel de temperatură, un dezumidificator cu compresor are o eficiență scăzută.
În cazul în care umiditatea relativă într-un spațiu comercial sau industrial are un procent ridicat atunci când este măsurată cu ajutorul unui umidometru, înseamnă că este necesară folosirea unui dezumidificator industrial în spațiul respectiv. Un astfel de dispozitiv poate fi achiziționat din magazinele de specialitate. Mai mult decât atât, în funcție de comerciantul pe care îl alegi, poți beneficia de transport gratuit, garanție și suport tehnic și consultanță inclusă în preț.