Majoritatea absolvenților de liceu care se vor înscrie la facultate anul acesta sunt exponenți ai Generației Z (născuți între anii 1997-2012), iar felul în care aceștia se raportează la studiile superioare este fundamental diferit de cel al predecesorilor lor, accentul fiind pus pe beneficiile profesionale imediate.
Dacă generațiile anterioare alegeau instituția de studii superioare în principal din dorința de a aprofunda cunoștințele din domeniile care îi pasionau, studii derulate recent asupra viitorilor și actualilor studenți din Generația Z au relevat că această generație are o mentalitate complet diferită și în același timp diversă, care impune o altă abordare din partea universităților care vor să îi atragă.
Criteriile de alegere a facultății pentru Generația Z: costuri reduse, aplicabilitate practică, folosirea tehnologiei la cursuri și garanția unui job bine plătit imediat după finalizarea studiilor
Tinerii generației Z pun mare preț pe valori și, în același timp, sunt mult mai atenți decât predecesorii lor la aspectele practice ale vieții, conform acelorași cercetări.
Aceștia consideră că studiile superioare sunt importante, însă caută facultăți care pun accent pe latura practică, folosesc tehnologia și, mai ales, care le pot garanta o cale rapidă spre un job bine plătit, într-un domeniu în dezvoltare, imediat după finalizarea studiilor universitare.
Atunci când aleg o facultate, sunt foarte atenți la costurile implicate și pun mare preț pe capacitatea instituției de a le oferi cunoștințele teoretice, dar mai ales practice (inclusiv prin eventuala integrare a internship-urilor pe parcursul anilor de studiu), astfel încât după anii de facultate să aibă competențele necesare pentru a începe imediat o carieră în domeniu.
Viitorii ingineri sunt la mare căutare în România: Universitatea Tehnică și de Construcții București (UTCB) propune Generației Z „Universuri infinite, o alegere sigură”
Domeniul construcțiilor este unul dintre cele mai dinamice din România, în permanentă dezvoltare și, în același timp, unul în care se resimte o lipsă acută de specialiști care să implementeze și să finalizeze proiectele actuale și viitoare.
Industria construcțiilor se află, de asemenea, în topul domeniilor bine plătite din România, media salarială începând de la 4.000 de lei iar, în funcție de experiență și complexitatea proiectelor, salariul unui inginer (excluzând beneficiile), poate ajunge la 2.000-3.000 euro lunar.
„Universitatea Tehnică de Construcții București oferă astfel o opțiune de studii care răspunde necesității crescânde de specialiști a industriei și în același timp aliniată cu dorințele și așteptările Generației Z, care se pregătește de admitere, în perioada următoare.
Domeniile de studiu din portofoliul UTCB oferă o varietate de opțiuni în ce privește specializările incluse în oferta educațională de anul acesta. În același timp, toate au ca numitor comun abordarea orientată spre digitalizare și inovare a UTCB, precum și oportunitățile de punere în practică a cunoștințelor încă din timpul anilor de studiu, prin intermediul internship-urilor în cadrul celor mai mari companii din domeniu, a burselor oferite dar și a asigurării de locuri de muncă încă din timpul facultății, dar și după absolvire.” a declarat prof. univ.dr.ing. Radu Sorin Văcăreanu.
„Universuri infinite, o alegere sigură”, sloganul de anul acesta al campaniei de admitere la Universitatea Tehnică de Construcții București, reflectă principalele atuuri ale alegerii unei facultăți în cadrul UTCB: varietatea de opțiuni și garanția unei cariere bine plătite încă de pe durata studiilor.
Prima sesiune de admitere în cadrul UTCB are loc între 1-17 iulie 2023
Admiterea în cadrul facultăților UTCB se va derula online și anul acesta, iar candidații se vor putea înscrie pe platforma dedicată: https://admitere.utcb.ro pe parcursul a două sesiuni: cea de vară va avea loc în perioada 1-17 iulie 2023, iar cea de toamnă în perioada 1-7 septembrie (și va viza doar locurile rămase disponibile după prima sesiune de înscriere).
Universitatea Tehnică de Construcții București oferă în total, pentru anul universitar 2023-2024, 1150 de locuri fără taxă (din care 975 cu finanțare de la buget și 175 de granturi de studii acordate de UTCB) și 835 de locuri în regim cu taxă pentru programele de licență din cadrul celor 7 facultăți pentru care organizează sesiuni de admitere.
Candidații vor putea alege dintre 2 variante de înscriere, în funcție de cea care îi avantajează, dintre:
- 50% media la Bacalaureat+ 50% nota la una din materiile Matematică / Fizică /
- Informatică / Economie / Chimie
- 100% media la Bacalaureat
- La specializarea „Traducere și interpretare”, media de admitere este compusă din: 50% media generală a examenului de bacalaureat și 50% nota de la proba de limba română a examenului de bacalaureat, iar pentru cei care optează pentru studii în limbi străine, se va organiza un examen de competență lingvistică, după perioada de depunere a dosarelor.
Informații detaliate privind admiterea, cerințele și locurile disponibile pentru fiecare facultate în parte, precum și alte noutăți sunt disponibile pe site-ul https://admitere.utcb.ro, dar și pe pagina oficială de Facebook a Universității https://www.facebook.com/UTCBRO/.