Siguranţa jucăriilor revine în actualitate în fiecare an, în special în perioada Sărbătorilor, când se vorbeşte despre jucării "toxice", prost asamblate şi care pot pune în pericol viaţa copiilor. Mii de jucării sunt puse în vânzare în fiecare an, în preajma Sărbătorilor Pascale, în magazinele care se adresează copiilor, însă părinţii au mari dileme atunci când vine vorba să aleagă ceva potrivit şi sigur pentru micuţii lor. Jucăriile aduc o contribuţie esenţială la dezvoltarea copilului. Siguranţa jucăriilor este o prioritate şi pentru a le asigura o vacanta de Pasti de vis copiilor noştri, dumneavoastră în calitate de consumator ar trebui să ţineţi cont de o serie de sfaturi atunci când alegeţi/cumpăraţi o jucărie:
· Citiţi cu atenţie eticheta jucăriei: fiţi conştienţi de vârstă şi recomandări de siguranţă – se i-au în serios. Nu cumpăraţi jucării care nu au marcajul CE pe jucărie sau pe ambalaj. Cu toate că marcajul CE nu este un mod de diferentiere a produselor de consumatori, el este un angajament din partea producătorului că produsul respectă cerinţele aplicabile în materie de securitate impuse la nivel de UE, ele fiind cele mai stricte din lume.
· Alegeţi jucăriile adecvate vârstei copilului si abilităţilor lui. Jucăriile care nu sunt destinate copiilor mai mici de 36 de luni vor fi însoţite de avertismentul “Nerecomandat copiilor sub 36 de luni” sau “Nerecomandat copiilor sub 3 ani” şi de avertizarea asupra pericolelor care determină această restricţie.
· Urmaţi cu atenţie instrucţiunile de folosire. În cazul jucăriilor care conţin substanţe sau preparate chimice periculoase trebuie respectate condiţiile prevăzute în reglementările speciale care vizează ambalarea şi etichetarea substanţelor sau preparatelor chimice periculoase. Mai mult, este obligatorie înscrierea unui avertisment asupra pericolelor care pot apărea din utilizarea acestora. Instrucţiunile de folosire trebuie să conţină informaţii de prim ajutor în eventualitatea unor accidente.
· Întotdeauna cumpărati jucării de la comercianţii cu amănuntul cunoscuti. Comercianţii cu amănuntul cunoscuti au grijă de produsele pe care le vând şi de obicei accepta sa primeasca inapoi produsul. O atenţie deosebita trebuie acordată jucăriilor achizitionate on-line, jucariile primite de copii sub formă de cadouri, şi jucăriile cumpărate la mâna a doua.
· Examinarea periodica a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate si pot cauza un prejudiciu sau un risc pentru sănătatea şi siguranţă copilului. Aruncaţi jucăriile stricate.
· Îndepărtează rapid ambalajele jucăriilor, de exemplu pungile de plastic, ampora şi materialele de protecţie pe parcursul transportului, sforile şi legăturile, deoarece acestea pot provoca sufocări sau strangulări,
· Intotdeauna anuntati producătorul şi autorităţiile publice competente, dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră găseşte o problemă de siguranţă, la jucărie.
Din perspectiva Directivei pentru Securitatea jucăriilor (88/378/EEC) , unele produse nu sunt considerate jucării:
· podoabe pentru pomul de Crăciun;
· modele detaliate la scară pentru colecţionari adulţi;
· echipamente destinate utilizării în colectiv, pe terenurile de joacă;
· echipament sportiv;
· echipament acvatic destinat utilizării în apă cu adâncime mare;
· păpuşi îmbrăcate în costume populare, păpuşi decorative şi alte articole similare pentru colecţionari adulţi;
· jucării profesionale, instalate în locuri publice (centre comerciale, staţii etc.);
· jocuri tip puzzle, cu mai mult de 500 de piese sau fără desen, pentru specialişti;
· puşti şi pistoale cu aer comprimat;
· jocuri de artificii, inclusiv capse, în afara celor proiectate special pentru jucării;
· praştii şi catapulte;
· seturi de săgeţi cu vârf metalic;
· cuptoare, fiare de călcat şi alte articole electrice care funcţionează la o tensiune nominală mai mare de 24V;
· articole conţinând elemente de încălzire destinate utilizării de către copii, sub supravegherea adulţilor, într-un context educativ;
· vehicule cu motor cu combustie;
· locomotivă cu abur (jucărie);
· biciclete destinate sportului sau circulaţiei pe drumurile publice;
· jucării video, care pot fi conectate la un ecran video, funcţionând la o tensiune nominală mai mare de 24V;
· suzete;
· reproduceri fidele ale armelor de foc, pentru colecţionari adulţi;
· bijuterii pentru copii, cu excepţia celor care sunt considerate jucării sau pentru jucării.
Razvan Resmerita, Director Centrului European al Consumatorilor din Romania a declarat: “Jucăriile pot pune în pericol sănătatea sau chiar viaţa. Este foarte important ca jucăriile cumpărate să fie alese potrivit cu vârsta copiilor cărora le sunt destinate. Avertismentele de vârstă sunt avertismente de siguranţă şi vor indica câţi ani trebuie sa aibă copiii pentru a se juca în siguranţă cu o jucărie”.
{mosloadposition user10}