Pentru copii, vacanțele în familie, alături de părinți și frați, nu sunt doar o bună ocazie de distracție, ci și de învățare. Cu fiecare călătorie, copilul descoperă locuri noi și va lua contact cu alți oameni, de naționalități diferite. Astfel, va învăța să-și facă noi prieteni și să accepte mult mai repede și mai ușor diversitatea acestei lumi.
„Pentru mine, în calitate de mamă a doi copii mici, călătoriile în familie reprezintă o metodă de educație alternativă, pentru că vreau să le transmit de mici curiozitatea de-a descoperi lumea multiculturală și plăcerea de-a călători. Vizităm muzee, acvarii, grădini zoologice, piețe locale, participăm la festivaluri și evenimente culturale și îi încurajez să exploreze și să nu le fie teamă să încerce lucruri noi. Recomand părinților să le ofere copiilor șansa de a lua contact cu alți copii străini. Este o experiență care, la început, îi poate enerva, dacă nu înțeleg limba, dar apoi îi va fascina, pentru că limbajul copilăriei este unul comun: joaca”, declară Oana Dunel, directoarea agenției Terra Tourism.
Un mare avantaj al vacanțelor în familie este că părinții și copiii vor petrece mai mult timp împreună și cultivă astfel experiențe comune. Copiii se vor bucura mai mult de un concediu de acest fel decât dacă vor fi lăsați în grija bunicilor sau vor merge în tabere. Iar adulții n-ar trebui să își facă griji, au ocazia unor momente doar în doi. Cele mai multe hoteluri pentru familii au minicluburi sau grădinițe, unde copiii pot fi lăsați câteva ore în grija unui supraveghetor. De asemenea, sunt organizate spectacole de teatru sau muzică, speciale pentru cei mici.
Detaliile de care trebuie să țină cont părinții
Părinții trebuie să aleagă cu mare atenție destinația și hotelul. Dacă merg în vacanță alături de un copil mic, este bine să verifice dacă hotelul ales este aproape de plajă, dacă nisipul este fin și intrarea în mare este lină, dacă există facilități pentru copii, meniuri speciale, animatori, locuri de joacă. Bineînțeles, transportul trebuie să fie sigur, confortabil și cât mai rapid posibil, fiind recomandat un zbor fără escale.
La fel de important este bagajul celui mic. Pe lângă haine, din valiza lui nu trebuie să lipsească medicamentele de urgență și jucăriile. Acestea vor fi de mare ajutor în cazul unui drum lung, mai ales dacă el se plictisește repede.
Top 5 destinații recomandate pentru familii
Agenția Terra Tourism recomandă câteva destinații ideale pentru familii. Acestea sunt bazate pe feedback-ul primit de la clienți până acum, sunt judecate în funcție de facilități și de opțiunile pe care familiile cu copii le au la dispoziție.
Disneyland Paris
Situat la 32 kilometri distanță de Paris, în localitatea Marne-la-Vallee, complexul Disneyland este cel mai vizitat parc tematic din Europa. Are o suprafață de 19 kilometri pătrați și cuprinde mai multe hoteluri, magazine și restaurante. Acesta integrează, de fapt, două parcuri tematice, situate într-un singur complex. Disneyland Park a fost deschis în 1992, iar Walt Disney Studios Park în anul 2002. Aici, copiii vor intra în lumea basmelor și se vor putea juca alături de îndrăgitele personaje din desenele animate Disney.
Bruxelles, Belgia
Capitala Belgiei este un oraș încântător, inclusiv pentru copii. Special pentru ei există mai multe muzee și expoziții în care să petreacă timpul și să învețe lucruri noi. Cele mai interesante sunt Muzeul Jucăriilor, Muzeul Copiilor, Muzeul de Științe ale Naturii și Acvariul. Tot aici poate fi admirată Mini-Europa, un parc tematic unde au fost reconstruite, în miniatură, obiective turistice celebre de pe întregul continent.
Lisabona, Portugalia
În Lisabona, o vizită la Oceanario va fi o amintire de neuitat și va da posibilitatea celui mic să cunoască mai bine viețuitoarele din adâncul apelor. În centrul orașului există și o grădină zoologică, iar copiii care vor să afle cum trăiau prințesele, regii sau cavalerii pot descoperi asta printr-o vizită la castelul Sao Jorge. Muzeul Marionetelor este un alt obiectiv turistic pe care copiii îl vor vizita cu mult interes.
Barcelona și PortAventura
Barcelona este destinația ideală pentru familiile care vor să îmbine relaxarea și distracție cu educația. La Muzeul CosmoCaixa copiii vor lua contact cu un alt mod de învățare a științei: prin joacă și experimente amuzante. La Grădina Zoologică pot fi admirați inclusiv delfini, iar parcul de distracții PortAventura nu poate lipsi de pe lista obiectivelor turistice din Spania. Este pe locul șase în topul celor mai vizitate parcuri tematice din Europa și aici ajung anual peste patru milioane de vizitatori. Complexul este locul ideal de distracție pentru copii indiferent de vârstă, dar și pentru adulți. În parc există mai multe zone organizate sub concepte de design diferite, unul dintre acestea fiind inspirat din serialul pentru copii „Strada Sesame”.
Legoland, Germania
Dintre toate parcurile tematice Legoland, cel din Germania este cel mai accesibil pentru români și unul dintre cele mai impresionante proiecte de acest fel. Se află în orașul Grunzburg și a fost inaugurat în anul 2002, iar suprafața totală este de 43 de hectare. Zona Miniland din complex conține reconstituiri în miniatură, din piese Lego, ale celor mai cunoscute orașe și peisaje din Germania. Există multe alte atracții aici, printre care merită menționate Regatul Faraonilor, Țara Piraților și Regatul Cavalerilor.