Dieta are un rol extrem de important nu doar în ceea ce privește starea generală de sănătate, ci și la nivelul sănătatății orale. Obezitatea este din ce în ce mai întâlnită la nivel global, iar pacienții care se confruntă cu această problemă trebuie să știe că, pe lângă diabet, boli cardiovasculare și alte afecțiuni, sunt predispuși și la apariția bolii paradontale, boală care, netratată, duce în timp la pierderea dinților. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică de ce se întâmplă acest lucru.
Cum afectează obezitatea starea de sănătate dentară?
„Pornind de la presupunerea că pacienții cu obezitate duc, în general, o viață nesănătoasă și au un regim alimentar incorect, cu aport mare de zaharuri și calorii “goale”, grăsimi “rele”, e ușor de înțeles și cum acest lucru impactează sănătatea orală. Aportul crescut de zaharuri determină existența unui mediu prielnic apariției unui biofilm bacterian lipicios.
Acest biofilm devine atractiv pentru depunerea de noi și noi bacterii. În urma metabolizării zaharurilor, se creează un mediul acid ce predispune pacienții atât la boala parodontală cât și la apariția cariilor. O altă presupunere vizavi de dieta pacienților cu obezitate este și faptul că aceasta nu este echilibrată, nu conține micronutrienții atât de necesari unei stări de sănătate generală și dentară”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Bacteria prezentă în salivă
„Există, de asemenea, studii care susțin faptul că obezitatea, prin numărul crescut de celule adipoase și creșterea în volum a acestora, dă o tendință proinflamatorie prin producerea de mediatori proinflamatori solubili.
Cercetătorii au studiat saliva unui grup de persoane care suferă de obezitate, iar rezultatele au relevat existența unei bacterii, Selenomonas noxia, în 98,4% din probele subiecților. O dietă bogată în zaharuri și carbohidrați este considerată a fi principala cauză a formării acestei bacterii. Una dintre cele mai rapide rezolvări constă în modificări ale stilului de viață”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.
Concluzie
„Mesajul de luat acasă este că pe lângă beneficiile generale de tipul scăderii incidenței bolilor cardiovasculare și a diabetului, scăderea în greutate pentru un pacient obez aduce beneficii inclusiv la nivel oral, diminuând probabilitatea de a dezvolta boala parodontală”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.