Consumul de legume proaspete chiar și în extrasezon nu mai este o excepție de la regulă, ci o necesitate. Prin urmare, este nevoie de asigurarea unor recolte bogate și sănătoase pe tot parcursul anului, chiar și în extrasezon.
Cultivarea legumelor în spații protejate asigură o creștere a productivității, însă pentru a cultiva cu succes plantele legumicole în sere și solarii este important să ții cont de mai mulți factori. Află care sunt 4 aspecte-cheie care influențează randamentul plantelor legumicole cultivate în spații protejate și cum poți obține producțiile estimate și rezultatele dorite.
Alegerea răsadurilor de calitate
Înființarea culturilor în spații protejate precum serele și solariile se realizează, de cele mai multe ori, prin plantarea răsadurilor și mai puțin prin semănat. În acest context, producerea răsadurilor și plantarea propriu-zisă a acestora sunt activități importante. Cultivarea legumelor prin răsaduri asigură legumicultorilor producții timpurii și randamente ridicate.
Utilizarea unor rasaduri de legume sănătoase, viguroase, cu rădăcini bine dezvoltate grăbește vegetația și fructificarea, garantând obținerea unor producții ridicatePregătirea spațiilor protejate și crearea condițiilor de mediu
Un sol pregătit corespunzător va asigura cultivarea plantelor legumicole în cele mai bune condiții. Înainte de înființarea plantației, este recomandată dezinfectarea solului, dar și pregătirea adecvată a spațiilor protejate. Consolidarea elementelor de rezistență, îndepărtarea cuielor sau a capetelor de sârmă și verificarea foliei sunt etape importante pentru pregătirea serelor și solariilor.
Folia de polietilenă se montează cu 7-8 zile înainte de data plantării, pentru ca solul să aibă timp să se încălzească și să poți efectua lucrările de modelare adecvate tehnologiilor de cultivare. Lucrările de dezinfectare presupun:
- dezinfectarea scheletului serei sau al solarului;
- igienizarea uneltelor și a echipamentului de lucru;
- igienizarea și pregătirea solului folosind abur fierbinte (105-110 grade Celsius) sau aplicarea de substanțe dezinfectante, atât la suprafață, cât și la o adâncime de 30-35 cm.
Respectarea lucrărilor agrotehnice și fertilizarea corectă
Cultivarea plantelor legumicole în sere și solarii presupune adoptarea unor bune practici agricole care să creeze mediul ideal pentru germinarea semințelor și răsărirea plantelor. Printre cele mai importante lucrări agrotehnice pentru înființarea culturilor legumicole se numără:
- Îndepărtarea resturilor vegetale, după fiecare cultură;
- Afânarea stratului de sol prin grapare sau greblare;
- Evacuarea apei care stagnează în anumite zone;
- Modelarea și nivelarea solului prin mărunțirea și tasarea lui;
- Irigarea culturilor;
- Aplicarea corectă și la timp a tratamentelor de fertilizare;
- Mulcirea;
- Administrarea tratamentelor fitosanitare pentru prevenirea și combaterea agenților patogeni. Noul fungicid polivalent Dagonis® asigură o eficacitate excelentă Poate fi aplicat la peste 20 de culturi de legume și asigură o protecție îndelungată împotriva unor agenți patogeni importanți.
Aplicarea măsurilor fitotehnice eficiente
În spațiile protejate, productivitatea și calitatea recoltelor de legume pot fi afectate în lipsa unor măsuri fitosanitare corespunzătoare. Agenții patogeni pot cauza mari pierderi de recoltă, de aceea, adoptarea măsurilor de prevenire și combatere a bolilor, buruienilor și dăunătorilor este esențială.
Făinarea și pătarea brună, antracnoza și putregaiul alb, alternarioza frunzelor și a rădăcinilor, putregaiul cenușiu sunt printre cele mai frecvente boli la culturile de legume. Putregaiul cenușiu, cauzat de ciuperca Botrytis cinerea, poate fi combătut prin aplicarea fungicidului Scala® care asigură performanțe superioare și o eficacitate foarte ridicată dată de modul complex de acțiune: de contact, translaminar și sub formă de vapori. Făinarea și pătarea frunzelor pot fi combătute cu Dagonis®, fungicid util care combină două substanțe active inovatoare, pentru un control de lungă durată. Este eficient asupra unui spectru larg de boli și simplifică activitatea atât în sere, cât și în solarii. Dacă dorești înființarea culturilor în spații protejate, pe suprafețe mici, ai la dispoziție și produse microambalate (fungicide, erbicide, insecticide).
Cultivarea legumelor în spații protejate oferă numeroase avantaje legumicultorilor, dacă sunt respectate cele 4 aspecte importante care asigură sănătatea culturilor și profitabilitatea recoltelor.