Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare.
Ediția din 2024 a programului WSRO, desfășurată sub titlul “Educație pentru biodiversitate în spații urbane” a avut la bază un program de 40 de ore, dedicat activităților din cadrul Săptămâna Verde, Săptămâna Altfel, activități extracurriculare sau ore de dirigenție. Din cele 148 de școli gimnaziale și licee vizate la nivel național, în 28 de județe, 23 de școli au profil agricol. Prin activități specifice, Agreena a contribuit activ la creșterea nivelului de conștientizare asupra necesității adoptării practicilor benefice pentru mediu și climă, atât în mediul rural, cât și în cel urban, arătând că ecosistemul este unul extins, iar contribuția fiecărui individ contează.
Mihaela Vasile, Market Lead Agreena România și Moldova, a participat la evenimentele WorldSkills, având oportunitatea de a interacționa cu elevii atât live, cât și online. În cadrul webinarului Sfatul specialistului, reprezentantul local Agreena, a prezentat alături de Diana Culescu (AsoP) materiale despre conservarea biodiversității și importanța practicilor prietenoase cu mediul și clima în agricultura modernă. Toate materialele din cadrul programului au fost puse la dispoziția tuturor participanților pe platforma online Lerero.
Un alt eveniment la care a participat și Mihaela Vasile în calitate de speaker a fost vizita la Liceul Tehnologic Cezar Nicolau, ce a conectat 15 școli și 3 organizatori și în urma căruia au beneficiat de informații 40 de profesori din 18 licee agricole. Programul din acest an s-a încheiat cu vizita la ferma Green Agro, în județul Vrancea, coordonată de Răzvan Avram, unul dintre ambasadorii de seamă ai Agreena pe plan local.
“A fost o bucurie pentru mine să pot reprezenta Agreena pentru a duce mai departe mesajul nostru despre cât de important este ca fiecare dintre noi să contribuim la protejarea planetei. Agreena se află în avangarda combaterii schimbărilor climatice prin soluțiile propuse în agricultură, așa că misiunea noastră a avut o conexiune directă cu tema propusă de WorldSkills România. Mulțumim și apreciem că ne-am putut asuma responsabilitatea de a educa tinerii cu privire la importanța biodiversității alături de un partener local de încredere, cu un istoric vizibil al acțiunilor de succes în sistemul educațional din România.” declară Mihaela Vasile, Market Lead Agreena România și Moldova. .
Simona Păcurar, Project Manager WorldSkills România, adaugă: “Programul WorkdSkills Romania „Educație pentru biodiversitate în spații urbane”, dedicat conservării biodiversității s-a dovedit a fi apreciat și în acest an, atât de profesori, cât și de elevi, demonstrând pe de-o parte interesul pentru o lume verde, sustenabilă, dar și nevoia școlilor de a avea acces la materiale educaționale relevante pentru Săptămâna Verde sau pentru activitățile extracurriculare. Colaborarea cu Agreena din acest an ne-a permis dezvoltarea unei secțiuni separate, dedicate liceelor agricole, în cadrul căreia elevii și profesorii au beneficiat de consultanță din partea Mihaelei Vasile și de vizite de studiu la ferme partenere Agreena, prilej de formare și conștientizare a perspectivelor oferite de agricultura modernă.”
Programul WorldSkills România, a fost derulat în acest an în parteneriat cu Agreena și cu Asociația Peisagiștilor din România, filiala București-Ilfov, finanțat de Agreena, co-finanțat prin proiectele Erasmus+ EPLUG și GreenVEU, implementat la nivel național în baza Protocolului de colaborare nr. 15310/25.10.2021, încheiat între Fundația WorldSkills Romania și Ministerul Educației.