Despre prezenţe internaţionale pe scena Festivalului de Teatru de la Sibiu (2012)
Realizatoarea Sanda Vişan vă invită să urmăriţi duminică, 27 ianuarie, de la ora 13.00, la TVR 2, partea a doua a documentarului dedicat ediţiei de anul trecut a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. „Culorile unui festival” poate fi urmărit simultan şi pe portalul video al Televiziunii Române – www.tvrplus.ro.
A doua parte a documentarului cuprinde selecţiuni din spectacolul de teatru “Rugile copilăriei. Triptic.” (“Gospels of Childhood. The Triptych”), în regia lui Jaroslaw Fret, care a prins contur pe parcursul călătoriilor făcute de membrii trupei din Polonia în diferite ţări, printre care Georgia, Sardinia, Grecia şi Ucraina. Astfel, producţia are puternice influenţe muzicale vechi din spaţiile culturale vizitate şi cercetate de aceştia de-a lungul anilor.
Tot duminică, telespectatorii vor putea urmări evoluţia reprezentantelor Israelului şi Belgiei la acest festival. Compania de dans Vertigo din Israel a prezentat două coregrafii semnate de Noa Wertheim – „Lumina înţelepciunii” („Mana”), o călătorie simbolică în cele două lumi – a luminii şi a întunericului, şi „Momentul Zero” („Null”), o explorare a timpului şi a spaţiului prin intermediul dansului.
Nu lipsesc din emisiune trupa belgiană Needcompany, care a adus pe scena festivalului spectacolul „Casa Cerbilor” („The deer house” – în regia lui Jan Lauwers), ca şi filmul realizat de trupă în doar două luni de vacanţă şi remarcat la Festivalul de Film de la Veneţia. În 2012 Sibiul s-a mai bucurat de prezenţa în scenă a celui considerat a fi cel mai mare regizor german, după Cel de-al Doilea Război Mondial – Peter Stein, ca voce narativă în spectacolul „Faust Fantasia”.
Documentarul cuprinde şi o radiografie a spectacolului „Călătoriile lui Gulliver” (în regia lui Silviu Purcărete), o producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Silviu Purcărete a fost distins cu premiul „Herald Angel” la Edinburgh pentru montarea acestui spectacol, care aduce în scenă o perspectivă cu totul originală asupra romanului scris de Jonathan Swift. Telespectatorii vor afla şi care este viziunea compozitorului irlandez Shaun Davey (cel care semnează muzica acestui spectacol) asupra montării producţiei “Călătoriile lui Gulliver” şi cum a decurs colaborarea cu regizorul Silviu Purcărete pentru acest spectacol.
Despre documentarul „Culorile unui festival”
„Culorile unui festival” face o incursiune în culisele festivalului şi readuce pentru telespectatori fragmente din spectacolele care au fost puse în scenă în cadrul ediţiei cu numărul XIX a festivalului. Evenimentul s-a dovedit a fi, din nou, un maraton cultural atât pentru cei 2500 de artişti prezenţi anul trecut la Sibiu, cât şi pentru iubitorii teatrului de calitate, sub toate formele lui de reprezentare. Artă stradală, conferinţe de presă, lansări de carte, expoziţii de fotografie, muzică şi dans – diversitatea genurilor fiind propunerea organizatorilor pentru ediţia de anul trecut a festivalului.