A 17-a echipă Lafarge participă pe şantierele Habitat for Humanity România
Cu ocazia Big Build 12, care tocmai a început la Oradea şi Craiova, Lafarge România a trimis a 17-a echipă de voluntari pe şantierul din Oradea. Cei 8 angajaţi Lafarge îşi unesc forţele pentru a ajuta 6 persoane cu posibilităţi materiale reduse să obţină în doar 5 zile o locuinţă decentă. Lafarge România susţine evenimentul Big Build material şi uman pentru al patrulea an consecutiv. Contribuţia la Big Build 12 constă în fundaţiile solide pentru locuinţele ce se ridică în această săptămână şi peste 350 ore de muncă pentru împlinirea unei nevoi de a avea un acoperiş simplu, decent şi accesibil ca preţ al unor semeni de-ai noştri mai puţin favorizaţi de soartă, dar care trudesc, ei înşişi, la construcţiile respective.
Parteneriatul strategic dintre Habitat for Humanity România şi Lafarge România a început în anul 2003 şi în această perioadă Lafarge România a contribuit la proiectele Habitat cu aproximativ 500.000 USD în bani şi materiale de construcţie. Cel mai important aspect este, însă, formarea de echipe de angajaţi şi partneri – peste 250 de persoane, până în prezent – care au lucrat voluntar pe şantierele de la Beiuş, Cluj, Rădăuţi, Dorohoi, Cumpăna, Oarja şi Bălţeşti, totalizand 8.000 ore de muncă în beneficiul cauzei Habitat for Humanity în România.
„A face bine într-un mod atât de direct este motivant pentru noi şi oamenii noţri; a ne implica în cauza Habitat este natural legat de domeniul nostru de activitate; în plus, este o datorie pe care ne-o asumăm cu mândrie şi responsabilitate pentru că vedem cum schimbăm în bine viaţa unor familii şi observăm cum acest lucru ne îmbogăţeşte şi pe noi, ca oameni”, declară Sonia Artinian, Director General, Lafarge România.
În aceste zile, persoanele în beneficiul cărora şi împreună cu care echipa Lafarge România munceşte la Oradea sunt:
Egri Karoly – 23 de ani, născut în localitatea Marghita, are încă un frate, Iosif şi o soră, Eva ambii mai mari ca şi el cu 3 respectiv cu 5 ani. Deşi erau doar fraţi după mamă, acest lucru nu i-a împiedicat să se iubească şi să ţină enorm unii la alţii mai ales după ce au plecat din casa mamei şi au ajuns în noua lor familie.
Szentmiklosi Daniel – 24 de ani, s-a născut într-o familie modestă având încă trei fraţi într-un sat al cărui nume nici nu şi-l mai aminteşte. În urma unui incendiu devastator care a izbugnit în casa în care trăiau şi din care abia au scăpat cu viaţă familia sa a rămas fără adăpost.
Ionică Bala – 23 de ani, s-a nascut în Marghita, o localitate aflată la aproximativ 60 de km de Oradea, într-o familie cu mulţi fraţi. Dintre cei 12 copii pe care-i avea familia lui, el a fost singurul pe care părinţii, invocând probleme financiare l-au dat în grija celor de la Căminul Felix pe când avea doar 3 ani.
Claudiu Szilagy – 24 de ani. De cand avea 2 ani, după ce a fost abandonat într-un spital a ajuns să locuiască într-o familie cu 18 fraţi de la Căminul Felix. Nu şi-a cunoscut niciodată părinţii adevăraţi şi nici pe cei doi fraţi mai mari despre care doar a auzit.
Anamaria Maftei – 20 de ani şi ca majoritatea tinerilor crescuţi la Căminul Felix şi-a petrecut primii ani de viaţă în condiţii dificile. Părinţii trăiau în lipsuri şi nu puteau asigura traiul de zi cu zi al celor doi copii, Anamaria şi Dănuţ. Asfel s-au trezit că într-o zi autorităţile le-au bătut la uşă şi i-au luat pe cei doi fraţi ducându-i la un orfelinat.
Tamaş Fazakaş – 26 de ani, un tânăr simpatic şi cu mult bun simt. Este doar faţă pe care o arată şi care însă ascunde greutăţile prin care a trecut în copilărie când a fost abandonat la un orfelinat din Oradea pe când avea vârsta de 7 ani. Nu îşi aminteşte prea multe lucruri de când era mic, ci doar ca statea cu părinţii într-o casă undeva la marginea oraşului şi că aceştia se certau des.
Lafarge subscrie ambiţiilor de dezvoltare durabilă 2020 lansate de Grupul din care face parte, cu fiecare dintre acţiunile comune din parteneriatul cu Habitat for Humanity România. Construirea de comunităţi o face sistematic prin dedicarea timpului angajaţilor săi şi a materialelor pe care le produce, în proiectele de edificare de locuinţe pentru cei aflaţi în nevoie de un acoperiş deasupra capului. Vieţile unor tineri se vor schimba şi – peste o săptămână – aceştia vor avea casa lor; este un drum nou, un început plin de încredere în ei şi forţele lor; vor munci şi se vor îngriji de căminele pe care le clădesc acum.