Cunoasterea limbilor straine ne permite sa comunicam intr-o lume globalizata, ne permite sa intelegem noi culturi, noi traditii si obiceiuri si, nu in ultimul rand, ne deschide noi oportunitati de munca.
Nu intotdeauna, in viata de zi cu zi, ne dam seama cat de important este sa cunoastem mai multe limbi straine, dar imediat ce ne aflam in fata oamenilor din diferite culturi, apare nevoia de comunicare si ne impinge sa dorim sa invatam o limba straina pentru a ne exprima mai bine si a ne intelege interlocutorul.
sursa foto
Acelasi lucru se intampla atunci cand devine necesar sa facem fata provocarilor pe care le prezinta lumea muncii: atat pentru cei care au un loc de munca, cat si pentru cei care cauta un loc de munca, cunoasterea limbilor straine este un element fundamental pentru a creste oportunitatile.
Deci, sa vedem impreuna de ce este atat de important sa cunoastem mai multe limbi straine, sa aflam ce limbi sunt cele mai vorbite in lume si cum sa le invatam prin intermediul cursurilor puse la dispozitie de ilsc.ro.
Motive pentru a incuraja studiul limbilor straine
Am spus deja ca, intr-o lume globalizata, nevoia de a cunoaste cel putin o alta limba decat cea proprie este din ce in ce mai evidenta si, desigur, motivele pot fi diferite.
Iata 3 motive pentru care limbile straine sunt fundamentale atat din punct de vedere personal, cat si profesional:
Cunoasterea limbilor va permite sa calatoriti mai constient si sa va imbogatiti. O calatorie este o oportunitate de a vedea locuri si peisaje noi, dar mai presus de toate de a intra in contact cu culturi noi si de a invata traditii si moduri de viata uneori foarte diferite de ale noastre. A vorbi in limba oamenilor care locuiesc in locurile pe care le vizitati, limbi precum engleza, germana, franceza sau spaniola, inseamna sa comunicati cu oamenii pe care ii intalniti si sa le percepeti pe deplin modul de viata. A fi curios cu privire la o alta cultura este, prin urmare, un mare punct de plecare pentru a incepe sa invatati o limba straina, de asemenea, pentru a accesa versiunile originale ale filmelor, cantecelor, cartilor si a tuturor celorlalte elemente care ne fascineaza despre respectiva cultura.
Invatarea unei limbi straine deschide multe oportunitati in lumea muncii. Cunoasterea a cel putin unei limbi straine este o cerinta esentiala pentru gasirea unui loc de munca in strainatate, dar si in Romania. Fie ca lucrati intr-o companie mica sau intr-o multinationala, vi se va cere intotdeauna sa aveti cunostinte lingvistice specifice, mai ales daca doriti sa lucrati intr-o multinationala. Probabil ca engleza va fi suficienta, dar cunoasterea cel putin a unei alte limbi este un atu.
Pentru a stimula invatarea si a mentine in viata o pasiune. Invatarea unei noi limbi, pe langa placerea si muzicalitatea limbajului, incetineste imbatranirea creierului. Copiilor le este mult mai usor sa invete o limba straina, dar de-a lungul anilor, aceasta capacitate scade, motiv pentru care este important sa ne pastram intotdeauna creierul in antrenament prin activitati cognitive, inclusiv invatarea unei limbi care permite, printre altele, sa dezvoltam rationamentul si inteligenta verbala.
Care sunt cele mai raspandite limbi din lume?
Exista aproximativ 7.102 de limbi vorbite de peste sapte miliarde de oameni.
Potrivit unui studiu realizat asupra celor mai vorbite limbi din lume, in mod surprinzator engleza nu este cea mai raspandita limba vorbita in lume.
Sa vedem primele 5 pozitii din clasament:
Cea mai raspandita limba din lume este chineza mandarina, vorbita de peste 1 miliard de oameni in doar 5 tari. De aceeasi importanta, gasim engleza, vorbita si de aproximativ 1 miliard de oameni imprastiati in peste 70 de tari. Pe locul al treilea se afla hindi / urdu vorbita de aproximativ 900 de milioane de oameni, in 3 tari. Pe locul patru se afla limba spaniola, vorbita de peste 450 de milioane de oameni in peste 20 de tari si pe locul cinci, rusa, cu 320 de milioane de oameni in peste 10 tari.
Daca vorbim despre cele mai cunoscute limbi, descoperim ca, pe locul doi, gasim spaniola, in timp ce pe ultimul loc este araba.
Pe de alta parte, clasamentul celor mai studiate limbi din lume aduce engleza pe primul loc, franceza pe al doilea si chineza mandarina pe al treilea. Urmeaza, spaniola si germana, in aceeasi pozitie patru, cu italiana pe locul cinci.
Engleza este si ramane limba vorbita in cel mai mare numar de tari din lume.
Invatarea unei limbi straine nu inseamna doar cunoasterea limbii unei persoane care locuieste intr-o alta tara decat a noastra, ci inseamna si mai presus de toate imbogatirea propriul mediu cultural.
Importanta lor este incontestabila, dar nu este intotdeauna usor sa invatati o limba noua doar la scoala. Sa vedem cum sa o facem.
Cursuri de instruire pentru a invata o limba straina
Exista mai multe moduri de a invata o limba straina. Sa presupunem ca vreti sa invatati spaniola. Primul lucru de facut este sa va inscrieti la un curs de limba spaniola. Poate fi un curs de limba online sau in clasa, cel mai important este ca va ofera elementele de baza pentru a putea intelege mai intai daca va place limba spaniola (sau limba pe care doriti sa o invatati).
Desigur, daca sunteti fortat sa o invatati din motive profesionale, indiferent daca va place sau nu, trebuie sa o studiati. Deci, dupa ce ati invatat regulile gramaticale de baza, trebuie sa va mariti vocabularul, prin urmare, cresteti exponential numarul de termeni pe care ii cunoasteti si practicati in mod constant.
Pentru a face fata acestui lucru, cel mai bun mod, daca aveti posibilitatea, este sa calatoriti. Pentru a putea vorbi corect si fluent o limba straina, va trebui sa stati o anumita perioada intr-una dintre tarile ai caror locuitori vorbesc limba respectiva.
Daca nu aveti ocazia sa ramaneti in strainatate, atunci va trebui sa practicati limba in tara prin cursuri specializate precum cele de la ILSC.
Articol de Adriana M.