Chris Nikic & Nik Nikic
Editura ap! (ACT și Politon)
Sunt atât de multe lucruri care se pot învăța din această carte, încât e greu de ales ordinea prezentării lor.
Totuși, poate că e cel mai important de subliniat că deseori persoanele cu o dizabilitate au resurse extraordinare! Acestea pot fi însă valorificate doar dacă oamenii văd dincolo de acea dizabilitate, dacă întrezăresc potențialul, forța, dorința de a nu fi definit de un detaliu.
Chris Nikic este prima persoană cu sindrom Down care a terminat un triatlon 𝗜𝗥𝗢𝗡𝗠𝗔𝗡 pe distanță completă. Acest lucru nu a fost rezultatul unei decizii luate peste noapte, ci a perseverenței, antrenamentului îndelungat, dorinței de a termina acel triatlon. În 2021, Guinness Cartea Recordurilor a recunoscut succesul lui Chris, care a înotat 3,8 km, a mers cu bicicleta 180 km și a alergat 42,2 km în cadrul cursei Visit Panama City Beach IRONMAN din Florida, terminând toate etapele cu 14 minute înainte de expirarea timpului total alocat (17 ore).
Cu 1% mai bun: Cum mi-am atins potențialul maxim și cum o poți face și tu arată pașii concreți urmați de Chris pentru a reuși să aibă performanța deosebită înregistrată.
Aici se subliniază faptul că este important să facem mici pași zilnic (de altfel, mai sunt cărți care arată importanța shimbărilor mici, constante, a perseverenței pentru atingerea obiectivelor, iar rezultatele lui Chris arată că tehnica funcționează aproape indiferent de domeniu). Pașii pot fi puși în practică de aproape oricine dorește să își îndeplinească anumite obiective (chiar și mai puțin complexe și aparent greu de atins decât cel ales de Chris).
“Acei oameni care încearcă să ajungă printre cei mai buni 1% din domeniul lor trebuie să facă multe schimbări mici, de-a lungul unei perioade lungi de timp, în loc să încerce să facă una sau două schimbări majore. Aceste mici schimbări implică, de cele mai multe ori, deprinderea unor obiceiuri zilnice care sporesc productivitatea. Obiectivul nu este să te schimbi radical, ci să devii treptat mai bun, cu un procent pe zi.”
“Eu cred că succesul începe și se termină în minte, iar dacă ai o minte puternică, corpul o va urma.”
Pe lângă povestea fascinantă a lui Chris și reușita sa, merită observată însă și viața tatălui său. Nik a copilărit în Muntenegru, unde a avut o copilărie marcată de sărăcie. Lipsurile și frica de a rămâne fără banii necesari vieții de zi cu zi l-au marcat pe Nik și încă îl influențează, după cum rezultă din carte. După Muntenegru, Nik a ajuns în SUA (familia lui a emigrat acolo când el avea 10 ani), unde a trebuit să lupte din greu pentru a ajunge să aibă o stabilitate financiară. Dar astăzi este un cunoscut specialist în vânzări, având în portofoliu nume foarte cunoscute. Călătoria aceasta a lui Nik este și ea de urmărit – inspirațională.
Cu 1% mai bun: Cum mi-am atins potențialul maxim și cum o poți face și tu este o carte despre speranță, putere, perseverență chiar și atunci când totul pare imposibil de realizat.
Pe lângă recomandarea cărții pentru a descoperi poveștile pline de inspirație ale celor doi (și mai cu seamă a lui Chris), trebuie adăugat un alt element important: 10% din vânzările acestei cărți vor merge către Fundația Special Olympics România. Iată așadar încă un motiv pentru a cumpăra cartea!
“În loc să încerci să te compari cu alți oameni, moment în care întregul sistem se năruie, ar trebui să nu te mai uiți la alții și să te concentrezi doar asupra ta și să te bucuri de satisfacția de a deveni cea mai bună versiune a ta. Oricine poate avea succes atunci când compară versiunea lui de astăzi cu cea de ieri.”
Persoanele cu dizabilități (ca și părinții lor) sunt adesea eroi. Îndură prejudecăți, lipsuri, dar merg mai departe. Unii devin exemple pentru cei din jur. Creează comunități, inspiră. Merg mai departe. Trăiesc și se bucură de viață!
„Chris Nikic este un exemplu viu pentru oricine își dorește să surmonteze un handicap, de orice natură. El ne dăruiește lecții de viață prețioase, prin perseverență și dăruire. Ca mamă de gemeni cu sindromul Down, știu foarte bine cât efort a fost depus de către părinții și terapeuții lui Chris. Sper ca lucrarea de față să-i ajute pe părinții și aparținătorii acestor persoane minunate, cu extra-cromozom, să înțeleagă mai bine cu ce se confruntă și care sunt limitele, abilitățile și posibilitățile copiilor lor și ce așteptări pot avea de la ei în general. De asemenea, mi-aș dori ca această carte să contribuie și la normalizarea integrării în societate a celor cu dizabilități, indiferent dacă e vorba de anomalii genetice sau de altă natură. Abilitățile dincolo de dizabilități sunt cele mai frumoase și mai pline de inspirație povești din lume. Recomand lecturarea acestui volum ca pe un manual despre ambiție, răbdare, perseverență și reușită, pe drumul către atingerea potențialului maxim”, a spus Cristina Bălan în introducerea cărții. Cristina Bălan este câștigătoare a concursului „Vocea României”și a scris cuvântul-înainte pentru ediția în limba română a cărții.