CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est, a încheiat prima etapă a proiectului dedicat pieței locurilor de muncă din localitățile aflate în vecinătatea parcurilor sale din vestul Bucureștiului. Circa 150 de elevi ai claselor a unsprezecea și a douăsprezecea de la liceul tehnologic Dimitrie Bolintineanu din Bolintin-Vale, au vizitat în decurs de trei zile depozitele a șapte companii chiriașe din CTPark Bucharest și CTPark Bucharest West. Acest demers a fost gândit pentru a sprijini atât companiile care operează în parcurile CTP să intre în contact cu potențialii angajați care acum sunt în clase terminale de liceu, cât și pe aceștia din urmă să înțeleagă că au opțiuni solide de a-și găsi locuri bune de muncă aproape de casă. Următoarea etapă a proiectului inițiat de CTP va continua, cel mai probabil, în primul trimestru din 2018.
Prima etapă, care trebuia inițial să se desfășoare pe 20 și 21 noiembrie a.c, a fost prelungită până pe data de 22 noiembrie, pentru a da posibilitatea mai multor tineri să participe la vizite. DSV, Network One Distribution (NOD), Cargo-Partner, Profi Rom Food, Ekol Logistics, Lagermax AED Romania și Iron Mountain și-au deschis depozitele pentru a le arăta elevilor aspecte practice ale activității lor și și-au prezentat ofertele de posturi disponibile, precum și detalii legate de munca în domeniile în care operează. Proiectul are un scop dublu: pe de o parte companiilor chiriașe din parcurile CTP din vestul capitalei li se facilitează accesul la o forță de muncă insuficient exploatată, iar viitorii absolvenți ai liceelor din zonă află în mod direct că au oportunități de a-și găsi posturi în companii importante, în zonele în care locuiesc. Aceste companii sunt în căutare de forță de muncă tânără și sunt pregătite să le pună la dispoziție angajaților cele mai bune condiții de lucru, precum și șansa de a se dezvolta profesional.
“Ne străduim să le oferim elevilor noștri atât o educație de calitate, cât și ajutor pentru a face cele mai bune alegeri la terminarea liceului. Ne dorim să aibă acces la posturi bune în zonele în care locuiesc, pentru a nu fi tentați să plece din țară sau să se angajeze fără forme legale pentru perioade scurte de timp. Cred că rolul școlii este și acela de a-i ghida pe tineri în viitoarea lor viață profesională, de a le oferi posibilitatea să își dezvolte abilitățile practice și de a interacționa direct cu potențialii angajatori. Ei au fost încântați de această experiență, iar eu am fost fericită să întâlnesc foști elevi ai liceului nostru care lucrează în prezent în parcurile CTP”, a declarat Ecaterina Ioniță, profesoară de economie în cadrul liceului Dimitrie Bolintineanu și unul dintre cadrele didactice care i-a însoțit pe elevi.
Absolvenți ai liceului Dimitrie Bolintineanu lucrează atât în depozitele companiei Ekol Logistics, cât și Cargo-Partner. Aceștia și-au revăzut fostele profesoare și au împărtășit cu elevii veniți în vizită detalii despre experiența lor aici. Viitorii absolvenți au aflat astfel că pot beneficia de pachete salariale satisfăcătoare și vor putea învăța de la profesioniști cu experiență, fiind încurajați să își continue și studiile universitare, dar în acelasi timp să lucreze aproape de casă.
În ultima zi a programului, elevii au vizitat două depozite ale companiei Ekol Logistics și au avut ocazia să vadă ce înseamnă în mod concret munca într-un depozit, de la recepția de marfă, rolul scanerelor în gestionarea activității sau operarea stivuitoarelor. Reprezentanții companiei au vorbit despre programele prin care își sprijină tinerii angajați să se dezvolte profesional și să muncească în timpul studiilor universitare, precum și despre programele de calificare pentru absolvenții de liceu.
“Compania noastră este într-un proces de dezvoltare accelerată, așadar facem angajări atât pe poziții care necesită studii superioare, dar avem nevoie și de muncitori calificați și necalificați. În acest moment avem mulți tineri care lucrează pe partea administrativă și logistică, iar circa jumătate dintre angajații noștri din CTPark Bucharest West provin din localități limitrofe. Noi mizăm pe forța de muncă tânără pe care ne dorim să o formăm și căreia îi oferim pachete de salarizare optime, oportunități de dezvoltare, precum și un program de muncă adaptat studiilor. Avem angajați care în timpul facultății au plecat în străinătate cu diferite programe oferite de universități și am avut bucuria să se întoarcă la noi. Acesta este un semn că, atâta timp cât îți sprijini personalul, poți reuși să mărești rata de retenție, chiar și pe segmentul tânăr, unde așteptările, dar și tentațiile, în special în ceea ce privește găsirea unui post în străinătate, sunt mari”, a explicat Simona Nicolae, HR Manager al Ekol Logistics Romania.
“Prima etapă a programului nostru s-a încheiat cu succes și am încredere că nu peste foarte mult timp vor începe să se vadă și primele rezultate pozitive: creșterea numărului de tineri absolvenți din zonă care își vor găsi un loc de muncă satisfăcător aproape de casă. Acest proiect se înscrie în sfera mai largă a acțiunilor pe care CTP le derulează pentru susținerea comunității locale. Ne dorim ca prin activitatea noastră în zonă să aducem beneficii atât la nivel economic, cât și social, prin atragerea de investiții, crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea industrială, rezidențială și a infrastructurii de transport”, a concluzionat Ana Dumitrache, Co-Country Head al CTP Romania, compania inițiatoare a proiectului.
Proiectul CTP pentru sprijinirea tinerilor absolvenți din localitățile aflate în apropierea parcurilor pe care le deține în vestul Bucureștiului, va continua și în 2018 prin cooptarea unui număr din ce în ce mai mare de licee. În viitor dezvoltatorul va organiza, alături de mai multe companii chiriașe, și o serie de ateliere practice de tip workshop, unde tinerii vor avea posibilitatea să își facă o idee mai clară despre ceea ce presupune munca în domeniul logistic.