Societatea Națională de Cruce Roșie din România, în parteneriat cu filiala de Cruce Roșie Brașov și Crucea Roșie Franceză a inaugurat Centrul de Promovare a Sănătății, un proiect dedicat cetățenilor ucraineni stabiliți temporar în Brașov, cât și persoanele vulnerabile din comunitate.
Centrul de Promovare a Sănătății oferă beneficiarilor săi acces gratuit la servicii de medicină generală și pediatrie. De asemenea, aceștia pot beneficia de consiliere psihologică sau de activități psihosociale, care reprezintă un sprijin esențial pentru starea generală de bine și echilibrul psihosocial, la nivel individual în viața de zi cu zi.
La nevoie, beneficiarii vor fi îndrumați în sistemul medical public și privat din România pentru continuarea investigațiilor, iar Crucea Roșie Română va oferi asistență financiară pentru cazurile vulnerabile care necesită investigații medicale suplimentare și medicamente. Se va asigura, de asemenea, transportul la unități medicale pentru persoane cu dizabilități sau pentru cei cu condiții severe, astfel încât, toți cei care au cu adevărat nevoie să beneficieze de sprijin.
“Filiala de Cruce Roșie Brașov se îmbogățește astăzi cu un nou serviciu, un centru de promovare a sănătății unde, cetățenii ucraineni stabiliți temporar în comunitatea noastră, vor avea acces la îngrijire medicală gratuită. Într-o lume marcată de incertitudine și suferință, asigurarea sănătății refugiaților este o expresie a umanității noastre comune și a angajamentului nostru în a oferi siguranță și protecție celor care au pierdut totul. Mulțumesc partenerilor noștri, Crucea Roșie Franceză și Societatea Națională de Cruce Roșie din România pentru încrederea pe care ne-o oferă prin înființarea acestui centru în județul nostru’’, a declarat Gabriela Cercel, director filiala de Cruce Roșie Brașov.
Centrul de Promovare a Sănătății din Brașov este situat pe str. Bazaltului nr. 11 și funcționează de luni până vineri de la 08:30 la 17:00, iar accesul se face pe bază de programare telefonică la numărul +407233 61276 .
“Centrul de Promovare a Sănătății din Brașov este a treia unitate socio-medicală pe care o deschidem în România. Cu fiecare inaugurare, Crucea Roșie Română face pași importanți în direcția asigurării accesului la servicii medicale, cu prioritate pentru cei care se află în nevoie, fără a ține cont de originea acestora, statutul social sau cetățenia lor. Experiența de până acum ne-a arătat că Centrul de Promovare a Sănătății reprezintă mult mai mult decât o simplă facilitate medicală, el este o punte de solidaritate între oamenii din comunitate care se conectează în dorința comună de a crea un viitor sustenabil pentru sănătatea tuturor’’, a declarat Raluca Buzea, manager Programe de Sănătate, în Crucea Roșie Română.
La evenimentul de inaugurare au participat dna. Cristina Vecerdi, membră a Camerei Deputaților, dl. Mihai-Cătălin Văsii, prefectul județului Brașov, președintele Colegiului Medicilor Brașov, dr. Moraru Gabriel, dl. col. Rechitean Stelian, președintele filialei de Cruce Roșie Brașov, dna Gabriela Cercel, director de filiala, dna. Raluca Buzea, manager programe de Sănătate în Crucea Roșie Română, dl. Hicham M’ghafri, delegat în domeniul sănătății pentru Crucea Roșie Franceză în România, beneficiari ucraineni ai Centrului de Promovare a Sănătății din Brașov, voluntari și parteneri ai Crucii Roșii Române.
Centrul de Promovare a Sănătății este o componentă esențială a unui proiect vast ce implică inaugurarea a cinci centre permanente de promovare a sănătății, alături de implementarea unei Caravane de Sănătate mobile care va parcurge 14 județe din țară pentru a oferi servicii medicale gratuite.
Sprijin medical în 14 județe cu ajutorul Caravanei de Sănătate
În paralel cu Centrele de Promovare a Sănătății, Crucea Roșie Română a lansat în luna iunie a.c. Caravana de Sănătate. Șase cabinete medicale mobile dotate cu echipamente performante vor merge în 14 județe ale țării și vor asigura consultații medicale direct în comunitate, oferind astfel oamenilor șansa de a depista la timp afecțiuni care pun viața în pericol. În funcție de analiza de nevoi din fiecare comunitate, o echipă multidisciplinară formată din medici specialiști, asistenți medicali și voluntari ai Crucii Roșii Române vor evalua starea de sănătate a beneficiarilor prin analize medicale de bază și vor oferi consultații de medicină generală, pediatrie, ginecologie, optică medicală, stomatologie, precum și alte specializări. Până acum, Caravana de Sănătate a poposit în județele Galați, Tulcea, Constanța și Satu Mare unde a oferit consultații medicale pentru 1853 de beneficiari. Până la finalul lunii august 2024, Caravana de Sănătate a Crucii Roșii Române va ajunge în județele Călărași, Constanța, Tulcea, Vaslui, Iași, Botoșani, Suceava, Maramureș, Sălaj, Brașov, Sibiu, Brașov și Cluj.