Respectarea standardelor etice şi profesionale este una dintre problemele mass-media din România, raportul Comisiei Europene semnalând în general corect acest deficit.
Recomandarea Comisiei Europene privind revizuirea standardelor etice este parţial realistă, având în vedere că şi actualele reguli, care sunt în acord în mare parte cu cerinţele Uniunii Europene, sunt repetat eludate de unele entităţi de presă.
Îngrijorarea noastră este că recomandarea din raportul Comisiei Europene privind revizuirea standardelor de conduită în mass-media ar putea fi folosită în mod abuziv de autorităţi şi de mediul politic, pentru impunerea de restricţii în exercitarea profesiei de jurnalist, ceea ce ar însemna un regres şi o formă ascunsă de cenzură.
Faptul că unele entităţi de presă sunt „recidiviste” în materie de etică şi profesionalism are efecte negative asupra publicului, dar şi a întregii comunităţi jurnalistice şi poate conduce la generalizări periculoase. Recidivele pot fi folosite ca argumente împotriva libertăţii cuvântului şi profesiei noastre.
Organismele colegiale de etică şi deontologie ale jurnaliştilor şi – în cele din urmă – Justiţia au capacitatea analizării şi sancţionării derapajelor incriminate în Raportul CE.
Atragem atenţia că respectarea codurilor etice proprii, ale asociaţiilor profesionale şi a reglementărilor legale în vigoare nu este facultativă, ci obligatorie pentru redobândirea respectului pentru profesia de jurnalist.