ne facem public demersul
Clubul Român de Presă a trimis săptămâna trecută Consiliului Suprem de Apărare a Ţării o scrisoare în care se declară îngrijorat de includerea unor practici de presă printre vulnerabilităţile enumerate în Strategia Naţională de Apărare, demersul nostru rămânănd fără răspuns.
Clubul Român de Presă a ales, la fel ca în ultimii doi ani, calea dialogului instituţional ca primă formă de comunicare cu autorităţile, o practică europeană şi civilizată, specifică relaţiilor normale între o asociaţie profesională reprezentativă şi autorităţile naţionale.
În lipsa unui răspuns din partea CSAT şi având în vedere ultimele poziţii publice ale preşedintelui Traian Băsescu referitoare la acest subiect, Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă a decis să facă publică această scrisoare, ca document deschis:
„Stimaţi membri ai Consiliului Suprem de Apărare a Ţării,
Companiile de presă membre ale Clubului Român de Presă au primit cu îngrijorare justificată includerea unor practici de presă printre vulnerabilităţile enumerate în Strategia Naţională de Apărare.
Clubul Român de Presă, asociaţie profesională reprezentativă a industriei mass-media, autor al primului Cod deontologic al presei româneşti se delimitează şi sancţionează prin declaraţiile şi acţiunile sale practicile de presă în dezacord cu etica profesiei de jurnalist
Vă reamintim că în anul 2009, Comisia Media, organism de autoreglementare a profesiei, constituit de Clubul Român de Presă împreună cu Asociaţia Jurnaliştilor din România, s-a pronunţat fără echivoc în cazul „Sorin Roşca Stănescu – Bogdan Chirieac – Cătălin Macovei”, această fiind o decizie de autoreglementare a profesiei noastre fără precedent în ultimii douăzeci de ani.
Stimaţi membri ai Consiliului Suprem de Apărare a Ţării,
Noi, membrii Consiliului de Onoare al Clubului Român de Presă vă solicităm să ne comunicaţi pe cale instituţională cum se defineşte, în accepţiunea autorilor Strategiei, „campania de presă la comandă, cu scopul de a denigra” şi „presiune exercitată de trusturi de presă asupra deciziei politice” .
De asemenea, vă solicităm să ne comunicaţi dacă există, din punctul dumneavoastră de vedere, entităţi media aflate sub autoritatea Clubului Român de Presă, care utilizează asemnea practici.
În absenţa acestor precizări, vom considera, cu regret, că legitimaţi un precedent periculos, care expune deliberat mass-media româneşti, într-un context general şi aşa dificil.
Vă asigurăm de stima şi disponibilitatea noastră pentru dialog,
Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă”
{mosloadposition user10}