Jucăriile fac parte din viața oricărui copil, astfel că nu există părinte care să nu aibă casa invadată de obiecte colorate, din diverse materiale, cu diverse funcții. Cei mici încep prin a-și identifica propriile simțuri prin intermediul jucăriilor, ca mai apoi să-și pună la contribuție imaginația și să-și descopere abilități noi odată cu înaintarea în vârstă.
Piața este extrem de ofertantă și abundă în jocuri și jucării pentru copii. Tocmai din acest motiv mulți părinți să întreabă ce obiecte ar trebui să aleagă.
Photo by Jelleke Vanooteghem on Unsplash
Iată câteva criterii de luat în calcul:
Vârsta copilului
Vârsta copilului este primul criteriu de care să ții cont atunci când alegi o jucărie. În funcție de perioada de creștere în care se află, cel mic își deprinde diverse abilități, iar lucrurile din jurul lui trebuie să-l ajute să și le descopere.
Producătorii le clasifică în categorii de vârstă tocmai din acest motiv. Vei vedea pe ambalajul fiecărui produs specificații în acest sens. Prima categorie este pentru bebeluși, în general plușurile moi, jucăriile care scot diverse sunete sau cele pentru dentiție.
După primul an de viață, copilul va începe să facă primii pași și va descoperi jocurile de construcții, cuburile din lemn, mașinuțele, păpușile sau alte obiecte interactive, inclusiv cele pentru joaca în colectiv.
Optează întotdeauna pentru jucării specifice vârstei celui mic. Verifică indicațiile producătorului pentru a fi sigur că se potrivește perioadei în care se află copilul tău. Un bebe de 6 luni nu se va putea bucura de piese de lego, la fel cum un micuț de 3 ani nu va mai fi foarte entuziasmat de vreun cub cu figuri geometrice.
Materialele din care sunt confecționate
Jucăriile sunt confecționate din materiale variate, de multe ori lipsite de rezistență. E important să nu cazi în capcana de a cumpăra obiecte de proastă calitate, crezând că cel mic se va plictisi oricum repede de ele sau le va strica.
Alege întotdeauna materiale care să nu pună în pericol viața copilului tău, de calitate superioară și cu finisaje perfecte. Materialele naturale și sustenabile, precum lemnul sau cartonul, sunt cele mai indicate. Pentru că cel mai utilizat este plasticul, mulți părinți se întreabă dacă e bine să cumpere astfel de jucării.
Răspunsul este da, atâta vreme cât plasticul folosit este rezistent, nu emană un miros exagerat de substanțe chimice și este foarte bine finisat. Atenție la jucăriile care conțin bucăți mici ce pot fi ușor ingerate de copiii de vârste fragede!
Interesele și preferințele celui mic
Copiii sunt diferiți prin natura preferințelor și a intereselor. E foarte posibil ca unuia să-i placă anumite culori sau personaje, în timp ce fratele, sora sau colega de grădiniță să prefere cu totul altele. Acest lucru este perfect normal.
Așadar alegerea jucăriilor se va face și în funcție de interesele copilului. Poate fi vorba despre mașini, păpuși, obiecte de construit din plastic sau cuburi din lemn, puzzle-uri, instrumente muzicale și chiar costume cu diverse personaje din desene animate. De asemenea, jucăriile pentru exterior sunt foarte îndrăgite de cei mici, mai ales după vârsta de 3 ani, de tipul trotinetelor, tricicletelor, bicicletelor sau rolelor.
Varietatea jucăriilor
Variază jucăriile și cumpără pentru copilul tău modele diverse. Pentru că cei mici se plictisesc destul de repede de obiectele din jur, sunt mici șansele ca o jucărie care seamănă cu una pe care o are să-i stârnească interesul doar pentru că este nouă. Nu-i lua două păpuși, două mașinuțe asemănătoare sau doi ursuleți de pluș, ci diversifică întotdeauna gama.
Cei mici adoră jucăriile, iar pe lângă rolul amuzant pe care-l au în viață lor, aceste obiecte îi ajută să se descopere. Alege întotdeauna obiecte și jocuri de calitate, specifice vârstei și intereselor copilului tău.