Lucia Verona
Crime scene – Flacara
Daca mi-ar fi dat cineva aceasta carte fara sa imi spuna insa autorul sunt in proportie de 99,99% sigura ca as fi zis ca e scrisa de Lucia Verona. E drept, auzisem online de la Oana Stoica-Mujea ca Lucia a scris un roman politist – fapt extrem de surprinzator pentru mine, element care m-a facut insa sa astept cu deosebit interes cartea.
Acum sa vorbim totusi despre roman. O sa va spun intai asa: ca avem de-a face cu personaje inventate, dar si cu unele reale: un politician (care are un rol secundar sa zicem) si un critic literar – Alex Stefanescu. O sa adaug apoi ca in fiecare pagina se simte pur si simplu Lucia Verona. Bine, titlul m-a facut sa ma intreb cati mai stiu si ce e acela "jubileu" – dar asta e alta chestiune. Personajele, punerea in scena a actiunii (da, indraznesc sa vorbesc despre punere in scena chiar daca nu e o piesa de teatru), replicile oferite, atmosfera – toate au parca numele autoarei pe ele. Personajele inventate sunt si ele parca desprinse din realitate. Avem un jurnalist, un om politic scapatat – de fapt intreaga reuniune e una a oamenilor cu posibilitati legati intre ei insa prin diverse obligatii – care sunt acestea veti afla dumneavoastra.
Un pic despre actiune. Laurentiu Sangeorzanu implineste 50 de ani, ocazie cu care se gandeste sa invite lumea in creierii muntilor. "Lumea" e de fapt alcatuita din prieteni sau oameni pe care ii avea la mana. Fiecare lasa tot ce avea de facut ca sa vina la ziua omului. Totul se petrece insa pe o vreme infernala: ploaie care ajunge la un moment dat la inundatii (da, avem de-a face cu o acumulare a tensiunii atat in interiorul hotelului odata cu crimele aparute, cat si in exterior: ploaia care ii izoleaza pe toti de lume). Domnului i se spune ca ar da bine daca ar invita o cantareata de opera ca "divertisment". Asa ca Stella Marian-Harrington e invitata la eveniment. Avem de-a face cu un alt personaj interesant: o cantareata constienta de rolul sau de diva, o foarte buna artista care citeste insa in avion si deplasari romane politiste. Avand in vedere ca prima crima are loc exact cand ea canta, e clar ca ea e unul dintre foarte putinele personaje care nu puteau fi criminalul si ca atare iat-o pe artista in postura de Sherlock Holmes sau Poirot: investigator. Care e a doua crima, cine e criminalul si alte asemenea lucruri nu va spun – v-as rapi placerea lecturii. Va spun insa ca in paralel cumva cu aceasta poveste aveti istoria unui domn, prezentata in italic, domn care trebuia sa mearga la serviciu pe 11 septembrie. Firma avea sediul intr-unul dintre cele 2 World Trade Center care s-au prabusit. El se plimba prin oras si n-a murit – insa isi da seama ca ar fi mult mai bine daca lumea l-ar crede mort si el ar incepe o viata noua. Motivele lui si ce se intampla cu el mai departe aflati tot din carte.
Mi-a placut nespus – si trebuie sa o recunosc – modul in care diva ii face observatie domnisoarei care vorbeste cu "decat" acolo unde nu e cazul. Aveti si un banc cu Radio Erevan – dar mai presus de toate aveti aproape 150 de pagini de actiune a la Agatha Cristie pe care le veti citi pe nerasuflate.
Va recomandam asadar sa cititi acest roman si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la el pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.