"Absolut toate problemele din agricultura trebuie privite dintr-un context macroeconomic. Cresterile de preturi din ultima perioada, precum si cele asteptate ii va determina pe producatorii din industria agro-alimentara sa apeleze la credite", a declarat Veronica Toncea, directorul general al Fondului de Garantare al Creditului Rural (FGCR) in cadrul dezbaterii pe tema Agricultura din proiectul "Guvernul Privat", organizate astazi de cotidianul de afaceri Business Standard. Una dintre solutiile cele mai importante de rezolvare a problemelor existente in sistemul agricol actual ar fi, in opinia oficialului FGCR alocarea subventiilor doar pentru unitatile de productie eficienta."Un alt aspect important ar fi reglementarea unei piete a cerealelor si implicarea Bursei romane de marfuri in acordarea de certificate. Totodata, trebuie sprijinita absorbtia fondurilor europene. Alte lucruri foarte importante sunt combaterea secetei prin finantarea sistemelor de irigatii, asigurarea de catre stat a spatiilor de depozitare a cerealelor si facilitarea creditarii", este de parere Veronica Toncea.
Alte opinii ale participantilor la sedinta de Guvern Privat pe tema "Agricultura"
Stefan Padure, vice-presedinte Angst:
"Problemele din sectorul agro-alimentar trebuie tratate de jos in sus. Economia romaneasca a anului 2008 este din pacate inca una de subzistanta, fara o strategie de dezvoltare pe termen mediu si lung. Ca reprezentant al mediului de afaceri cred ca cel mai important lucru este sa iti fixezi cateva obiective de atins pe termen lung.
Odata asumate obiectivele, jumatate din problema este rezolvata, ramanand doar partea de strategii, planuri si masuri pentru realizarea acestora. La momentul actual ne lipsesc cu desavarsire obiectivele, dar se incearca conturarea unor planuri si strategii ce au ca finalitate doar obiective politice de multumire a „masei electorale”. Dupa cum observam in acest moment reactia electoratului este inversa, de nemultumire in toate domeniile. Conjunctura economica actuala este de doua ori nefavorabila mediului economic romanesc: criza mondiala si perioada electorala autohtona.
Aparatul guvernamental, chiar daca, din pacate, trebuie sa aiba culoare politica aceasta sa fie numai putin pictata la varf si in rest sa dispuna de un personal limitat ca numar si foarte competent din punct de vedere profesional. Situatia actuala arata mentinerea esalonului doi, aproape integral indiferent de guvernare, fapt ce nu aduce stabilitate ci mentinerea incompetentei si a vechilor practici chiar daca la varf apar din cand in cand si oameni cu idei.
Orizontul de timp pentru realizarea unei agriculturi performante poate fi destul de scurt datorita specificului produselor obtinute in acest domeniu (produse alimentare) daca masurile de reformare vor fi aplicate.
Nu ne trebuie foarte multa imaginatie sa ne uitam in curtea vecinilor (EU15) si sa analizam cum au trecut peste momente similare cu ale noastre. Un exemplu in acest sens ar fi eradicarea pestei porcine clasice in unele state membre".
Monika Puiu, director general New Holland:
"Tractoarele romanesti nu mai corespund nevoilor fermierilor care vor sa practice o agricultura performanta. Romania are nevoie de o retehnologizare moderna, indiferent de provenienta utilajelor. Totodata trebuie facuta diferenta intre agricultura profitabila si oamenii de la tara. Cei care au doua hectare de teren agricol nu mai trebuie considerati agricultori. Mai bine zis ar trebui redefinita notiunea de fermier. O alta problema foarte importanta si care va trebui rezolvata este intarzierea subventiilor catre producatrori"
Aurelia Visinescu, director general Domeniile Sahateni"
"Una dintre cele mai mari probleme este obtinerea cash-flow-ului deoarece banii obtinuti din subventii vin cu mari intarzieri. Pe sectorul vinurilor, unul dintre primele lucruri care ar trebui facute ar fi scoaterea controalelor Directiei sanitar-Veterinare care se efectueaza in sectorul vinului. De asemenea, as propune subvebtionarea costurilor legate de vanzarea-cumpararea terenurilor agricole mici pentru a elimina cat de cat faramitarea terenurilor agricole, o problema foarte importanta din agricultura tarii"
Mihai Sepetean, Smithfield: "Una dintre cele mai mari probleme din sectorul in care activam este numarul foarte mare al fermelor de subzistenta. De asemenea, ne cnfruntam cu faramitarea terenurilor agricole. Totodata, Rmania are o grava problema cu birocratia si cu lipsa personalului specializat".
"Guvernul Privat” este o initiativa prin care cotidianul de afaceri Business Standard isi propune sa creze un program de guvernare alternativ cu solutii pragmatice pentru 10 probleme nevralgice ale economiei si societatii romanesti.
Proiectul este structurat pe urmatoarele teme de discutie: infrastructura, educatie-piata muncii, sanatate, turism, fiscalitate, administratie publica, mediu-energie, agricultura, decalajul rural-urban si cercetare-dezvoltare. Acestea vor face obiectul dezbaterilor in grupuri de lucru specializate, alcatuite din oameni de afaceri, top manageri, consultanti si experti din societatea civila. Concluziile dezbaterilor gazduite de Business Standard si Money Channel vor fi cumulate intr-un document care va fi pus pe masa viitorului executiv.
Pentru mai multe detalii despre proiect, calendarul dezbaterilor si participantii la discutiile pe tema "Agricultura" intra pe www.guvernulprivat.ro. De asemenea, cei interesati pot participa la dezbaterile online. Cele mai bune solutii vor fi publicate in cotidianul Business Standard.
{mosloadposition user10}