Proiectul Asociatiei SURYAM, “Creșterea accesului la servicii medicale si produse farmaceutice a refugiaților din județul Mureș” a fost selectat pentru finanțare prin programul În Stare de Bine (www.instaredebine.ro), susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Implementarea proiectului a început la data de 01.04.2022, se va finaliza la data de 30.06.2022, valoarea totală maximă a sumei acordate cu titlu de finanţare nerambursabilă fiind 74,904.50 lei.
Proiectul se adresează exclusiv refugiaților din Ucraina, rezidenti temporar sau aflați in tranzit in Județul Mures, si își propune sa faciliteze accesul gratuit al acestora la servicii medicale si medicamente pentru a asigura continuitatea schemelor de tratament a pacientilor cronici si tratamentul afectiunilor acute.
- Dacă cunoașteți o persoană cu statut de refugiat din Ucraina care are nevoie de consult medical sau medicamente vă rugăm să contactați reprezentanții Asociației Suryam la numărul de telefon 0769041200.
“În cadrul proiectului urmează a se angaja cu jumatate de norma, pentru 3 luni de zile, două persoane vorbitoare de limba ucraineană (prima limba, nivel avansat) si de limba romana sau limba engleza (a doua limba, la nivel mediu) care vor asigura traducerea necesara si transportul gratuit al pacientilor ucrainieni in vederea realizarii consultatiilor medicale generale sau de specialitate pentru stabilirea schemelor terapeutice corecte, adaptate la medicamentele autorizate pentru piața din Romania. În urma acestor consultații medicale, pacientilor li se va asigura gratuit medicamente, suplimente alimentare, produse parafarmaceutice, materiale sanitare, dispozitive medicale, produse cosmetice si de igienă, conform recomandarilor medicale.” a declarat Marius Dumitrescu, managerul de proiect, președintele Asociației Suryam si administratorul Farmaciei Sociale.
- Persoanele interesate care doresc să se angajeze în acest proiect sunt rugate să contacteze reprezentanții Asociației Suryam la numărul de telefon 0769041200.
Toate aceste activități de asistență privind transportul si traducerea, vor ușura semnificativ comunicarea medic-pacient, asigurând totodată continuitatea administrării corecte a schemelor de tratament in cazul bolnavilor cronici sau acuti.
Proiectul mai include o campanie de informare a refugiaților privind drepturilor lor in calitate de pacienți, aplicarea unor chestionare de evaluare a rezidentilor temporari privind afectiunile medicale si tratamentul necesar si înscrierea acestora in sistemul informatic unic integrat al CNAS, conform legislației in vigoare.
Asociația SURYAM si Farmacia Sociala (www.farmaciasociala.ro) fac parte alături de alte 14 organizații muresene din grupul de lucru “Uniți pentru Ucraina – Mureș” înființat cu scopul de a amplifica in mod strategic si integrat eforturile, respectiv de a elimina risipa de resurse. Acest grup si-a asumat dezvoltarea unei strategii comune și unitare privind gestionarea situației refugiaților printr-un parteneriat public-privat cu autoritățile implicate si urmează a lansa noi proiecte in domenii precum educația, consilierea psihologică si asistență in identificarea unor locuințe si locuri de munca pentru refugiați, punand accentul pe integrare si sustenabilitate.