- Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj a relansat platforma Creștem Idei, după ce aceasta și-a încetat activitatea în 2018.
- Creștem Idei promovează finanțarea alternativă participativă ca sprijin pentru ideile cu impact social și economic.
- Din luna aprilie a anului curent, platforma a găzduit mai mult de 10 campanii, 8 dintre acestea reușind să obțină finanțare pentru proiectele lor.
Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj a relansat platforma Creștem Idei, după ce aceasta și-a încetat activitatea în 2018. Platforma promovează finanțarea alternativă participativă ca sprijin pentru ideile cu impact social și economic. Relansată în această primăvară, Creștem Idei a găzduit deja mai mult de 10 campanii, pentru finanțarea a 10 proiecte independente pe diverse tematici: educație, egalitate de gen, mediu sau sănătatea mintală.
Platforma se bazează pe mecanisme de crowdfunding și este un instrument la îndemâna celor care caută metode de finanțare alternativă. Pe scurt, oricine are în spate o persoană juridică, poate iniția aici o campanie prin care să strângă fondurile necesare pentru un proiect sau o idee de afacere de la un număr mare de susținători. Inițiatorii își vor prezenta ideea printr-un videoclip și o descriere pe platformă, urmând să adune cât mai mulți susținători în jurul campaniei.
Ceea ce deosebește Creștem Idei de alte platforme de crowdfunding este dorința de a răspunde unor nevoi sociale colective prin proiectele pe care le promovează. Elementul inovator al platformei este că fiecare campanie de pe Creștem Idei se raportează la cel puțin unul dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.
„Creștem Idei a însemnat curaj, soluții creative, comunitate, inovare și acțiuni concrete. Și așa vrem să rămână. Am relansat platforma după 5 ani în care a fost inactivă. Relansarea este o nouă încercare de a uni oameni și idei, iar acest lucru vine cu multă responsabilitate.
Pentru noi, platforma este, în primul rând, o șansă în plus pentru ideile care fac România un loc mai bun. Vrem să transformăm Creștem Idei într-un loc în care oamenii să obțină
susținere și validare, să capete încredere și să prindă curaj pentru a schimba comunitățile din jurul lor.”, spune Márton Balogh, Directorul Fundației Civitas pentru Societatea Civilă Cluj.
Platforma funcționează după principiul All or Nothing. Acest lucru înseamnă că proiectele care strâng întreaga sumă necesară pentru implementare vor primi finanțarea, în timp ce cele care nu își vor atinge targetul financiar, vor returna banii susținătorilor. Din cele publicate deja, 8 campanii au reușit să se încheie cu succes și să-și finanțeze proiectele. Sumele colectate pe platformă variază între 1000 și 10.000 de lei.
În acest moment, platforma găzduiește cinci campanii active pe care le puteți vedea aici. Cinci idei cu impact social sunt în căutarea susținătorilor lor. Pentru a deveni parte din comunitatea Creștem Idei și a susține o idee, utilizatorii trebuie să urmeaze câțiva pași simpli: Să intre pe www.crestemidei.org, să aleagă o idee, adică o campanie activă, și să devină unul dintre finanțatorii ei cu un click pe butonul „Susține”. În schimbul contribuției lor, susținătorii pot primi și o recompensă, în funcție de cele stabilite de inițiatorul campaniei.
Primele 15 campanii de pe platformă sunt inițiate de ONG-urile din cadrul proiectului Azi ONG-uri mici, mâine ONG-uri sustenabile, un program în care 15 organizații mici din țară învață cum să facă fundraising pentru a-și schimba în bine comunitățile. Proiectul este implementat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, în parteneriat cu Norsensus Mediaforum (o organizație media din Norvegia), și finanțată de Active Citizens Fund România prin Granturile SEE 2014-2021.