Realizarea fotocopiilor poate parea o sarcina destul de simpla, dar, deoarece exista atat de multe aparate de fotocopiere diferite, este dificil sa stiti exact cum functioneaza fiecare model. Alegerea hartiei potrivite, pregatirea copiatorului si distingerea caracteristicilor importante pot eficientiza procesul.
Alegeti materialul original. Asigurati-va ca este in stare buna. Foile de hartie care nu sunt sifonate si curate permit fotocopii perfecte. Cand este posibil, imprimati documentul original pe hartie copiator groasa folosind jet de cerneala sau o imprimanta laser, astfel incat imaginile si cuvintele sa fie bine definite si de inalta calitate.
Deschideti toate pliurile si neteziti indoiturile. Aceste imperfectiuni pot interfera cu claritatea copiei, pot impiedica obtinerea unui rezultat de calitate si pot ascunde o parte din text sau fotografii.
Indepartati capse, banda adeziva si paginile rupte inainte de a incepe. Hartia neteda curge usor in fotocopiator si este mai putin probabil sa se blocheze sau sa fie deteriorata. Pastrati fotocopiatorul curat.
Manevrati copiatorul cu grija pentru a fi mai usor de utilizat, pentru a economisi timp, pentru a evita risipa de copii de calitate proasta si deteriorarea aparatului in sine.
Alegeti hartia! Incepeti prin a evalua greutatea foii pe care doriti sa o utilizati, dar si dimensiunea. De obicei, se foloseste hartie A4 sau A3. Dimensiunile standardizate pentru hartia A4 sunt 297 x 210 mm. O hartie xerox A4 reprezinta ca si dimensiune o jumatate de hartie A3 sau un sfert de A2. Luand in calcul marimile pentru dimensiunile mai mici de hartie, aceasta corespunde la 2 foi A5, 4 foi A6 sau 8 foi A7.
Hartia standard, ca si greutate, este cea mai ieftina si este perfecta pentru copiatoare foarte rapide. Foile de greutate medie pot fi utilizate atat pentru fotocopii, cat si pentru imprimante cu jet de cerneala sau cu laser. Sunt putin mai grele si se preteaza bine pentru imprimarea „fata si spate”.
Hartia grea are un finisaj neted. Cu toate acestea, tocmai datorita greutatii mari, incetineste procesul de copiere si poate ramane blocata in masina. Prin imprimarea originalului pe acest tip de foaie puteti obtine copii mai clare.
Fiti informat! Nu va fie teama sa cereti mai multe detalii companiilor care furnizeaza papetarie. Un magazin care va poate oferi aceste informatii, precum si o gama extinsa de produse este Papetti.ro. Daca nu aveti optiunea de a alege si trebuie sa utilizati hartia disponibila la birou, intrebati care este cea mai buna metoda de utilizat pentru fotocopiatorul respectiv.
Alegeti o hartie cu un nivel ridicat de stralucire. Astfel, veti obtine copii cu contrast ridicat si mai usor de citit. Luminozitatea este clasificata intr-un interval de valori cuprinse intre 90 si 100. Alegeti un tip de hartie cu luminozitate de 92 sau cat mai apropiata de 100.
Amintiti-va ca cele mai bune copii sunt obtinute folosind un document original pe hartie alba sau colorata in culori pastelate, indiferent de culoarea foii pe care o utilizati pentru copia in sine. Originalele de pe foi cu nuante intense produc copii cenusii sau ilizibile. Optati pentru o hartie fara acid. Majoritatea foilor de pe piata sunt de acest tip, dar merita sa verificati eticheta.
Pregatiti aparatul de fotocopiere. Apasati butonul „Start”. Este un buton verde mare care va permite sa porniti aparatul. Asteptati ca acesta sa se incalzeasca. Profitati de asteptare identificand pozitia butonului „Stop” sau „Anuleaza”, care este de obicei rosu, in cazul in care veti avea nevoie in viitor.
Unele modele sunt echipate cu moduri de economisire a energiei care permit masinii sa ramana pornita fara a consuma prea multa energie electrica. Daca copiatorul se afla in aceasta stare, prin apasarea butonului „Start”, ar trebui sa-l putei activa.
Asezati originalul pe sticla copiatorului cu fata in jos, avand grija sa-l aliniati cu sagetile sau marginile care se afla in perimetrul sticlei. Aparatul trebuie sa recunoasca pozitionarea corecta a documentului. Aceasta metoda faciliteaza centrarea foii si gestionarea zoom-ului.
Reglati contrastul. Aceasta optiune face textul si imaginile mai evidente decat fundalul. Ca urmare, copiile sunt mai clare si mai usor de citit. Majoritatea copiatoarelor va permit sa modificati setarile de contrast din meniul de gestionare. Dupa ce functia este selectata, utilizati scala de pe ecran sau sagetile de pe tastatura pentru a creste sau a reduce nivelul de contrast.
Selectati luminozitatea. Ar trebui sa existe o scala pe ecran. Alternativ, exista taste directionale care va permit sa gestionati aceasta caracteristica. Daca originalul este un ziar, o fotografie sau trebuie sa faceti copii alb-negru ale unui document color, trebuie sa cresteti luminozitatea. Textele incetosate cu culori deschise sau desenele in creion trebuie intunecate pentru a obtine copii lizibile.
Asigurati-va ca introduceti numarul de copii si culoarea. Alegeti cantitatea. Utilizati tastatura sau afisajul pentru a introduce numarul de copii de care aveti nevoie. In acest moment, puteti apasa butonul “Copiere”, care este de obicei destul de mare si totul este gata pentru copii perfecte!
imagini via papetti.ro