În aşteptarea Crăciunului, Fundaţia Internaţională pentru Copil şi Familie va organiza vineri, 14 decembrie, la ora 18.00, „Creatorii de poveste”, un spectacol special, pentru copii, părinţi şi bunici. Actorii vor fi chiar autorii poveştilor: copii instituţionalizaţi, nerăbdători să-şi facă noi prieteni. Gazda va fi şcoala generală nr.1 „Sf. Voievozi” din Bucureşti, zona Gării de Nord (Str. Atelierului, nr.25, et. 1, sala de festivităţi).
60 de copii, provenind din patru centre de plasament din capitală, se pregătesc să devină, pentru o seară, artişti. Alături de cunoscuta actriţă Alexandrina Halic, „Creatorii de poveste” ne vor prezenta, în sala de festivităţi a şcolii, poveşti scrise, ilustrate şi interpretate de ei, vor dansa şi vor colinda. Apoi, la vernisajul expoziţiei de pictură, publicul participant va putea admira lucrări semnate de micii artişti.
Copii cu un trecut necunoscut
Departe de familia de origine, copiii instituţionalizaţi au un start dificil în viaţă. Deseori, cei care au trăit în centre de plasament de la vârste mici au puţine informaţii despre povestea lor de viaţă. Astfel, informaţii valoroase pentru crearea identităţii lor sunt adesea imaginate, fantazate, transformate în poveşti cu părinţi şi bunici ideali. Tocmai de aceea, prin programele organizate de Fundaţia Internaţională pentru Copil şi Familie, copiii au prilejul să-şi creeze şi să-şi exprime propriile poveşti de viaţă.
Dezvoltare prin artă
Fundaţia are deja o lungă istorie în lucrul cu copiii aflaţi în dificultate (copii victime ale abuzului şi exploatării, copii părăsiţi, copii în curs de a fi adoptaţi). Încă din anul 2000, în Centrul de Consiliere şi Terapie pentru Copil şi Familie al Fundaţiei, copii din centre de plasament participă la ateliere de optimizare a dezvoltării prin mijloace artistice. În cadrul acestor ateliere, copiii, acompaniaţi de profesioniştii Centrului – psihologi, actori, artişti, psihoterapeuţi, se exprimă liber prin intermediul artelor vizuale şi al muzicii, ceea ce contribuie la ameliorarea dificultăţilor survenite ca urmare a instituţionalizării lor de la vârste foarte mici.
Poveste împărtăşită
Aşadar, pentru ca o poveste să existe, are nevoie să fie ascultată, văzută, împărtăşită… Dacă vreţi să le aflaţi povestea, vă invităm cu drag alături de noi, la teatru. „Creatorii de poveste” abia aşteaptă să vă cunoască şi să vă colinde! Intrarea este liberă, iar buna dispoziţie garantată!
{mosloadposition user10}