Edward O. Wilson
Editura Herald
Nu suntem singuri pe planeta si nu ar trebui sa uitam acest lucru. Mai mult, nu ar trebui sa distrugem celelalte specii si, colaborand, ar trebui sa ajutam la protejarea si pastrarea naturii si a Creatiei, a celorlalte specii care convietuiesc alaturi de noi pe Pamant.
Din punct de vedere al stilului, o sa constatati ca adresarea este catre un Pastor (trebuie sa tinem cont si de faptul ca autorul, nascut in 1929, este crescut in religia baptista). Cartea este ca un fel de scrisoare, ca o confesiune – dar mai mult de-atat: ca o lucrare consistenta, argumentata, impartasita, ca un strigat pentru protejarea Creatiei de catre noi toti.
Capitolele acopera teme variate, fiind impartite in cinci parti distincte care se concentreaza pe Creatie, declin si rascumparare, ce a invatat stiinta, experienta predarii invatamintelor Creatiei si asupra cautarii unui punct de contact. Sunt aduse o seama de exemple si de argumente pertinente, iar teza finala vine sa sugereze ca o colaborare intre oamenii de stiinta si liderii religiosi ar putea ajuta la conservarea biodiversitatii planetei. In plus, se vorbeste si despre cum ar putea fi educati copiii in a fi mai aproape de natura si de a proteja biodiversitatea.
„Salvati Creatia, salvati-o pe toata! Nu exista vreun tel mai prejos. Oricum ar fi aparut biodiversitatea, nu a fost pusa pe aceasta planeta pentru a fi eliminata de vreo specie. Nu este vremea acum si nu va fi niciodata o vreme in care circumstantele vor justifica distrugerea mostenirii naturale a Pamantului. Cu toate ca suntem mandri de statutul nostru aparte, si pe buna dreptate, sa tinem totusi in perspectiva capaciatatea noastra de a schimba lumea. Tot ceea ce fiintele umane isi pot imagina, toate fanteziile la care putem face apel, toate jocurile, simularile, epopeile, miturile si istoriile noastre si, da, toata stiinta noastra palesc in fata productiilor biosferei. Nu intelegem pe deplin nicio specie dintre milioanele care au supravietuit atacului nostru.” (pp 119-120)
Lucrarea infatiseaza asadar viziunea omului de stiinta, a biologului, asupra Creatiei, actiunii omului si modalitatilor prin care ar putea sa fie aceasta salvata. „Punctul meu de referinta” (spune autorul) „a fost cultura stiintei si o parte din secularismul bazat pe stiinta, asa cum le inteleg eu. Pornind de la acest fundament, m-am centrat asupra interactiunii dintre trei probleme care ne afecteaza pe toti: declinul naturii vii, caracterul inadecvat al educatiei stiintifice si confuziile morale cauzate de cresterea exponentiala a biologiei. Pentru a rezolva aceste probleme, am argumentat eu, va trebui sa gasim un teren comun in care marile forte ale religiei si ale stiintei se vor putea uni.” (p 219)
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}