In continua evolutie si diversificare, mediul de lucru trebuie sa tina pasul cu ritmul in care sunt rezolvate task-urile si cu modalitatile inovative de comunicare. Speranta de a lucra intr-un mod flexibil si productivitatea ridicata in spatii de lucru prietenoase cu mediul fac din coworking o idee excelenta si ancorata in nevoile actuale. Conform unui studiu Global Coworking Growth, din 2020, numarul spatiilor de coworking ce pot fi folosite in regim de inchiriere, de catre oricine isi doreste, este in crestere si va ajunge global la cifra de 40.000, pana in 2024. Iata care sunt beneficiile unui astfel de concept de business.
Flexibilitatea muncii
Daca pana acum cativa ani lucrul de la birou, alaturi de aceleasi fete cunoscute, era un fapt obisnuit, neavand facilitati speciale, acum schimbarile sunt majore, la fel si asteptarile. Iar cand acestea din urma sunt mari, ele au legatura directa cu ideea de flexibilitate. Un program prietenos, adaptat nevoilor, si activitatile intr-un spatiu de birouri care ne indeplineste nevoile conteaza, uneori, chiar mai mult decat salariul propriu-zis. Tocmai de aceea, companiile se orienteaza catre spatii de coworking in care pot lucra pe proiecte diverse, chiar si in afara biroului.
Ofera un mediu propice productivitatii si colaborarii
Productivitatea este direct legata de colaborare si de mediul in care activitatile de fiecare zi sunt desfasurate. Astfel de spatii friendly se afla si in apropierea unor cafenele, in care oamenii se pot intalni pentru a impartasi idei si pot face brainstorming eficient. Un studiu Genesis Property, compania fondata de antreprenorul Liviu Tudor, evidentiaza ca 63% dintre angajati considera ca existenta in apropierea biroului a unor parcuri si spatii verzi ajuta la o mai buna relationare cu colegii de birou. Tocmai de aceea, mediul exterior are impact direct asupra starii generale de spirit. Comunicarea, liantul cel mai bun in mediul corporate, se desfasoara complet diferit in medii de acest tip. Deschiderea pentru noi idei si solutii nonconformiste atinge un alt nivel, in astfel de contexte prietenoase. Tocmai de aceea, atitudinea de profesionist rezida si din deschiderea fata de noi abordari care pot aduce succesul.
Pot fi oportune pentru o varietate de tipuri de businessuri si domenii de activitate
Din fericire, paleta de activitati ce pot fi desfasurate in astfel de spatii este extrem de larga. Daca te ocupi de un start-up, este perfect sa ai un spatiu bine organizat si, in acelasi timp, cochet, pentru un boost de energie si productivitate. Daca angajatii tai par plictisiti de birourile lipsite de culoare si viata, un spatiu deschis, cu o sala de sedinte izolata fonic, ar putea sa fie o schimbare de peisaj chiar necesara. Contabilitate, vanzari, marketing sau IT, orice domeniu poate dobandi un spatiu nou si atractiv, care sa formeze si pentru clienti o impresie pozitiva in ceea ce priveste stabilitatea si profesionalismul.
In concluzie, coworkingul, concept de business al viitorului, este de dorit atat pentru angajati, cat si pentru manageri. Locatiile deschise, aerisite, care intrunesc nevoile angajatilor, in zone cu spatii verzi, imbinate cu metodele de petrecere a timpului liber si cu sustinerea productivitatii, au un impact pozitiv asupra dezvoltarii profesionale si personale, coeziunii de grup si echilibrului dintre viata personala si cea profesionala.