Diana Mandache
Curtea veche Publishing
Totul se transforma permanent. Cartiere aglomerate azi din Bucuresti erau, candva, mosii cu intinse zone verzi si doar cate-o cladire. Unele nici macar nu erau parte din teritoriul care ii apartine astazi capitalei. Zona Cotroceniului are o istorie aparte, legata de nume importante din istoria romanilor.
Cartea incepe cu o „legenda cu ecou interbelic” si perioada in care mosia intra in proprietatea lui Serban Cantacuzino (anul 1660). Treptat, aici isi au resedinta numeroase personalitati importante: Constantin Brancoveanu, Constantin Mavrocordat, Tudor Vladimirescu, Alexandru Ioan Cuza si multi altii. Regele Carol I cumpara apoi mosia, iar mai tarziu aceasta devine resedinta lui Ferdinand si a Mariei, cea care a stat cel mai mult aici.
Istoricul Diana Mandache ne invita intr-o calatorie speciala pentru a afla povestile despre palatul Cotroceni. Aflam legende, informatii pretioase despre viata unor persoane, detalii mai putin cunoscute (de pilda faptul ca regina Elisabeta ar fi promovat prima ia romaneasca in moda, si nu regina Maria, cum se considera), ce oaspeti au locuit aici.
Sunt oferite informatii diverse – de la detalii legate de mobilier (costuri, de unde au provenit fondurile) si pana la cele cu privire la apartamentele ocupate de fiecare oaspete sau locatar in parte. Momentele istorice importante care au avut loc aici sunt si ele redate – semnarile unor acte care au marcat Romania, intalniri etc. – alaturi de povesti despre cei care au stat la palat. Finalul contine si amintiri de la si despre Cotroceni apartinand unor persoane legate de acest loc – o gradinareasa, jurnalul lui Huntington, si caiete de la Cotroceni. Este inclusa si perioada comunista si sunt descrise si schimbarile legate de palat in acea perioada.
“Cotroceniul regal” devine asadar o pretioasa lectie de istorie, cu informatii oferite intr-un mod atractiv, concis, delicat si o carte-bijuterie datorita multitudinii fotografiilor incluse. Sunt imagini din diverse arhive, selectate atent, iar daca o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte, atunci aceasta carte are, poate, sute de mii de cuvinte. Fotografiile incluse ii confera un farmec aparte, o fac usor de citit si transforma cartea intr-o lucrare deosebit de valoroasa.