Când vine vorba de vinuri românești, cele de la Crama Cotnari se numără printre cele mai populare soiuri, fiind apreciate de românii de pretutindeni. De altfel, Cotnari a primit și titulatura de „Cel mai apreciat brand românesc de vin”, în 2018, așa că acest titlu ne oferă încă o dată certitudinea că vinurile de la Crama Cotnari își merită popularitatea.
Iar dacă vrei să descoperi mai multe despre istoria acestei podgorii, dar și despre modul în care sunt produse vinurile Cotnari, te invităm să afli în acest articol întreaga poveste a acestui brand cu tradiție.
Istoria podgoriilor Cotnari
Numele Cramei Cotnari este dat de un vechi meșteșug – cotitul butoaielor. Iar în 1599, Cotnariul era cunoscut ca fiind unul dintre cele mai mari târguri ale Moldovei, după Suceava și Bacău.
În schimb, primele mențiuni istorice ale podgoriei de la Cotnari datează din perioada secolului al XVIII-lea. În lucrările lui Nicolae Costin, viile Cotnarilor erau cunoscute înainte de întemeierea Moldovei, la 1359, în timp ce A.D. Xeponol, menționează existența acestor vii, încă din 1288.
În perioada domniei lui Ștefan Cel Mare, podgoria Cotnari a atins o cotă maximă, atât prin mărimea ariei cultivate cu viță de vie, cât și prin calitatea vinului obținut.
Povestea cramei Cotnari
Celebra Cramă Cotnari a fost înființată în 1948, iar de atunci, angajații au în grijă permanent peste 1700 de hectare cu plantații de vie. Specialiștii de la Cotnari lucrează în laboratoare speciale, dar și în vii, pentru a obține constant noi soiuri de viță de vie, dar și noi cupaje de vinuri.
Podgoria Cotnari face parte din Regiunea Viticolă a Podișului Moldovei, fiind situată în zona de coastă Cotnari – Hârlău. Considerată de academicianul Valeriu D. Cotea ca fiind „una dintre cele mai renumite regiuni viticole din țara noastră”, podgoria Cotnari se distinge prin personalitatea viței de vie și versanții bine însoriți, dar și prin finețea vinurilor albe obținute aici.
Podgoria Cotnari este adăpostită de vânturile aspre și de curenții reci, datorită fenomenului de phoenizare a maselor de aer, care determină un proces de încălzire. De asemenea, solurile de acolo, care au o textură nisipoasă, sunt bogate în humus și sunt favorabile culturii de viță de vie.
Până la începutul secolului al XX-lea, prelucrarea strugurilor în Podgoria Cotnari se făcea într-un mod empiric, iar pentru producerea vinurilor se foloseau vase, instalații și mijloace tradiționale, care astăzi sunt considerate a fi adevărate piese de muzeu. În trecut, proprietarii viilor preferau ca ei înșiși să își vinifice producția de struguri. Însă în prezent, compania a investit substanțial în cele mai avansate sisteme, colaborând împreună cu firme de renume din Italia, Germania și Suedia. Aceste investiții au crescut capacitatea stației de îmbuteliere, au modernizat instalațiile de răcire, de eliminare a sărurilor tartrice și de limpezire centrifugă a mustului.
Specialiștii de la Cotnari sunt dedicați constant unei activități susținute de cercetare științifică, de studiere a evoluției vinurilor și de constituire a sortimentelor. Astfel, din laboratoarele Cotnari au ieșit în ultimii doi ani două noi soiuri de viță de vie: Grasa 75 și Perla Cotnariului.
Vinurile Cotnari
Vinurile de la Cotnari prezintă calități excepționale, obținute prin limitarea producției medii de struguri de la un hectar la doar 70-80% față de celelalte podgorii ale României. De altfel, în vinoteca de la Cotnari sunt păstrate cele mai reușite colecții de vinuri, începând din anul 1957. Iar dacă până acum nu ai încercat niciun vin Cotnari, iată care sunt cele mai populare sortimente:
Chateau Cotnari este un vin alb sec, obținut din combinarea soiurilor de Tămâioasă Românească, Fetească Albă și Frâncușă într-un cupaj ce și-a constituit o personalitate distinctă și unică. Chateau Cotnari poate fi savurat alături de fructe de mare, aperitive, brânză de burduf sau de capră, dar și pește.
Grasă de Cotnari – acest vin alb demidulce este un adevărat deliciu, fiind unul dintre cele mai populare soiuri de vin de pe plaiurile vestite ale podgoriei Cotnari. Acest vin aromat este perfect pentru servirea deserturilor, dar și pentru mâncăruri pe bază de carne albă.
Busuioacă – acest vin rose, cu arome de căpșune și frăguțe de pădure, are un gust intens fructat și o aciditate medie, fiind recomandat pentru preparatele din pește și fructele de mare.
Feteasca Neagră – este un vin roșu, care te întâmpină cu aromă unică și elegantă, având note puternice de prune uscate, cireșe negre și afine. Acesta poate fi savurat alături de preparate din carne roșie, dar și cu brânzeturi mai picante.
Așadar, acestea sunt doar câteva dintre soiurile celebre de vinuri ale Cramei Cotnari, pe care le poți încerca alături de diferite preparate delicioase. Dragostea localnicilor pentru creșterea și rodul viței de vie se reflectă perfect în calitatea vinurilor Cotnari, care sunt produse după rețete tradiționale, încă din 1948.