de Mikael Breinholst, Global Product Manager Saxo Bank
Unii brokeri străini încearcă să facă mult zgomot în legătură cu spread-urile reduse pentru a atrage clienți noi, dar așa cum vă vor spune cei mai mulți traderi profesioniști, cotațiile FX înseamnă mai mult decât spread-uri brute.
Vizitați site-ul unui astfel de broker și veți putea citi printre rânduri despre “spread-uri mici, de până la 0.8 pips la EURUSD”, cu un asterisc minuscul la final. Un asterisc minuscul care, tradus, înseamnă că vă vor da spread-ul anunțat atunci când condițiile lor de tranzacționare sunt perfecte (și plasați o tranzacție destul de mică pentru ca ei să o poată gestiona), dar dacă vor întâmpina condiții variabile, nu vor fi – de fapt s-ar putea să nu fie în stare să vă soluționeze comanda în vreun fel.
Astfel, atunci când sunteți în căutarea unui nou broker, ar trebui să vă documentați în legătură cu mai multe informații și nu doar cele despre spread-uri. Ar trebui să analizați calitatea execuției și transparența din jurul prețurilor și a execuției brokerului.
Ceea ce vedeți este ceea ce ar trebui să primiți
Atunci când plasați o tranzacție, suma licitată/bid sau oferta pe care o vedeți pe platforma de tranzacționare, odată ce ați introdus suma dorită pentru tranzacționare, ar trebui să fie prețul pe care îl obțineți când dați click pe “sell/vinde” sau “buy/cumpără”.
Unii brokeri cu un nivel de transparență mai ridicat vor putea să vă ofere rate de ‘slippage/derapaj’ sau ‘rejection/respingere’. Slippage/Derapaj e o noțiune ce reprezintă cât de des sau cât de mult au fost nevoiți să vă modifice prețul pentru a vă soluționa tranzacția. Rejection/Respingerea intervine atunci când broker-ul nu vă poate soluționa tranzacția și astfel o respinge. Asigurați-vă că puteți accepta aceste statistici înainte de a vă alege un broker.
Alți brokeri, printre care și Saxo Bank, vă vor arăta doar un preț pe care știu sigur că îl pot atinge. Ne referim la acest preț ca la unul dintre “prețurile verzi/green prices”. Dacă dați click pe “buy/cumpără” sau “sell/vinde” pe un preț verde, veți obține acel preț cu excepția cazului în care prețul pieței se modifică semnificativ înainte ca tranzacția să ajungă la Saxo Bank (din cauza latenței etc.). Dacă Saxo Bank nu este sigură ca vă poate oferi prețul afișat pe ecran, atunci butoanele de preț vor apărea galbene.
Brokerii cu un nivel ridicat de transparență vor fi în măsură să vă arate istoricul spread-urilor lor de-a lungul timpului. Saxo Bank tocmai a lansat instrumentul Historic Spreads/Istoric Spread-uri care vă permite să vizualizați media spread-ului și minimul/maximul acestuia pe o perioadă de timp determinată. Aveți chiar și posibilitatea de a filtra după volumul și perioada zilei.
(Dați click pe imaginea de mai sus și încercați noul instrument Istoric Spread-uri)
Lichiditatea de care aveți nevoie
Prețurile verzi de la Saxo Bank oferă și alte beneficii. Ele presupun, de asemenea, că tranzactionați având o lichiditate dedicată. Să spunem că dumneavoastră și un alt trader vă decideți să cumpărați 25 milioane EURUSD la aceași oră și la același preț. Din moment ce amândoi tranzacționați pe “prețuri verzi”, Saxo Bank va procesa automat ambele tranzacții, ignorând lichiditatea disponibilă în piața interbancară.
Dacă vreți să tranzacționați un volum mai mare, să efectuați tranzacționări în perioade volatile sau la ore nelichide, ar trebui de asemenea să investigați cum se măresc spread-urile broker-ului în astfel de circumstanțe. Prin urmare, este lichiditatea disponibilă atunci când aveți nevoie de ea?
Dacă brokerul este un market-maker, așa cum este Saxo Bank, va fi capabil destul de des să manevreze un volum mare de tranzacții, tranzacții peste noapte sau cele din perioade volatile, fără să mărească spread-urile. Dacă broker-ul nu este un market-maker, ci un broker tip “no dealing desk”, atunci acesta va fi capabil doar să vă furnizeze lichiditatea disponibilă în piață, adică spread-ul cel mai bun pe care alte bănci mai mari sunt dispuse să îl ofere. Oricum, brokerul dumneavoastră ar trebui să vă spună la ce să vă așteptați. Saxo Bank oferă transparență totală a spread-urilor prin instrumentul inovativ Historic Spreads
Când un stop… nu e un stop
Majoritatea traderilor cu experiență folosesc ordine stop pentru a-și proteja pozițiile când piețele se mișcă în detrimentul lor. În condiții volatile, brokerii se străduiesc deseori să completeze ordinele stop la prețul dorit, adică fără derapaje. Când vă alegeți brokerul, aflați cum arată statisticile lor de completare a comenzilor stop, sau dacă trebuie să plătiți în plus pentru a vă asigura că ordinele dumneavoastră sunt soluționate corespunzător.
Un broker serios nu numai că va face aceste statistici disponibile, dar procentul comenzilor soluționate făra derapaj va fi foarte mare, mai ales pentru cursurile valutare majore. Saxo Bank publică trimestrial statistici actualizate de soluționare a comenzilor pe website-ul băncii.
În concluzie, când vă alegeți un nou broker, asigurați-vă că vă faceți temele cu privire la calitatea și transparența execuției, nu doar cu privire la spread-uri. În fond, câteva tranzacții în care nu ați putut obține prețul pe care l-ați dorit pot costa mult, mult mai mult decât diferența dintre spreadul anunțat (cu un asterisc!) și spreadul real.