Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Liga Româna de Cancer continuă pentru al doilea an consecutiv campania de informare despre cancerul de sân “Nu am făcut destul”
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Liga Româna de Cancer continuă în luna octombrie campania de informare “Nu am făcut destul”, cu mesajul: “Te rog, mergi la control! Când tu suferi, sufăr și eu!”.
În acest demers, 3 nume mari ale scenei românești s-au alăturat campaniei pentru a transmite tuturor femeilor îndemul de a merge la control: Cornel Ilie, Ioan Gyuri Pascu și Andi Vasluianu.
«Continuăm campania de informare începută anul trecut și în acest an, adresâdu-ne unora dintre cele mai dragi ființe pentru noi, barbații: mamele, soțiile, iubitele, surorile și prietenele noastre, cu mesajul : Te rog, mergi la control, când tu suferi, sufăr și eu. Mulțumim artiștilor Andi Vasluianu, Cornel Ilie și Ioan Gyuri Pascu, care s-au implicat în această campanie, ajutându-ne să transmitem tuturor femeilor mesajul de a merge la control.», a declarat cu ocazia evenimentului de lansare Cezar Irimia, președinte FABC.
În cadrul campaniei, pe toată durata lunii octombrie, acoperirea media este asigurată de Europa FM, care va difuza un spot de informare înregistrat chiar de cei trei artiști ce susțin campania.
Reclamele outdoor și în stațiile de metrou, precum și prezența pe internet, prin intermediul site-ului www.invingemcancerul.ro și a rețelei de socializare Facebook vor fi alte mijloace de comunicare prin care Andi Vasluianu, Cornel Ilie și Ioan Gyuri Pascu vor transmite tuturor femeilor îndemnul de a merge la control.
«Ne-am unit forțele pentru că împreună suntem puternici în comunicarea mesajului acestei campanii, pe care o considerăm esențială pentru femei. Implicarea noastră este în același timp o datorie dar și un privilegiu. Credem că fiecare bărbat din România ar trebui să se implice și să încurajeze femeile dragi din viața lui să meargă la control, pentru că suntem mereu alături de ele, la bine și la rău. Dorim să amintim astfel tuturor femeilor că această formă de cancer este perfect curabilă dacă este depistată la timp! Așadar, dragele noastre, vă rugăm, mergeți la control!», au declarat Andi Vasluianu, Cornel Ilie și Ioan Gyuri Pascu.
Cancerul de sân este diferit
Anul acesta, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Liga Română de Cancer duc informarea pacientelor un pas mai departe, deoarece cancerul de sân este diferit. Cancerul la sân poate fi de două tipuri: cancer de sân HER2 pozitiv și cancer de sân HER2 negativ.
Orice femeie care suferă de cancer de sân trebuie să solicite efectuarea testului HER2, pentru a se stabili forma de cancer de care suferă, pentru că aceste două tipuri de cancer de sân au particularitați diferite și necesita tratament specific, de asemenea diferențiat.
Studiile de specialitate arată că una din șase femei cu cancer de sân are boala HER2 pozitivă. Un cancer de sân HER2 pozitiv se dezvoltă mai repede decât alte tipuri de cancer, boala fiind mult mai agresivă. De aceea, este foarte important ca pacientele să cunoască de ce tip de cancer de sân suferă.
«Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei, cu o incidență în România de 7.929 cazuri noi pe an și o mortalitate de 3.101 decese anual*. Cancerul mamar HER 2 pozitiv afectează aproximativ 1 din 6 paciente cu cancer mamar, iar tratamentul acestui tip de cancer cere atenţie specială şi îngrijire imediată, pentru că tumorile HER2 pozitive au o rată de creştere mai rapidă, iar boala este mult mai agresivă» a precizat în cadrul conferinței de presă dl. Dr. Cătălin Costovici de la Centrul Medical de Diagnostic Tratament Ambulatoriu și Medicină Preventivă al Academiei Române.
Despre Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, institutiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC numără peste 32.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari. FABC este o federatie, formata din 14 asociatii, care activeaza pe plan local, la nivelul judetelor. Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: www.fabc.ro.
Despre Liga Română de Cancer
Liga Română de Cancer este o organizaţie neguvernamentală, ce își desfășoară activitatea în domeniul oncologiei şi funcţionează cu aprobarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei – Direcţia Politici de Sănătate. Principalele obiective ale Ligii Române de Cancer sunt: reducerea incidenței cancerului și a mortalității datorată cancerului, creșterea ratei de vindecare a cancerului, reducerea impactului psihologic și socio-economic asupra celor bolnavi de cancer, îmbunătățirea standardului de viață pentru pacientul oncologic, sprijinirea factorilor guvernamentali pentru a îndeplini programele naționale de prevenire a cancerului, luarea de măsuri de reintegrare socio-profesională a pacienților bolnavi de cancer. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: www.romaniancancerleague.org.