Tahar Ben Jelloun
Editura Nemira
E seară, iar într-o piață din Maroc un povestitor începe să depun o istorie ce pare incredibilă.
Este povestea lui Ahmed, cea de a 8-a fiică a unui bărbat care este prezentată ca băiat. Un artizan marocan nu putea avea băieți și știa că după moartea lui frații săi vor împărți averea lui, iar soției și fetelor sale le va rămâne prea puțin. Acesta este mersul firesc în locul unde se petrece acțiunea.
Așa că atunci când soția lui rămâne însărcinată pentru a opta oară le spune tuturor că va avea un băiat.
În momentul nașterii descoperă că noul copil este tot o fată, însă este prezentată ca Ahmed, primul băiat al artizanului.
Copilul este crescut ca băiat – luat de tată peste tot pe unde putea, îndepărtat de mamă și surori pentru ca niciun obicei femeiesc să nu fie preluat de băiat.
Ajuns adult, Ahmed alege și să se căsătorească și o cere pe fata unuia dintre frații tatălui său. Tânăra avea probleme, astfel că părinții ei sunt mirați, dar nu refuză căsătoria.
Mai târziu, Ahmed preia și afacerea tatălui său și se descurcă foarte bine.
Dar Ahmed conștientizează că este femeie și își dorește copii proprii. Intră în legătură scrisă cu cineva care îl/o ajută să se autodescopere.
Aceasta e, parțial, povestea redată în roman.
Dar farmecul romanului stă în modul în care povestea este spusă. Există un povestitor abil care în fiecare seară deschide o nouă poartă (asociată zilelor săptămânii musulmane). stilul lui este cuceritor povestea fiind redată enigmatic, fiecare final făcându-i pe cei din piață să aștepte cu nerăbdare următoarea seară și continuarea istoriei lui Ahmed.
Mai mult, ascultătorii sunt invitați și să spună cum cred ei că va continua povestea – și apar astfel posibilități interesante și discuții revelatoare.
Povestitorul se oprește uneori pentru a face trimiteri la propria viață și trăirile stârnite de provocările întâmpinate.
Romanul devine astfel unul cu două planuri, povestea lui Ahmed și cea a povestitorului, planuri atent îmbinate în așa fel încât să atragă și să mențină treaz interesul cititorului.
“Adevărul se exilează; e de‑ajuns să vorbesc și adevărul se îndepărtează, cade în uitare, iar eu devin groparul și descoperitorul lui, stăpânul și sclavul. Așa e vocea: ea nu mă trădează… și, chiar de‑aș vrea s‑o dezvălui în toată goliciunea ei, s‑o trădez cumva, n‑aș putea, n‑aș ști, ba poate aș și muri. Îi cunosc pretențiile: să evit furia, strigătele, o blândețe prea mare, murmurele, pe scurt, tot ce‑i dezordonat. Eu sunt ordonat. Și tac pentru a călca în picioare această imagine ce mă exasperează.”
Tahar Ben Jelloun s-a născut la Fès, Maroc, pe 1 decembrie 1944 și locuiește la Paris, unde scrie în limba franceză. Copilului de nisip este romanul lui de debut, unul apreciat în multe țări și, mai important, inspirat din fapte reale.