coordonator Nicoleta Roman
Editura Nemira
Copilaria este, pentru multi, o perioada speciala, de neuitat. Noi stim cum a fost copilaria noastra, o cunoastem, din povestiri pe a parintilor si, daca suntem norocosi, pe a bunicilor. Poate cunoastem cateva detalii si despre copilaria unor prieteni, dar nu stim toate detaliile.
Nicoleta Roman a coordonat un volum cu cercetari si articole deosebit de interesante despre copii si, mai ales, copilarie. Subiectele acoperite sunt variate si fascinante.
Prima parte se opreste asupra portretisticii infantile in studio, prezinta crampeie din viata scolarilor de altadata si din viata copiilor de la sate, analizandu-se si modul in care a fost reflectata copilaria in literatura autobiografica romaneasca.
Urmeaza o parte dedicata familiei si legii, apoi aflam detalii despre pedepse, despre ce se intampla cu copiii nelegitimi si cu cei saraci.
O alta tema astazi la moda – bolile – sunt acoperite de un studiu. Cu atentie merita lecturata si partea dedicata educatiei care se incheie cu un studiu cu privire la istoria politica a gradinitelor de copii.
Fiecare articol cuprins in carte este bine documentat si structurat, astfel ca acest volum devine unul de interes pentru multe categorii. Invitatia la lectura nu este asadar doar pentru o anume nisa, ci pentru toti cei care vor sa afle mai multe despre cum s-a schimbat copilaria pe parcursul catorva secole. Unele descoperiri s-ar putea sa surprinda cititorul in bine, altele sa il faca poate chiar melancolic.
Volumul se incheie cu o colectie de fotografii color interesante si relevante pentru subiect in sine.