Echipa de povestitori #AfostOdata coordonează realizarea primului volum colectiv al tinerilor din Chitila, pornind de la povestea orașului lor. Timp de cinci luni, tinerii întâlnesc scriitori, editori de carte, tipografi, ilustratori, oameni de comunicare și pregătesc scrierea și lansarea unei cărți, inspirați de specialiștii din industria cărții. Scopul proiectului este încurajarea culturii scrise printr-un masterclass de storytelling ce îi va purta pe tineri în lumea reală a cărții, de la idee la obiect tipărit.
Până la finalul anului școlar, 12 copii de la Școala Gimnazială „Prof. Ion Vișoiu” vor descoperi care sunt tehnicile de scriere ale unui text, pornind de la momentele povestirii, conturarea personajelor și a acțiunii, construirea unui punct culminant și continuând cu secretele ilustrației de carte și ale promovării muncii de echipă. La finalul proiectului, tinerii își vor lansa volumul în prezența colegilor, familiei, profesorilor și iubitorilor de carte. În plus, cea mai votată povestire va fi transformată și în podcast pe wwww.afostodata.ro spre a servi drept model pentru copiii din întreaga țară.
„E o mare bucurie să aducem tinerii aproape de carte tipărită, mai ales în contextul, tot mai des întâlnit, al digitalizării, dar ne dorim să păstrăm elementul de modernitate prin transformarea povestirilor în podcast și prin folosirea inteligenței artificiale pentru a ilustra volumul în format final.” – Andra Cărbunaru, coordonator comunicare.
Echipei #aFostOdata i se alătură jurnalista și scriitoare Luiza Vasiliu, ilustratoarea Adriana Dănilă, tipograful Vasile Ardeleanu, oamenii de radio și TV Mădălina Dobrovolschi și Valentin Eduard Panduru, dar și alți specialiști.
„Imaginația și creativitatea sunt două superputeri pe care le cam pierdem când ajungem mari. Întâlnirile cu tinerii din Chitila, energia și entuziasmul lor de-a scrie povești sunt cu atât mai prețioase cu cât literatura pare să dispară din preajma copiilor” – Luiza Vasiliu.
Proiectul cultural „De-a scriitorii ”este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.