A doua serie a taberei Tandem BikeFland va avea loc între 26 iulie – 2 august la Izvorani
Între 26 iulie și 2 august, baza sportivă a Comitetului Olimpic și Sportiv Român de la Izvorani devine casă pentru 30 de copii cu probleme de vedere. Copiii din Brașov, Timișoara și Cluj Napoca vor învăța cum să practice ciclismul în tandem.
Tandem BikeFland, proiectul inițiat anul trecut de Clubul Sportiv Tandem Arena, a demarat a doua ediție a taberei între 10 – 17 iulie cu copiii din Buzău, Târgu Frumos și București. Între 26 iulie – 2 august, o nouă serie de copii urmează să se întâlnească la Izvorani pentru a participa la activitățile sportive pregătite.
Proiectul este derulat de Asociaţia Club Sportiv Tandem Arena şi finanţat prin programul „În stare de bine”, susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.“
Coordonatorul Tandem BikeFland este Florin Georgescu, primul român nevăzător care a pedalat, în tandem cu un prieten, de la Arad la Londra, în anul 2012.
“Anul acesta am avut bucuria să ne revedem cu o parte dintre copiii care au participat la prima ediție Tandem BikeFland. Unii au rămas prieteni, iar alții chiar au devenit cicliști de performanță, pedalând în tandem la diverse competiții. Așa ne-am dat seama că tabăra și-a atins ambele scopuri, cel de incluziune socială și eliminarea sedentarismului în rândul copiilor cu deficiențe.” Florin Georgescu, Președinte Tandem Arena
Sportul, o metodă de incluziune socială
Tandem BikeFland a apărut la ideea lui Florin Georgescu care a sesizat oportunitățile reduse de practicare a activităților sportive de către tinerii cu deficiențe de vedere. Astfel că, în 2018 a organizat prima tabără de paraciclism, unde foarte mulți copii nevăzători au practicat ciclismul în tandem, făcând echipă cu tineri sportivi.
Pe lângă beneficiile asupra sănătății, paraciclismul facilitează mai mult decât orice domeniu cheie din activitatea umana, procesul de incluziune socială. Tinerii nevăzători învață în zilele pe care le petrec în tabără să aibă mai multă încredere în ei, să dezvolte relații de prietenie, să formeze o echipă, să treacă de bariera dizabilităților și să se bucure de mersul pe bicicletă.
Copiii care vor participa în tabără la Izvorani, vor fi însoțiți de 30 piloți voluntari de biciclete tandem, iar cursurile de pregătire vor fi susținute de șase instructori sportivi. Se vor desfășura zilnic două antrenamente pe bicicletele tandem, un antrenament pe pista de atletism și unul la bazinul de înot.
Tabăra Tandem BikeFland 2 va fi urmată de Campionatul de Ciclism în Tandem
Campionatul de Ciclism în Tandem avea loc în luna octombrie la Timișoara, la această competiție vor participa aproximativ 50 de echipaje de tandem din toată țară, dintre care o parte fiind copii care s-au antrenat în tabără. Competiția va fi deschisă atât bicicletelor în tandem, cât și bicicletelor single.
328 de elevi din școlile de nevăzători se vor bucura de bicicletele în tandem
Anul trecut au fost donate 19 biciclete tandem către cinci școli pentru copiii cu deficiențe din România, astfel elevii au avut acces pe tot parcursul anului la mobilitate și cunoștințele necesare unei vieți active. Anul acesta, la finalul proiectului BikeFland 2, toate bicicletele pe care copiii le vor folosi, vor ajunge la aceleași școli din România. Bicicletele tandem și echipamentele sportive necesare desfășurării programului au fost achiziționate cu ajutorul fondurilor primite de la finanțator.
Pentru mai multe detalii despre proiect puteți acces pagina de Facebook a proiectului, Tandem Arena sau pe site-ul www.instaredebine.ro.
#instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc
Mulțumim pentru suport și celor de la KEIA, OMV Petrom și partenerilor media: Agerpres; IQool; PRWave; ȘtiriONG; Acasă.ro; România Pozitivă; CSR Media; Cooperativa Urbană; Gala Societății Civile; Catchy; Femeia; Suntpărinte.ro; The CSR Report.
Florin Georgescu, omul care a adus sportul mai aproape de nevăzători
Florin Georgescu, Președintele Asociației Tandem Arena, este nevăzător de la doisprezece ani, dar asta nu l-a împiedicat să aibă un job normal, un doctorat în psihologia educației și să meargă peste 5000 de kilometri pe bicicleta în tandem. Sportul, în special ciclismul în tandem, i-a schimbat stilul de viață. Din 2010, de când s-a urcat prima dată pe bicicletă alături de prietenul lui Alexandru Răcănel, și-a dorit să le ofere tuturor nevăzătorilor posibilitatea să încerce ciclismul în tandem.
Florin este unul dintre cei peste 93.000 de nevăzători din România. Unul norocos pentru că iese din casă fără teamă, are un job full time și face sport. Îi place să vorbească despre cărți, filme și să povestească întâmplări amuzante din Doi pe Bicicletă, Caravana Casper, Vezi Dincolo de Limite, proiectele pe care le-a fondat pentru a le oferi persoanelor cu deficiențe posibilitate să-și descopere o nouă pasiune și să se integreze mai ușor.
Își amintește cât de mult s-a bucurat de peisajele descoperite în România de pe bicicletă și cum era să cedeze psihic în drumul spre Londra, în 2012.
“Eram un om destul sedentar înainte, noroc cu prietenul meu Alexandru că s-a sezisat. El m-a convins să mergem pe o bicicletă în tandem. Ideea era să combatem sedentarismul meu zi de zi, dar ne-a plăcut așa de mult ciclismul în tandem, încât am conceput proiectul Doi pe Bicicletă și am plecat în jurul României. După asta, în 2012, am pedalat de la Arad la Londra, cam 100 kilometri pe zi, pe vânt, ploaie, dealuri, aici chiar am simțit de câteva ori că nu mai rezist psihic. Atunci mi-am dat seama cât de mult poate schimba sportul viața unui om și am înființat Asociația Club Sportiv Tandem Arena, cu scopul de a aduce sportul mai aproape de oamenii cu deficiențe.“
Vara trecută, opt ani mai târziu, Florin a găsit finanțare să dezvolte tabăra Tandem BikeFland, unde copiii nevăzători au învățat să meargă pe biciclete în tandem. Proiectul a avut un real succes, atât pentru părinții care au avut încredere să-și lase copiii în tabără, cât și pentru cei implicați, de la văzători, la copii nevăzători sau antrenori.
“A fost minunat modul în care copiii sănătoși și-au luat în serios misiunea. Este o provocare pentru un pilot de tandem de 11 – 12 ani să știe că are în spate un puști de-o seamă cu el, dar cu un grad oarecare de deficiență de vedere. Copiii au găsit metodele lor de comunicare, au găsit singuri metodele și mecanismele de interacțiune și distracție. S-au creat prietenii pentru o viață, și nu mă hazardez. La doar două săptămâni de la terminarea tabere, o puștoaică de 15 ani de la Cluj a venit în București pentru a se întâlni cu pilotul de tandem din tabără, o puștoaică de 11 ani. Daria și Denisa ne-au demonstrat că demersul nostru este unul corect.”
Anul acesta proiectul Tandem BikeFland a primit din nou sprijin din partea finanțatorului, iar prima serie de copii deja s-au întâlnit între 10 – 17 iulie la Izvorani, urmând ca între 26 iulie – 2 august să revină grupuri de copii din Brașov, Timișoara și Cluj Napoca. La finalul proiectului, toate bicicletele tandem folosite vor fi donate către școli, un total de 328 de copii se vor putea bucura de ele pe tot parcursul anului.
„Anul acesta am avut surpriză ca o echipă de copii din Buzău, care au mers pe tandem pentru prima dată în tabăra Tandem BikeFland, să facă din ciclism o pasiune și chiar mai mult de atât. Robert și Alexandru au participat la competiții de tandem prin țară, obținând locuri importante. Dovada că diferențele chiar pot crea competențe.
Florin spune că nu ar fi reușit să construiască toate proiectele fără ajutorul oamenilor frumoși pe care i-a strâns în jurul lui. În schimbul încrederii și dedicării pe care o primește, el oferă idei și diverse oportunități care să le facă viața mai bună oamenilor cu deficiențe.