Dacă v-aţi gândit să adoptaţi un companion felin, însă nu ştiţi ce impact va avea prezenţa noului membru al familiei asupra micuţului dvs., atunci specialiştii au veşti bune pentru dvs. Pisica nu va fi doar o bucurie şi un partener de joacă pentru cel mic, însă îl va ajuta pe acesta să se dezvolte emoţional şi să deprindă valori importante, precum respectul şi responsabilitatea.
În relaţia lui cu pisicile, copilul are posibilitatea de a-şi exprima sentimentele şi de a-şi dezvolta empatia. Acesta ajunge să înţeleagă că, în afara cuvintelor, există şi alte modalităţi de a comunica şi învaţă să îşi manifeste sentimentele şi sub alte forme. Pisica va fi prietenul copilului, acel prieten care îl acceptă aşa cum este, fără compromisuri, iar acest lucru îi va da copilului încredere în sine şi îl va ajuta să aibă un respect de sine ridicat.
Copilul învaţă, îngrijind pisica, ca aceasta are necesităţi pe care nu şi le poate satisface singură şi că de el depinde bunăstarea animăluţului pe care îl are în grijă. La rândul său, pisica îl va răsplăti cu iubire şi îi va arăta că, într-o relaţie sănătoasă, trebuie atât să primeşti, cât şi să oferi. Şi nu de puţine ori, satisfacţia de a oferi este mai mare decât cea de a primi. Copilul va vedea că, cu cât este mai atent şi mai grijuliu cu pisica, cu atât aceasta îi va răspunde cu mai multă iubire şi mai multe sesiuni de tors şi gudurat.
Copilul ajunge să înţeleagă şi să se mândrească cu importanţa aportului său în îngrijirea companionului felin, învaţă să fie mai sociabil, mai responsabil, îşi dezvoltă individualitatea, învaţă să fie altruist şi mai independent.
Pisicile – profesori extraordinari în ceea ce priveşte respectul şi responsabilitatea
Un copil de vârstă preşcolară este deja capabil să înţeleagă faptul că pisica sa are anumite nevoi şi poate învăţa în acest fel ce înseamnă respectul faţă de o fiinţă vie. Spre exemplu, pisicile au nevoie de linişte atunci când mănâncă, când dorm şi când folosesc litiera. Aceste trei locuri trebuie să fie tabu pentru copilul mic, dar totdeauna accesibile pisicii.
Aşadar, copilul va trebui să fie atent ca pisica să aibă acces în cele trei zone de confort şi, astfel, va învăţa de mic ce înseamnă să ai o responsabilitate, dar şi cât de important este să respecţi spaţiul personal al celorlalţi. Va învăţa că pisicile nu sunt jucării neînsufleţite, că sunt pufoase, dar şi sensibile, şi că pot reacţiona câteodată foarte impulsiv dacă nu sunt respectate.
Relaţia copilului cu pisica este un prilej pentru acesta să îşi exerseze răbdarea, copilul înţelegând că numai cu blândeţe şi respect poţi câştiga încrederea şi bunăvoinţa unui prieten felin. Această lecţie îi va fi apoi foarte utilă şi în relaţia cu colegii de grădiniţă, de şcoală sau cu ceilalţi copii de la locul de joacă.
Dacă v-aţi hotărât să adoptaţi un prieten felin pentru copilul dvs., atunci o puteţi face la Cafeneaua cu Pisici – ediţia de primăvară, care v-a avea loc pe duminică, 24 martie, între orele 12:00 și 18:00, la Dianei Patru (Piaţa Rosetti, str. Dianei nr. 4). Vedetele evenimentului vor fi pisicile aflate în grija proiectului de voluntariat Camera cu Pisici care abia aştepta să îl întâlnească pe micuţul dvs. şi să devină noul membru al familiei dvs.
Articol realizat de: voluntarele proiectului Camera cu Pisici – The Cat Room
Contact: cameracupisici@gmail.com
Facebook: //www.facebook.com/thecatroom
Blog: //cameracupisici.blogspot.ro/
Cafeneaua cu Pisici: //www.facebook.com/events/572142779462963/