Carl Sagan
Editura Nemira
Suntem singurele ființe inteligente din univers? Mulți oameni speră că nu și caută, constant, să recepționeze mesaje din spațiu venite de la alte civilizații. În Contact regăsim această idee: este realizat un aparat capabil să recepționeze mesaje extratereste – și cât de trist ar fi dacă alte civilizații ar încerca să ne trimită mesaje, iar noi nu am face nimic pentru a încerca să le recepționăm, interpretăm, răspundem.
Romanul începe cu povestea copilăriei personajului principal, informațiile oferite ajutând cititorii să înțeleagă mai bine pasiunea ei pentru stele. Eleonor reușește să pornească într-o călătorie care îi va schimba viaţa.
Contact aduce în atenţie numeroase teme interesante – de la religie la politică –, iar discuţiile dintre personaje trebuie urmărite cu atenţie. Romanul, după cum mărturiseşte chiar autorul, s-a născut în urma creării de către Sagan a unui scenariu de film. Doar că există şi câteva diferenţe important între film şi roman (vă las pe voi să le identificaţi).
Cartea lui Carl Sagan a fost apreciată la nivel internaţional de publicaţii importante, printre care Washington Post unde se afirma: „Un apel la reconciliere între ştiinţă şi religie (…) pe teritoriul comun al admiraţiei pentru măreţia universului. O carte care te înalţă ca o călătorie printre stele.“.
Romanul este inspirat din activitatea membrilor SETI, un grup de cercetători şi oameni de ştiinţă care încearcă să recepţioneze mesaje din spaţiu. Şi, la final, o întrebare: voi cum aţi reacţiona dacă o asemenea echipă v-ar spune că au recepţionat mesaje de la o civilizaţie extraterestră? Dar la ideea de a pleca în spaţiu pentru a cunoaşte alte civilizaţii? Contact este o poveste captivantă, un roman SF pe care îl citeşti pe nerăsuflate (mai ales dacă nu ai văzut filmul).