in ultimul sezon de iarnă în Bucureşti
Asociaţia Naţională a Prestatorilor de Servicii de Contorizare şi Calcul al Utilităţilor (ANPSC) prezintă rezultatele consumului de energie termică înregistrate în Bucureşti în sezonul de iarnă 2007-2008. Conform datelor furnizate de RADET Bucureşti, consumul specific de energie termică aferent blocurilor cu repartitoare de costuri de încălzire a fost cu 30,57% mai mic faţă de consumul similar din blocurile care nu au montate repartitoare. „Rezultatul este relevant pentru eficienţa sistemului de contorizare cu repartitoare de costuri de încălzire. Înţelegerea modului de funcţionare a acestui sistem, alături de evaluarea rezultatelor obţinute pot contribui la implementarea sistemului la o scară mai mare şi la adoptarea din partea fiecărui cetăţean a unui comportament responsabil faţă de consumul energiei termice”, a afirmat Marius Leucuţia, Director General Ista România şi Preşedinte ANPSC.
În urma raportărilor RADET Bucureşti, economia de energie termică realizată în blocurile cu repartitoare de costuri de încălzire şi robinete termostatice în sezonul de iarnă 2007-2008 (octombrie 2007 – aprilie 2008) a fost de 388,848 Gcal. La nivel de cost, această economie a însemnat o reducere a facturilor de încălzire cu cca 46,273,000 RON. La nivelul bugetului individual, aceste economii au fost de aproximativ 13 milioane Euro, în timp ce pentru bugetul de stat au însemnat o sumă de cca 14 milioane euro.
„Folosirea repartitoarelor de costuri de încălzire şi a robinetelor termostatice nu mai trebuie privită doar ca un răspuns pozitiv la obligativitatea fixată de Guvern de generalizare a montării până la 30 septembrie 2009, ci ca o necesitate obiectivă a fiecărui proprietar de apartament de a consuma responsabil energie termică,” a afirmat Petco Uzunov, Director General Techem România, companie-membră ANPSC. „În condiţiile în care s-ar realiza montarea repartitoarelor de costuri de încălzire şi la blocurile care aparţin în prezent sistemului pauşal, potenţialul de economisire se ridică la 52,187,000 RON, la preţul energiei termice pentru Bucureşti. Mai mult, promulgarea unei metodologii unitare de repartizare a costurilor de încălzire de către Guvern, ar alinia România în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene,” a adăugat Petco Uzunov.
Conform datelor deţinute de membrii ANPSC, consumul mediu de energie termică la nivelul întregii ţări a fost redus cu peste 25% în perioada 2006 – 2007 faţă de perioada de repartizare 2003 – 2004.
{mosloadposition user10}