Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

Consumi zahăr? Ce să faci să nu îți distrugă dinții

Sorina Stroe, Medicul stomatolog Sorina Stroe, medic stomatolog, asistent universitar doctor

Zahărul este prezent în foarte multe alimente pe care le consumăm zi de zi, astfel că este important să conștientizăm că poate avea efecte nedorite atât asupra siluetei cât și a sănătății dinților.

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică exact la ce riscuri ne expunem atunci când consumăm zahăr și ne dă câteva sfaturi de care trebuie să ținem cont pentru a minimiza pe cât posibil efectele negative ale acestuia.

Sorina Stroe
Sorina Stroe

„În cavitatea orală se regăsesc foarte multe familii de bacterii, unele bune, care ne ajută, altele rele (patogene, de genul Streptococcus mutans și Streptococcus sorbrinus). Aceste bacterii, atunci când se întâlnesc cu zahărul și îl digeră, formează la nivelul dințilot placa bacteriană, foarte lipicioasă.

Dacă ea nu este îndepărtată prin periaj sau de către fluxul salivar, declanșează al doilea proces, cel în urma căruia se produc cantități mari de acizi, care demineralizează dinții, sensibilizând smalțul si predispunându-ne la apariția cariilor”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

 

Saliva este salvarea smalțului dentar

„Saliva are rolul benefic de a remineraliza constant smalțul, reducând din răul făcut de acizii produși în urma digestiei zaharurilor de către bacterii. Mineralele din salivă, precum calciul și fosfații, împreună cu fluorul din pastele de dinți și produsele dentare, ajută la repararea smalțului.

Chiar și așa, însă, trebuie să reâinem că, pe termen lung, smalțul ajunge să atingă uneori un grad de demineralizare (afectare) pe care nu-l mai poate compensa. De aceea este important să diminuăm cantitatea de zahăr pe care o consumăm”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Zahărul scade ph-ul intraoral

„Zahărul este ca un magnet pentru bacteriile care formează placa bacteriană. În plus, acesta scade ph-ul intraoral, ph care, în mod normal, are valoarea 7. Un ph acid este considerat atunci când ajunge la 5,5, creând astfel condițiile ideale dezvoltării cariilor”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Băuturile carbogazoase atacă de două ori. Sfat: beți cu paiul!

„Atenție la băuturile carbogazoase cu conținut crescut de zahăr! Ele atacă pe 2 căi. O dată prin zahărul conținut și apoi prin acizii conținuți. Ca sfat, încercați măcar să le consumați cu ajutorul unui pai, pentru a diminua contactul cu dinții”, recomandă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Bomboanele, și mai periculoase

„Atenție la produsele de tip acadele sau bomboane! Pentru că le ținem mai mult în gură, mărim timpul în care zahărul acționează asupra dinților. Astfel se reduc ciclurile de remineralizare și dezechilibrează balanța mineralizare-demineralizare. Același lucru este valabil și pentru cei ce consumă constant pe parcursul zilei băuturi carbogazoase bogate în zahăr”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Consumă dulce la masă, nu între mese!

„Un alt sfat ar fi să încercăm să consumăm aceste snack-uri sau băuturi dulci la masă și nu între mese. Apoi, niciodată nu ne culcăm nespălați pe dinți! Atenție și la copiii mici, care primesc noaptea biberon cu formulă. Ideal este să încercăm să scoatem mesele de noapte la biberon cât mai rapid posibil. Sunt utile și gumele de mestecat pe bază de xylitol între mese.

Ideal este să ne spălăm pe dinți după fiecare masă, dar nu imediat după, pentru a lăsa saliva să acționeze natural și să echilibrele ph-ul intraoral”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cum se formează mai exact cariile?

„Caria se formează după ce bacteriile rele digeră zahărul ajuns în cavitatea orală și produc acizii care, în timp, demineralizează smalțul. Structura de rezistență a acestuia este afectată și apare astfel o gaură în smalț care, netratată, se va mări până când va da sensibilitate. Atenție, însă! Sesibilitatea poate apărea târziu, când cariile ajung deja în straturi mai profunde ale dintelui.

De aceea e important să mergem la consultul periodic (ideal la 6 luni) la medicul dentist, pentru a putea surprinde în etape incipiente orice fel de probleme și a le rezolva cu metode minim invazive și costuri minime”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

By Violeta-Loredana Pascal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.