Concursul Holcim Awards pentru proiecte de construcţii durabile
A doua ediţie a concursului Holcim Awards pentru promovararea pe plan mondial a proiectelor de construcţii durabile a fost deschisă. Înscrierile în cadrul concursului pot fi depuse până la 29 februarie 2008, pe pagina de internet www.holcimawards.org.
Premiile pentru cele cinci competiţii regionale şi pentru competiţia globală însumează două milioane de dolari. Competiţia are loc la iniţiativa Fundaţiei Holcim, cu sediul în Elveţia, şi se desfăşoară în vederea promovării şi încurajării construirii unui mediu înconjurător care să depăşească limitele convenţiilor şi să poată răspunde provocărilor durabilităţii.
În cadrul competiţiei, care are loc în lumea întreagă, sunt prezentate soluţii durabile la probleme tehnologice, de mediu, socio-economice şi culturale, care afectează în prezent domeniul construcţiilor. Concursul este deschis tuturor celor implicaţi cu proiecte în domeniul construcţiilor durabile – arhitecţi, proiectanţi, ingineri sau deţinării de proiecte. Proiectele pot participa la concurs în cazul în care construcţia nu a început înainte de 1 iunie 2007. În cadrul primei faze a competiţiei vor fi selecţionaţi câştigătorii pe plan regional din 2008, care se vor califica în mod automat pentru competiţia globală programată în 2009.
Pe lângă proiectele de construcţii aflate într-un stadiu avansat de realizare, concursul urmăreşte ideile şi viziunile la nivel conceptual. Această categorie specială este deschisă profesioniştilor din domeniu, cu vârsta de până la 35 de ani.
Atingerea „tematicilor cheie” în domeniul dezvoltării durabile
Înscrierile în cadrul competiţiei Holcim Awards sunt evaluate de jurii independente din cinci regiuni ale lumii şi se bazează pe o definiţie în cinci puncte a construcţiilor durabile. Aceste cinci “tematici cheie” – după cum au fost numite – servesc drept sistem de măsurare a contribuţiei unei construcţii la dezvoltarea durabilă.
Trei dintre cele cinci tematici cheie se numără printre obiectivele principale ale Agendei de la Rio: performanţă echilibrată de mediu, socială şi economică. Una dintre tematicile cheie se aplică în mod concret domeniului construcţiilor: crearea de locuinţe, cartiere, localităţi şi oraşe de calitate. O altă tematică cheie implică necesitatea realizării unor progrese semnificative, care să fie aplicate pe plan global: calitatea ecologică şi conservarea resurselor energetice, performanţele şi compatibilitatea economică, standardele etice şi echitatea socială, impactul contextual şi estetic, gradul de posibilă transformare şi cel al transferabilităţii.
Juriile vor fi prezidate de arhitecţi şi oameni de ştiinţă recunoscuţi pe plan internaţional: Harry Gugger, arhitect şi scriitor, Elveţia (regiunea Europa), Adèle Naude Santos, Decan al Facultăţii de Argitectură din Cadrul Massachusetts Institute of Technology, USA (regiunea America de Nord), José Luis Cortés, Decan al Facultăţii de Arhitectură din cadrul Universităţii Iberoamericana, Mexic (regiunea America Latină), Joe Addo, arhitect, Ghana (regiunea Africa – Orientul Mijlociu) şi Ashok Lall, arhitect, India (regiunea Asia Pacific). Charles Correa, arhitect din India, va prezida juriul din cadrul competiţiei globale Holcim Awards. Lista completă a membrilor fiecărui juriu este disponibilă pe pagina de internet www.holcimawards.org, alături de informaţii detaliate despre concurs. Aplicaţiile pentru competiţie pot fi depuse on-line numai în limba engleză.
Concursul este susţinut de universităţi tehnice recunoscute pe plan mondial
Pentru realizarea acestei competiţii, Fundaţia Holcim colaborează îndeaproape cu universităşi tehnice de renume: Swiss Federal Institute of Technology (ETH Zurich) din Elveţia; Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge, Statele Unite; Universitatea Tongji (TJU) din Shanghai, China; Universitatea Iberoamericana (UIA) din Mexico City, Mexic şi Universitatea Witwatersrand (Wits) din Johannesburg, Africa de Sud.
Aceste universităţi găzduiesc reuniunile juriilor din diverse zone geografice. De asemenea, Universidade de São Paulo (USP), Brazilia, este universitate asociată a Fundaţiei.
46 de proiecte premiate în cadrul primei ediţii a competiţiei
Concursul Holcim Awards din 2005/2006 a atras peste 3.000 de proiecte din 120 de ţări. Câştigătorii locului I (Gold) din cadrul consursului au un proiect pentru integrarea urbană în Caracas, Venezuela şi proiectul pentru viitoarea gară feroviară din Stuttgart, Germania.
Premiul II (Silver) a fost atribuit pentru masterplanul regional şi strategia de refacere a Mulini Valley, situată în apropiere de Amalfi (Italia), iar premiul III (Bronze) a fost adjudecat de un proiect de construcţie de locuinţe cu costuri reduse şi de refacere urbană în Montreal, Canada. Detalii referitoare la toate cele 46 de proiecte câştigătoare şi informaţii despre Fundaţia Holcim sunt disponibile la www.holcimfundation.org.
{mosloadposition user10}