Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

Conservarea legumelor: o afacere de familie in comuna Putineiu, Giurgiu

React

• În comuna Putineiu, judeţul Giurgiu, Ionela Batrȋnache va deschide o linie proprie de procesare a legumelor, împreună cu familia
• Ideea afacerii a apărut datorită participării la cursurile gratuite de lucrător în domeniul conservelor din fructe şi legume, organizate de Asociaţia React prin proiectul „Anotimpuri la borcan”
• Înscrierile la cursuri continuă până la epuizarea celor 560 de locuri gratuite

Ionela Batrȋnache, 40 de ani, este doar una din cele 56 de absolvente ale cursurilor gratuite organizate de Asociaţia React în judeţul Giurgiu. Specializarea obţinută de lucrător în procesarea fructelor şi legumelor şi cursul de inţiere în antreprenoriat au ajutat-o să descopere potenţialul înfiinţării unei afaceri de familie, chiar în comuna Putineiu, unde locuieşte.

“Vreau să-mi înfiinţez o linie de procesare legume, idee apărută în timp ce participam la cursurile de lucrător conserve legume şi fructe. Experţii care au venit să vorbească cu noi, cursantele, ne-au explicat paşii principali pe care îi presupune deschiderea unei afaceri şi mă gândesc să folosesc în acest scop suprafaţa de teren pe care o deţin. Contez pe familie şi cred că băieţii mei ar fi bucuroşi să-şi ajute mama”, a declarat Ionela.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, rata şomajului în rândul persoanelor de sex feminin a crescut la nivelul României de la 4,33% la 4,60%, în iulie 20141. Mai mult, în luna noiembrie 20142, în judeţul Giurgiu existau 6,547 de şomeri înregistraţi, din care aproape jumătate erau femei.

Scopul cursurilor de lucrător în domeniul conservelor din fructe şi legume şi al celor de antreprenoriat, absolvite de Ionela, este de a acorda femeilor fără ocupaţie oportunitatea de angajare sau de iniţiere a unei afaceri. Sprijinul oferit absolventelor nu se opreşte după terminarea cursurilor. Prin proiectul „Anotimpuri la borcan”, Asociaţia React va oferi cursantelor şi spaţiul necesar realizării sigure şi vânzării legale a conservelor din fructe şi legume. Astfel, trei centre culinare comunitare de procesare a legumelor şi fructelor, avizate igienic şi sanitar, vor fi înfiinţate în comunele cu cele mai multe absolvente interesate să devină antreprenoare.

Prin „Anotimpuri la borcan”, vor fi organizate cursuri gratuite pentru un total de 560 de femei care locuiesc în mediul rural din regiunile Sud-Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman), Centru (Albă, Braşov, Mureş, Covasna, Harghita, Sibiu) şi Bucuresti-Ilfov. Persoanele interesate trebuie să fi absolvit nivelul minim de şcolarizare obligatorie şi să nu fie angajate. Persoanele de contact pentru înscrierea la cursuri sunt Viorica Toader (0732.222.311), viorica.toader@asociatiareact.ro si Nicoleta Steriopulo (0732.714.841).

“Ocupare si antreprenoriat rural” este un proiect de dezvoltare pe termen lung a zonelor rurale din regiunile Bucureşti-Ilfov, Centru și Sud Muntenia, implementat și comunicat sub denumirea „Anotimpuri la borcan”. Acesta este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeşte ȋn oameni!

1 //www.anofm.ro/files/comunicat%20de%20presa%20rata%20somaj%20iulie%202014.pdf.
2 //www.anofm.ro/files/Situatie%20somaj%20noiembrie%202014.pdf.

Bucuresti, 15.01.2015
{mosloadposition user9}
By Liliana Kipper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.