Tatiana Slama-Cazacu
Editura Tritonic
In colectia Comunicare-media a aparut o lucrare de Tatiana Slama-Cazacu care ar trebui sa fie citita nu doar de toti oamenii de PR (fie ei deja angajati, fie studenti), nu doar de jurnalisti ci de toti cei care vorbesc limba romana dar care nu stiu exact definitiile anumitor termeni pe care ii utilizeaza insa de zor.
De cate ori nu ati citit ca X (firma sau persoana) "are expertiza"? De cate ori n-ati auzit de "locatia"? Cati n-au "aplicat" la o bursa, la un anunt de angajare?! Cu toate acestea exemplele sunt, ati ghicit, de "asa nu" sau, mai bine spus, de "incorect spus/utilizat termenul".
Sunt doar cateva (extrem de putine) exemplele pe care vi le-am oferit in comparatie cu cele pe care le veti regasi in lucrarea Confuzii, greseli, prostii si rautati in limba romana, azi, carte recomandata de PRwave. Trebuie mentionat ca in cele aproape 400 de pagini nu veti gasi doar exemple, ci si clarificarea notiunilor, analize pentru fiecare termen in parte si, desigur, cateva precizari importante la inceput. Lucrarea – desi nu e un roman politist de pilda – va va captiva si va va determina sa vedeti ce termeni sunt astazi utilizati incorect. Totul pentru ca limba romana sa nu fie stricata inutil de necunoastere.
"…NU ma macin, ma mistui pentru „prezent”, cu speranta (oare vana?) ca pot „remedia cu ceva”, ca pot adauga la efortul altora, de a ameliora cel putin „modul de exprimare”, cu modestie spus, „aparand Limba romana”! Obligatie: pentru ca «Stricarea Limbii», strigat al unora pe la inceputul anilor ’90, nu-si are obiectivul disparut, „Limba se strica” in continuare, chiar cu mare frenezie – de fapt gresit spus: nu „se strica”, reflexiv, ea pe ea insasi, ci o strica [unii] –, zis ca impersonal, insa am putea da nume acestora sau categoriilor carora le apartin. (apr.2010)" (cop 4)
Va recomandam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.